woensdag 26 mei 2021

John Hiatt with The Jerry Douglas Band - Leftover Feelings

John Hiatt voegt, samen met snarenwonder Jerry Douglas en zijn band, nog maar eens topalbum toe aan zijn inmiddels imposante oeuvre en onderstreept wederom de topvorm van de afgelopen jaren
John Hiatt is misschien niet meer zo productief als in zijn jonge jaren, maar de afgelopen twintig jaar heeft de Amerikaanse muzikant geen slecht album gemaakt. Ook Leftover Feelings is weer een prachtalbum. Dat is deels de verdienste van John Hiatt zelf, die weer een aantal uitstekende songs heeft geschreven en deze vol gevoel vertolkt, maar ook de bijdragen van muzikant Jerry Douglas en zijn band mag niet worden onderschat. Het Amerikaanse snarenwonder en zijn band tekenen voor een prachtig geluid dat de songs van John Hiatt van nog wat extra kracht voorziet. John Hiatt behoort al vele jaren tot de smaakmakers binnen de rootsmuziek en laat nogmaals horen waarom.


De Amerikaanse muzikant John Hiatt bracht zijn debuutalbum uit in 1974 en gaat inmiddels dus al bijna vijftig jaar mee in de muziek. In de jaren 70 wist hij nog niet heel erg op te vallen met albums die wat flirtten met new wave, maar in de jaren 80 leverde hij met Riding With The King (1983), Bring The Family (1987) en Slow Turning (1988) drie van zijn beste albums af. 

In de jaren 90 was het allemaal wat wisselvallig, maar de afgelopen twintig jaar verkeert John Hiatt in een uitstekende vorm en heeft hij nog flink wat uitstekende albums toegevoegd aan zijn inmiddels imposante oeuvre. Het deze week verschenen Leftover Feelings is de opvolger van het in 2018 verschenen The Eclipse Sessions en is een bijzonder album. Op de cover prijkt immers niet alleen de naam van John Hiatt, maar ook de naam van snarenwonder Jerry Douglas en zijn band. 

De naam Jerry Douglas zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en bluegrass in het bijzonder, die ook nog eens zijn voorzien van een goed gevulde platenkast, hebben waarschijnlijk stapels albums in de kast staan waarop Jerry Douglas is te horen. Het Amerikaanse snarenwonder speelde met de groten der aarde, van Emmylou Harris tot Alison Krauss, maar bracht ook stapels albums uit onder zijn eigen naam. 

Op Leftover Feelings kleurt Jerry Douglas samen met zijn band de songs van John Hiatt in en het resultaat is prachtig. De instrumentatie op Leftover Feelings moet het doen zonder drums, waardoor de snareninstrumenten domineren. Jerry Douglas tekent uiteraard voor bijdragen van de dobro, maar is ook de man achter de fraaie pedal steel accenten op het album. Naast de bas en een viool hoor je verder vooral gitaren op het album en het is gitaarwerk om je vingers bij af te likken. 

Het herinnerde me aan de genoemde albums uit de jaren 80, waarop John Hiatt een beroep kon doen op topgitaristen als Ry Cooder en Sonny Landreth, maar Leftover Feelings klinkt flink anders dan deze albums. John Hiatt, Jerry Douglas en zijn band maken op het album vooral traditioneel aandoende rootsmuziek met vooral invloeden uit de country en hier en daar een vleugje bluegrass of rock ’n roll. 

Het album is hierdoor niet eens zo heel ver verwijderd van zijn voorganger, maar wordt op unieke wijze ingekleurd. Op Leftover Feelings hoor je een stel topmuzikanten aan het werk, maar er wordt ook hoorbaar met veel plezier en passie muziek gemaakt in de legendarische RCA Studios in Nashville. 

Het wat traditioneel aandoende geluid past uitstekend bij de stem van John Hiatt, die naarmate de jaren verstrijken alleen maar beter gaat zingen. Het levert een ge├»nspireerd en doorleefd klinkend rootsalbum op, dat laat horen dat John Hiatt de goede vorm van de afgelopen twintig jaar nog niet kwijt is. 

Leftover Feelings bevalt me zelfs nog wat beter dan de vorige albums van de Amerikaanse muzikant en doet echt niet veel onder voor zijn onbetwiste meesterwerken uit de jaren 80. Bij een samenwerking tussen twee grootheden, want zo mogen we John Hiatt en Jerry Douglas inmiddels toch wel noemen, moet je maar afwachten of het werkt of niet, maar Leftover Feelings is in alle opzichten een prachtalbum. Erwin Zijleman

De muziek van John Hiatt is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://johnhiatt.bandcamp.com/album/leftover-feelings.


Leftover Feelings van John Hiatt is verkrijgbaar via de Mania webshop: