Sara Bug schiet op haar deze week verschenen debuut alle kanten op. Het ene moment is het lieflijke folkpop, het volgende moment eigenzinnige indierock of indiepop, maar ook de rootsmuziek van haar thuisbasis wordt niet verloochend. De instrumentatie is keer op keer bijzonder, zeker wanneer de Amerikaanse muzikante strijkers of blazers in zet, en ook haar stem is niet alledaags, zeker niet binnen de Amerikaanse rootsmuziek. Het is daarom even wennen, maar ik was persoonlijk direct gecharmeerd van het bijzondere debuut van Sara Bug, dat vervolgens ook nog een stuk beter is geworden en dat zich makkelijk weet te onderscheiden van alles dat er al is.
De Amerikaanse muzikante Sara Bug omschrijft zichzelf op haar bandcamp pagina als volgt: “World's finest southern-kitsch artist. Born in Mississippi, raised in Louisiana, stuck in Nashville”. Mijn interesse was direct gewekt, al kon ik me op basis van deze omschrijving nog niets voorstellen bij de muziek van de Amerikaanse muzikante, want wat is “southern-kitsch”?
Het is muziek die niet erg lijkt op de muziek die over het algemeen in de thuisbasis van Sara Bug wordt gemaakt. Hier en daar zit wel wat country verstopt in de muziek op het debuut van Sara Bug, maar het grootste deel van de tijd begeeft ze zich toch vooral op het terrein van de indiepop en indierock. Ook binnen deze genres laat de muziek van Sara Bug zich echter niet makkelijk vangen.
De songs van Sara Bug klinken net zo makkelijk zwoel als gruizig, maar net als je denkt dat je haar kunt plaatsen tussen al die andere jonge vrouwelijke singer-songwriters van het moment, verrast het titelloze debuut van de muzikante uit Nashville je met opvallende bijdragen van strijkers en vooral blazers of hoor je opeens toch de invloeden uit haar thuisbasis. Die laatste invloeden zijn overigens subtiel, want ondanks de hier en daar opduikende pedal steel is het debuut van Sara Bug vrijwel nooit een typisch rootsalbum.
Het eerste album van de muzikante uit Nashville is vooral een vat vol tegenstrijdigheden. Het album opent met fraai met Die With You dat opent als een ingetogen en bijna spartaans ingekleurd lo-fi popliedje, maar dat vervolgens steeds voller wordt ingekleurd en eindigt in een kakofonie van geluid met een hoofdrol voor blazers.
In Lotta Pride, de tweede track op het album, verleidt Sara Bug als een ware popprinses met folkpop die fraai wordt ingekleurd met strijkers. Het aanstekelijke Rosebank gaat wat meer de kant van de indierock op en ook in de net wat stevigere instrumentatie komt de wat meisjesachtige stem van Sara Bug goed tot zijn recht.
Sara Bug bespeelt overigens zelf een groot deel van de instrumenten die zijn te horen op het album, maar heeft ook een paar competente muzikanten om zich heen verzameld. In de eerste tracks op het album kiest Sara Bug vol voor de indiepop en indierock, die soms met gitaren, soms met elektronica en vaak met een combinatie van beiden is ingekleurd. Zeker de gitaarlijnen zijn prachtig, maar ook de incidentele bijdragen van blazers vallen in positieve zin op. Het past uitstekend bij de zachte en zoals gezegd wat lieflijke zang van Sara Bug, die echter steeds meer indruk gaat maken wanneer je het album vaker hoort.
Het debuut van Sara Bug is een album dat zich langere tijd lijkt te focussen op dromerige popmuziek, maar wanneer de akoestische gitaar en de pedal steel na een aantal tracks opduiken, sluipt langzaam maar zeker ook de muzikale erfenis van Nashville het album binnen. Ook wanneer de songs flirten met rootsmuziek, blijft Sara Bug echter de grenzen opzoeken met bijzondere accenten van andere instrumenten en met een stem die je niet direct combineert met folk en country.
Na wat uitstapjes richting zonnige gitaarpop, keert Sara Bug in de slottrack Back In Nashville, hoe kan het ook anders met zo'n titel, toch weer terug naar Nashville, al is het absoluut country met een twist die de jonge Amerikaanse aflevert. Al met al een bijzonder en wat mij betreft indrukwekkend album. Erwin Zijleman
De muziek van Sara Bug is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://sarabug.bandcamp.com/album/sara-bug.