14 mei 2021

Ashe - Ashlyn

Ashlyn van de Amerikaanse muzikante Ashe is een album dat overloopt of zelfs bijna uit elkaar spat van alle goede ideeën, maar hoe vaker ik het album hoor hoe briljanter ik het vind
Bij eerste beluistering van Ashlyn van Ashe uit San Jose wist ik echt niet wat ik met het album aan moest. Het is een album dat rijkelijk citeert uit de jaren 70, dat de bijna pompeuze arrangementen niet schuwt en dat soms over the top klinkt. Het is op hetzelfde moment een album dat niet alleen tijdloos maar ook eigentijds klinkt, dat steeds weer opzien weet te baren met fascinerende arrangementen en dat in vocaal opzicht ook nog eens staat als een huis. Ik moest er erg aan wennen, heel erg aan wennen zelfs, maar hoe vaker ik naar Ashlyn van Ashe luister, hoe meer ik overtuigd raak van haar volkomen unieke talent. Fascinerend album.


Ashlyn van Ashe heb ik de afgelopen week talloze keren terzijde geschoven en er vervolgens even vaak weer bij gepakt. Iedere keer dat ik het album beluisterde was ik wel geïntrigeerd door de songs van de Amerikaanse muzikante, maar was ik er ook steeds van overtuigd dat het niet mijn ding was. Over dat laatste ben ik echter steeds meer gaan twijfelen en inmiddels ben ik niet alleen maar geïntrigeerd door de bijzonder klinkende popmuziek van Ashe, maar vind ik haar debuutalbum ook aangenaam of zelfs mooi en zeker bijzonder. 

Ashe is het alter ego van de in San Jose, California, geboren en getogen Ashlyn Willson. Als meisje van zes schreef ze al haar eerste songs en dat ze na de middelbare school naar het roemruchte Berklee College of Music was dan ook een logische stap. Na haar afstuderen vertrok ze naar Nashville om haar geluk te beproeven als singer-songwriter, maar dat bleek niet de juiste plek voor Ashe. Ze keerde terug naar California om daar haar officiële debuutalbum te maken. Ashlyn heeft inderdaad niets te maken met de muziek zoals die in Nashville wordt gemaakt en past uitstekend in het zonnige California. 

Ashe kreeg in haar jongere jaren vooral christelijke popmuziek voorgeschoteld, tot ze de platenkast van haar opa ontdekte. Die platenkast vol klassiekers uit de jaren 70 heeft zijn sporen nagelaten op de muziek van Ashe. Haar debuutalbum staat vol met vaak wat theatraal aandoende popmuziek, maar het is ook popmuziek die niet alleen herinnert aan de muziek van de grote vrouwelijke singer-songwriters uit de jaren 70, maar die in de arrangementen ook stevig is beïnvloed door het werk van The Beatles en alle volgelingen (met hier en daar wat van de orkestraties van Electric Light Orchestra). 

Het knappe van het debuut van Ashe is dat het album je het ene moment kan meeslepen naar de jaren 70, om het volgende moment toch weer terecht te komen in het heden, want Ashe is hier en daar ook het zusje van Lana Del Rey, Lady Gaga of zelfs Billie Eilish. Zeker in de meest theatrale momenten citeert Ashe vrij letterlijk uit het oeuvre van ABBA, maar ook met het theater en de musical kan ze goed uit de voeten. 

Nu ben ik persoonlijk vrij allergisch voor musicals en dat is ook precies de reden dat ik bij de eerste beluisteringen van Ashlyn dacht dat het echt niets voor mij was. Hier en daar is het album me inderdaad net wat te theatraal of zelfs pompeus, maar uiteindelijk wist Ashe me toch te overtuigen van haar kwaliteiten. 

Ashlyn staat immers vol met geweldige songs, die steeds weer de aandacht weten te trekken en die meerdere kanten op schieten. Het ene moment is het bijna over the top, maar het album bevat ook een aantal klein gehouden popliedjes. De arrangementen zijn keer op keer geweldig en laten een uniek geluid horen. 

Ook als zangeres weet Ashe echter makkelijk te overtuigen. De muzikante uit San Jose beschikt over een warme en bijzonder aangename stem en het is een stem die in allerlei genres uit de voeten kan, wat gezien de bonte lappendeken die Ashlyn is best bijzonder mag worden genoemd. 

Het debuut van Ashe is een album dat overloopt van goede ideeën en van kwaliteit, maar ik heb het idee dat dit echt pas het begin is en dat Ashe ons de komende jaren enorm gaat verrassen. Door de diversiteit en de uitbundige arrangementen is het een lastig album, maar ik zou het absoluut eens proberen. Erwin Zijleman

De muziek van Ashe is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://ashemusic1.bandcamp.com.


Ashlyn van Ashe is verkrijgbaar via de Mania webshop: