05 mei 2021

girl in red - if I could make it go quiet

De Noorse muzikante Marie Ulven levert als girl in red een veelzijdig popalbum op, dat opvalt door een volle instrumentatie, stevige productie, prima zang en boven alles geweldige songs
Je moet van flink vol geproduceerde pop houden om te kunnen genieten van if i could make it go quiet van girl in red. Maar als je hier van houdt, valt er direct ook heel veel te genieten. Het alter ego van de Noorse muzikante Marie Ulven maakt de elektronische popmuziek van het moment, maar schuwt ook uitstapjes in een aantal andere richtingen niet. Ze beschikt bovendien over een prima stem, die haar zeer persoonlijke teksten met veel gevoel vertolkt. En dan schrijft girl in red ook nog eens uitstekende songs, die zo klinken als je van pop van dit moment verwacht, maar die ook enige eigenzinnigheid verraden. Eerder uitgroepen tot grote belofte voor de toekomst en dat maakt ze waar.


De Noorse muzikante Marie Ulven is pas 22, maar timmert inmiddels al een paar jaar aan de weg als girl in red (zonder hoofdletters). Ze schreef haar songs in eerste instantie in haar moedertaal, maar sinds ze in het Engels zingt heeft haar muziek een mondiaal podium gekregen. 
Dat podium kreeg nog wat extra allure kreeg toen de New York Times haar schaarde onder de grote beloften voor de toekomst en de single I Wanna Be Your Girlfriend rekende tot de beste songs van 2018. 

De muziek van girl in red werd in eerste instantie in het hokje “bedroom pop” geduwd, maar sinds de Noorse muzikante eigenzinnige maar ook aanstekelijke popmuziek maakt, wordt ze in één adem genoemd met onder andere Billie Eilish. Net als Billie Eilish wist Marie Ulven wist de afgelopen jaren niet alleen op te vallen met goede songs, maar ook met zeer persoonlijke teksten, waarin zware thema’s als het leven met dwanggedachten en het omgaan met haar seksualiteit centraal stonden. 

Deze week verscheen dan eindelijk het debuut van girl in red en if i could make it go quiet (ook geen hoofdletters) maakt de hooggespannen verwachtingen wat mij betreft meer dan waar. Ook op haar debuutalbum maakt Marie Ulven van haar hart geen moordkuil. De teksten op het album zijn zeer uitgesproken en worden door Spotify in flink wat gevallen gemarkeerd als Explicit. 

De persoonlijke teksten en beladen thema’s voorzien if i could make it go quiet van veel passie en urgentie, waarmee het album zich makkelijk onderscheidt van het gemiddelde popalbum. Dat de muziek van girl in red hier en daar wordt vergeleken met het werk van Billie Eilish verbaast me overigens niet, want zowel in muzikaal als in productioneel opzicht hoor ik hier en daar raakvlakken met de Amerikaanse superster. 

Marie Ulven klinkt echter nergens als een Billie Eilish kloon, maar laat een eigen geluid horen, waarin toch ook iets typisch Scandinavisch doorklinkt en ook het stevigere werk niet vergeten wordt. De instrumentatie en productie zorgen er voor dat if i could make it go quiet uit de speakers knalt. Zowel de productie als de instrumentatie zijn in de meeste tracks behoorlijk overweldigend, waardoor het debuut van girl in red past binnen de succesvolle en vaak zwaar geproduceerde popalbums van het moment. 

Marie Ulven kan binnen de pop echter alle kanten op. De ene keer kiest ze voor zwaar aangezette elektronische klanken, maar de Noorse muzikante is ook niet vies van punky gitaarwerk, voor flirts met dance, voor zwoele en voorzichtig zomerse popmuziek of juist voor meer ingetogen en bijna folky songs waarin ze haar Scandinavische afkomst verraadt. 

Voor liefhebbers van zwaar aangezette en stevig geproduceerde popmuziek valt er op het album veel te genieten, maar Marie Ulven is ook nog eens een prima zangeres, die haar persoonlijke teksten fraai vertolkt. Het sterkste wapen van de Noorse muzikante is echter haar vermogen om songs te schrijven die je onmiddellijk overrompelen, maar die ook bij herhaalde beluistering interessant blijven. 

De Noorse muzikante sluit hierbij aan bij de popprinsessen van het moment, maar ze heeft ook iets eigenzinnigs, waardoor if i could make it go quiet zich makkelijk onderscheidt van alle andere albums in het genre. Er werd veel verwacht van girl in red, maar wat mij betreft overtreft ze de verwachtingen. Erwin Zijleman


if i could make it go quiet van girl in red is verkrijgbaar via de Mania webshop: