vrijdag 7 mei 2021

Teenage Fanclub - Endless Aracde

Teenage Fanclub klinkt misschien wat minder urgent dan op haar beste albums, maar ook dit keer is het weer heerlijk wegdromen over een mooie, lange en vooral ook zorgeloze zomer
Iedereen die Teenage Fanclub al heel wat jaren volgt, weet inmiddels wel wat je van de band kunt verwachten. Op haar nieuwe album doet de Schotse band geen hele spannende dingen en vertrouwt het op een beproefd recept. Dat recept klinkt misschien net wat minder pittig dan op enkele albums uit het verleden, maar er valt nog altijd genoeg te genieten. Teenage Fanclub eert de inmiddels bekende helden uit het verleden en tovert het ene na het andere tijdloze popliedje uit de hoge hoed. Het is misschien niet heel spannend, maar het ademt kwaliteit en wat is het weer lekker wegdromen bij de muziek van de Schotse band. Bovendien werd het wel weer eens tijd voor een Teenage Fanclub album.


De Schotse band Teenage Fanclub leverde tussen 1990 en 2000 zeven prachtige albums af, waar er in de afgelopen eenentwintig jaar nog vier bij kwamen. Het deze week verschenen Endless Arcade is het eerste album zonder lid van het eerste uur Gerard Love, maar met Norman Blake en Raymond McGinley heeft de band nog altijd twee uitstekende songwriters binnen de gelederen. 

Het tweetal, dat tekent voor gitaren en zang, wordt op Endless Arcade, de opvolger van het alweer vijf jaar oude Here, bijgestaan door een ritmesectie en door de van Gorky's Zygotic Mynci bekende toetsenist Euros Childs. 

Teenage Fanclub laat zich sinds haar jonge jaren beïnvloeden door bands als The Byrds, Big Star en Buffalo Springfield en dat zijn invloeden die ook op Endless Arcade duidelijk hoorbaar zijn. Teenage Fanclub voegde op haar vroege albums ook nog wat Schotse eigenzinnigheid toe aan haar geluid, maar Endless Arcade klinkt, zeker bij de eerste beluisteringen, wat gezapiger. 

Nu is gezapig over het algemeen geen predicaat om trots op te zijn, maar Teenage Fanclub klinkt op haar nieuwe album aangenaam gezapig, al is het misschien verstandiger om de term te vervangen door predicaten als loom en tijdloos. Direct vanaf de eerste noten neemt Teenage Fanclub je immers mee terug naar zorgeloze tijden en naar de hoogtijdagen van de hier boven genoemde bands. 

Teenage Fanclub verleidt nog altijd met mooie gitaarlijnen en bijzonder fraaie harmonieën. In de openingstrack, waarin de band er ook nog een lange gitaarsolo tegenaan gooit, wijkt het niet zoveel af van de vorige albums van Teenage Fanclub, maar naarmate het album vordert hoor je wel dat er met het vertrek van Gerard Love iets is veranderd, al kan het natuurlijk ook de leeftijd zijn. 

De songs van Teenage Fanclub missen de stekeligheid die in het verleden nog wel eens opdook in de muziek van de band, maar over het algemeen genomen hoor je mij toch niet klagen. We hebben vijf jaar moeten wachten op nieuwe muziek van de Schotse band en na vijf jaar was ik wel weer eens toe aan dit soort klanken. 

Het zijn klanken die hier en daar een eigenzinnige impuls krijgen door de keyboards van Euros Childs, maar over het algemeen genomen vertrouwen Norman Blake en Raymond McGinley toch op de sterke wapens die ze inmiddels ruim dertig jaar in het arsenaal hebben en op de invloeden die ze al sinds hun debuutalbum omarmen. 

Teenage Fanclub doet op Endless Arcade misschien geen hele spannende dingen, maar de meeste songs op het album doen het toch prima op de te koude lentedagen van het moment en laten de zon uitbundig schijnen. Nu zijn er wel meer bands die over dit vermogen beschikken, maar de songwriting skills van Norman Blake en Raymond McGinley mogen net wat hoger aangeslagen worden. 

Endless Arcade is bovendien een album dat na de eerste en misschien wat gezapige indruk nog wel even door kan groeien en uiteindelijk toch de Schotse touch laat horen in de verder vooral Amerikaans aandoende muziek van Teenage Fanclub. Het steekt allemaal weer knap in elkaar, het klinkt altijd aangenaam, de zang is prima en de songs zijn zo tijdloos als je van de band verwacht. Endless Arcade is geen opzienbarend album, maar zo op zijn tijd stiekem wel heel erg lekker. Erwin Zijleman

De muziek van Teenage Fanclub is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Schotse band: https://teenage-fanclub.bandcamp.com/album/endless-arcade.


Endless Arcade van Teenage Fanclub is verkrijgbaar via de Mania webshop: