12 mei 2021

Charlie Marie - Ramble On

Charlie Marie levert met Ramble On een geweldig countryalbum af, dat herinnert aan de country uit de jaren 70, maar dat ook absoluut eigentijds klinkt en uit de speakers knalt
Charlie Marie is een singer-songwriter uit Nashville, Tennessee (en oorspronkelijk uit Providence, Rhode Island), die deze week haar debuutalbum heeft uitgebracht, maar klinkt of ze al decennia meedraait in de country scene. Ramble On laat zich voor de afwisseling eens niet inspireren door de hitgevoelige countrypop van het moment, maar maakt de country zoals die enkele decennia geleden werd gemaakt, maar dan wel met een hedendaagse dosis bravoure. De band speelt de pannen van het dak, de songs verleiden stuk voor stuk meedogenloos, de teksten zitten vol humor en dubbele bodems en Charlie Marie zingt ook nog eens de sterren van de hemel met haar doorleefde strot. De country heeft er een nieuwe held bij.


We zijn de afgelopen jaren overspoeld met jonge vrouwelijke muzikanten in het countrypop segment, maar jonge vrouwelijke muzikanten die zich wagen aan de traditioneler klinkende country zijn een stuk schaarser (of ik kom ze niet tegen, dat kan natuurlijk ook). Ze zijn er gelukkig wel en soms zijn ze goed of zelfs heel goed. 

Charlie Marie uit Nashville, Tennessee, valt absoluut in de laatste categorie en misschien is ze zelfs wel meer dan heel goed. Haar debuutalbum Ramble On maakte op mij in ieder geval direct bij eerste beluistering een verpletterende indruk en iedere keer dat ik naar het album luister, word ik er weer iets gelukkiger van. 

Luister naar het debuut van Charlie Marie en je keert terug naar de hoogtijdagen van legendarische countryzangeressen als Patsy Cline, Bobby Gentry, Dolly Parton, Lynn Anderson en Tammy Wynnette en naar de countrymuziek zoals die in de jaren 70 werd gemaakt, al klinkt de muziek van Charlie Marie zeker niet gedateerd of oubollig. 

Charlie Marie knalt er direct in de eerste noten van haar debuutalbum stevig in met een stem die als een orkaan over je heen walst. Het is een stem die gemaakt is voor de countrymuziek, maar dan zeker niet de countrymuziek van het lieve soort. Charlie Marie zingt haar songs ruw en direct, maar vertolkt haar songs ook met dezelfde urgentie en hetzelfde venijn als Lynn Anderson deed in het briljante Rose Garden, om maar eens een voorbeeld te noemen. 

De stem van Charlie Marie klinkt soepel, krachtig en doorleefd, wat nog eens extra wordt benadrukt door haar zuidelijke tongval. Ondanks de kracht in haar vocalen weer de muzikante uit Nashville zeker te doseren, waardoor Ramble On geen moment schreeuwerig over komt. 

In vocaal opzicht staat het als een huis, maar ook in muzikaal opzicht mag het album er zijn. Charlie Marie laat zich op haar debuutalbum begeleiden door een aantal gelouterde muzikanten uit Nashville, die een prachtig countrygeluid neerleggen, waarin elektrische gitaren en de onmisbare steelguitar de basis vormen en af en toe keyboards opduiken. 

Het klinkt af en toe lekker stevig, maar wanneer Charlie Marie gas terug neemt hoor je dat ze ook met een echte country ‘tearjerker’ uit de voeten kan en ook vol gevoel kan zingen. De teksten gaan natuurlijk over bedriegende echtgenoten, zoals het hoort in dit genre, maar ook de fles duikt meerdere keren op en net als een aantal van de bovengenoemde countryzangeressen is Charlie Marie geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en stopt ze ook flink wat humor in haar teksten, wat nog een geestige songtitel als Heard It Through The Red Wine oplevert. 

Enige liefde voor traditionele countrymuziek is een vereiste om te kunnen houden van het debuutalbum van de singer-songwriter uit Nashville, Tennessee, maar als die liefde er is, is Ramble On van Charlie Marie een album om smoorverliefd op te worden, wat in mijn geval heel snel gebeurd was. 

We worden de afgelopen jaren zoals gezegd overspoeld met aanstekelijke en mooi geproduceerde countrypop. Daar is niets mis mee, maar zo af en toe heb je behoefte aan oorspronkelijker klinkende countrymuziek met respect voor de tradities van het genre. Charlie Marie levert deze oorspronkelijker klinkende countrymuziek en doet dat vol overtuiging. "Charlie Marie makes classic country music for the modern world", aldus haar website en daar is niets van gelogen. Prachtdebuut. Erwin Zijleman

De muziek van Charlie Marie is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://charliemarie.bandcamp.com/album/ramble-on-2.