02 mei 2021

Matt Sweeney & Bonnie 'Prince' Billy - Superwolves

Ik ben lang niet altijd gek op de muziek van Will Oldham, maar de herhaalde samenwerking tussen zijn alter ego Bonnie 'Prince' Billy en gitarist Matt Sweeney pakt echt geweldig uit
Van alle platen die Will Oldham tot dusver maakte vond ik het album dat hij als Bonnie 'Prince' Billy maakte met Faun Fables zangeres Dawn McCarthy vooralsnog de beste, al is dat vloeken in de kerk. De tweede samenwerking met gitarist Matt Sweeney vind ik uiteindelijk nog net wat beter. Superwolves staat vol geweldig gitaarspel, kan binnen de Amerikaanse rootsmuziek op een breed terrein uit de voeten en kleurt ook buiten de lijntjes van het genre. Matt Sweeney levert zoals gezegd een topprestatie, maar ook de vocalen van Bonnie 'Prince' Billy en de uitstekende songs die de twee hebben gepend mogen er zijn. Het levert een uitstekend rootsalbum op, maar Superwolves is ook veel meer dan dat.


Will Oldham heeft een aantal albums op zijn eigen naam staan, maar de meeste muziek maakte hij als Palace, Palace Music, Palace Songs en vooral als Bonnie 'Prince' Billy. Het heeft inmiddels een enorme stapel albums opgeleverd en het zijn albums die bijna altijd goed zijn voor zeer positieve recensies. 

Zelf was ik overigens geen groot fan van de verschillende Palace varianten en ook de albums van Bonnie 'Prince' Billy wisten op mij maar zelden een onuitwisbare indruk te maken. Uitzonderingen zijn voor mij het debuut I See A Darkness uit 1999 en vooral het samen met Faun Fables zangeres Dawn McCarthy gemaakte en met songs van The Everly Brothers gevulde What The Brothers Sang uit 2013 en dat laatste album was nou net een Bonnie 'Prince' Billy album dat niet door iedereen op prijs werd gesteld. 

Will Oldham maakte als Bonnie 'Prince' Billy niet alleen een respectabel aantal soloalbums, maar ook flink wat albums waarop hij samenwerkte met een collega muzikant. In 2005 maakte hij al eens een album (Superwolf) met de Amerikaanse gitarist Matt Sweeney, die we kennen van bands als Chavez en Zwan en die ook nog een tijdje in Guided By Voices speelde. Met diezelfde Matt Sweeney maakte Bonnie 'Prince' Billy het afgelopen jaar Superwolves. 

Het is een album dat natuurlijk opvalt door het prima gitaarspel van Matt Sweeney, die vooral een verleden heeft in rockbands, maar ook binnen de Amerikaanse rootsmuziek uitstekend uit de voeten kan. Deze Amerikaanse rootsmuziek staat centraal op Superwolves en als zo vaak bestrijkt het alter ego van Will Oldham binnen het genre een opvallend breed palet. 

Het album bevat een aantal folky songs, met fraai akoestisch gitaarspel van Matt Sweeney, maar ook een aantal songs die opschuiven richting countryrock, songs die net wat steviger klinken en opschuiven richting rock of songs die binnen de bredere noemer Americana vallen. 

Hiermee zijn we er nog niet, want wanneer gastmuzikanten aansluiten kan het ook nog andere kanten op. Door de bijdragen van Toeareg muzikanten Ahmoudou Madassane en Mdou Moctar begeven Matt Sweeney en Bonnie 'Prince' Billy zich op het terrein van de woestijnblues en ook voorzichtige uitstapjes richting jazz en zelfs progrock worden niet geschuwd. 

Het gitaarwerk van Matt Sweeney is keer op keer prachtig en waar ik normaal geen heel groot fan ben van de zanger Will Oldham, klinkt de zang op Superwolves verrassend goed. De twee Amerikaanse muzikanten uit Louisville, Kentucky, hebben op hun nieuwe album gekozen voor een verrassend breed palet aan stijlen, maar desondanks is Superwolves een consistent klinkend album. 

Het is een album dat ik op voorhand niet had opgeschreven voor een gegarandeerde plek op de krenten uit de pop, maar het is een album dat me onmiddellijk overtuigde en dat sindsdien alleen maar mooier is geworden. Het ligt aan het veelzijdige karakter van het album, aan het mooie gitaarspel en de prima zang, maar het ligt ook zeker aan de veertien sterke songs op het album, waaronder twee covers. 

Superwolves zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek in het algemeen en de muziek van Will Oldham in het bijzonder, maar ook liefhebbers van omliggende genres moeten echt eens naar dit album luisteren. Erwin Zijleman

De muziek van Matt Sweeney en Bonnie 'Prince' Billy is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://mattsweeneybonnieprincebilly.bandcamp.com/album/superwolves.


Superwolves van Matt Sweeney & Bonnie 'Prince' Billy is verkrijgbaar via de Mania webshop: