donderdag 20 mei 2021

The Black Keys - Delta Kream

Ik was eerlijk gezegd een beetje uitgekeken op de muziek van The Black Keys, maar de rauwe en energieke ode aan een aantal oude blueshelden op Delta Kream bevalt me echt uitstekend
Na de laatste tour van The Black Keys doken Dan Auerbach en Patrick Carney eind 2019, samen met twee bevriende muzikanten, de studio in, waar vervolgens in twee dagen tijd Delta Kream werd opgenomen. Het is een ode aan oude blueshelden als R.L. Burnside en Junior Kimbrough en klinkt zoals een ode aan oude blueshelden moet klinken. Delta Kream is een album zonder poespas en een album met verschrikkelijk veel energie. Er wordt met veel passie en beleving gemusiceerd en met name het gitaarwerk spat uit de speakers. De vorige albums van The Black Keys vielen me eerlijk gezegd wat tegen, maar dit eerbetoon aan oude helden is een uur lang geweldig.


Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Dan Auerbach en Patrick Carney voor het eerst opdoken als The Black Keys. Ik heb de albums van het Amerikaanse tweetal lange tijd omarmd, maar de afgelopen tien jaar was de rek er voor mij wel wat uit. Dat had niet eens zoveel te maken met de kwaliteit van de albums van The Black Keys, want die is sinds het debuut van het tweetal van een hoog en verrassend constant niveau. De latere albums van het tweetal klonken echter wel wat geproduceerder dan de vroege albums van het tweetal, waarop de vuige garagerock domineerde, en dat was toch net wat meer mijn ding dan het meer gepolijste geluid van The Black Keys. 

Het deze week verschenen Delta Kream breekt met de trend die was te horen op de laatste albums van The Black Keys en klinkt voor de afwisseling weer eens lekker rauw en spontaan. Het duo dat ooit werd geformeerd in Akron, Ohio, maar inmiddels alweer geruime tijd vanuit Nashville, Tennessee, opereert, eerde in het verleden al eens de Delta of Mississippi blues van de legendarische Junior Kimbrough en doet dat ook op Delta Kream dat maar liefst vijf songs van de bluesmuzikant bevat. Songs van onder andere R.L. Burnside, John Lee Hooker, Big Joe Williams en Mississippi Fred McDowell maken de tracklist van het album compleet. 

Delta Kream werd eind 2019 opgenomen na de laatste tour van The Black Keys. In de eigen studio in Nashville schoven gitarist Kenny Brown en bassist Eric Deaton aan. De twee hebben een verleden met Junior Kimbrough en R.L. Burnside en kennen derhalve het klappen van de zweep. In slechts twee dagen werden alle tracks van Delta Kream op de band geslingerd en het zou me niet verbazen als destijds niet eens duidelijk was of het ging om lekker muziek maken of om een nieuw album opnemen. 

The Black Keys en hun twee medemuzikanten maken op hun nieuwe album Delta Blues zoals de blues van de oevers van de Mississippi moet klinken. De ritmesectie speelt moddervet (of op zijn Engels “swampy”), waarna het gitaarwerk uit de speakers mag knallen. Delta Kream staat vol met prachtige bluesy gitaarloopjes, heerlijke riffs en geweldige solo’s. Het wordt gecombineerd met uitstekende vocalen, maar vooral voor de liefhebber van bluesy gitaarwerk is het smullen. 

Het is allemaal prachtig opgenomen, maar Delta Kream klinkt ook ruw en eerlijk. Het nieuwe album van The Black Keys klinkt als een album van een stel gelouterde muzikanten, die op een verloren dag lekker jammen met de songs van hun blueshelden. Het levert een album op dat flink minder pretentieus is dan de vorige albums van het Amerikaanse tweetal, maar persoonlijk vind ik het een stap in de goede richting. 

Delta Kream is een album waar het plezier en de passie van af spatten, maar het is ook een album dat goed laat horen hoeveel Dan Auerbach en Patrick Carney zijn gegroeid als muzikant. De songwriting skills van het tweetal bleven dit keer onbenut en ook in productioneel opzicht was Delta Kream waarschijnlijk geen hele uitdagende taak, maar zeker voor de liefhebber van oude blues(rock) met een ruw garagerock jasje, een beetje Southern rock en heel veel spetterend gitaarwerk valt er op het nieuwe album van The Black Keys verschrikkelijk veel te genieten. Erwin Zijleman


Delta Kream van The Black Keys is verkrijgbaar via de Mania webshop:
2LP (coloured), 39,99 euro
2LP, 27,99 euro
CD, 18,99 euro