dinsdag 4 mei 2021

Guided By Voices - Earth Man Blues

De Amerikaanse band Guided By Voices gooit er nog maar eens een album tegenaan en ook Earth Man Blues is weer een uitstekend en bovendien net wat anders klinkend album
De productiviteit van Guided By Voices grenst de afgelopen jaren aan het ongelooflijke. Nog maar net bekomen van de uitstekende drie albums uit 2020, krijgen we ook in 2021 alweer een album van de roemruchte Amerikaanse band voor de kiezen. Earth Man Blues, dat maar weer eens vijftien songs in 37 minuten propt, laat deels het herkenbare Guided By Voices geluid horen, maar door de invloeden uit de rockmuziek uit de jaren 70, met een voorliefde voor rockopera’s, klinkt de Amerikaanse band dit keer ook net wat anders. Wederom met de vaste bezetting van de afgelopen jaren houdt Guided By Voices de goede vorm verrassend makkelijk vast.


We hebben dit keer bijna vijf maanden moeten wachten op een nieuw album van Guided By Voices, maar met Earth Man Blues is het eerste album van de Amerikaanse band in 2021 nu dan eindelijk verschenen. Het is alweer het tiende (!) album sinds August By Cake, dat precies vier jaar geleden verscheen. 

De roemruchte Amerikaanse band is de afgelopen jaren niet alleen ongelooflijk productief, maar steekt ook nog eens in een blakende vorm. De band uit Dayton, Ohio, doet dat ook nog eens met een verrassend stabiele bezetting, die naast voorman Robert Pollard bestaat uit gitaristen Doug Gillard en Bobby Bare Jr. en de door Mark Shue en Kevin March gevormde ritmesectie. 

Net als op de vorige albums klinkt Guided By Voices hierdoor hecht, al kwamen de muzikanten vanwege de coronapandemie nooit bij elkaar in de studio en werden de verschillende bijdragen achteraf gecombineerd. 

Guided By Voices behoort met haar in de jaren 90 uitgebrachte albums tot de pioniers van de lo-fi en daar hoor je ook op Earth Man Blues nog wel wat van terug. Het album jaagt er immers in 37 minuten maar liefst vijftien songs doorheen en hier zit een song van bijna zes minuten tussen. 

In muzikaal opzicht is de muziek van Guided By Voices de laatste jaren wat minder lo-fi en ook Earth Man Blues neemt hier en daar flink afstand van dit genre. De band doet dit nog wat nadrukkelijker dan op de meeste andere albums die het de afgelopen vier jaar uitbracht. Ook Earth Man Blues bevat weliswaar een flink aantal songs die het uit duizenden herkenbare Guided By Voices geluid laten horen, maar de band experimenteert er ook driftig op los en verrast met enige regelmaat met rijk georkestreerde passages. 

Earth Man Blues is naar verluidt beïnvloed door de rockmuziek uit de jaren 70, met hier en daar een duidelijke voorkeur voor de wat pompeuze rock uit dit decennium en een duidelijk zwak voor rockopera’s. Waar de meeste bands in de jaren 70 bij voorkeur hele plaatkanten nodig hadden voor deze pompeuze rock f rockopera’s , slaagt Guided By Voices er in om het in songs van gemiddeld twee minuten te persen.

Net als op de vorige albums van de Amerikaanse band fietst Robert Pollard ook dit keer een beetje progrock in het geluid van zijn band, maar Earth Man Blues bevat ook flink wat aanstekelijke rocksongs zonder poespas. Zeker wanneer Guided By Voices invloeden van The Beatles en invloeden uit de pompeuze of juist recht toe rechtaan rock uit de jaren 70 verwerkt in haar muziek klinkt Earth Man Blues echter anders dan zijn voorgangers. 

Het is goed dat de bijna absurd productieve band een keer kiest voor een ander geluid, maar aan de andere kant raak ik ook nooit uitgekeken op het herkenbare Guided By Voices geluid, dat op Earth Man Blues overigens ook wel te horen is. 

Omdat het feest van herkenning dit keer deels ontbreekt moest ik wel wat langer wennen aan het nieuwe album van Guided By Voices dan de afgelopen jaren gebruikelijk, maar de flirts met de jaren 60 en 70 bevallen me wel en combineren verrassend goed met de muziek die Robert Pollard en zijn medemuzikanten de afgelopen jaren maakten. En zo kan ik ook dit keer en inmiddels voor de tiende keer in nog geen vier jaar tijd alleen maar concluderen dat Guided By Voices wederom een prima album heeft afgeleverd. Erwin Zijleman

De muziek van Guided By Voices is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://guidedbyvoices.bandcamp.com/album/earth-man-blues.


Earth Man Blues van Guided By Voices is verkrijgbaar via de Mania webshop: