10 mei 2021

Sarah Jarosz - Blue Heron Suite

Blue Heron Suite lijkt misschien een tussendoortje van Sarah Jarosz, maar het is een wonderschoon en emotievol album dat absoluut iets toevoegt aan haar zo mooie oeuvre
In 2017 kreeg Sarah Jarosz een beurs voor het maken van een muziek suite. Een paar maanden later vertolkte ze Blue Heron Suite op de planken. In 2018 nam ze de muziek ook in de studio op en nu kunnen we genieten van een emotioneel beladen album. Het is een album dat aansluit op de andere albums van de nog altijd jonge maar inmiddels al gelouterde muzikante, maar het is ook een album dat wat ruwer en energieker klinkt, wat deels te maken heeft met de bijdragen van de gitarist en deels met het feit dat het album in een paar dagen nagenoeg live werd opgenomen. Het lijkt een tussendoortje of extraatje, maar het is wel een hele mooie. Precies zoals we dat inmiddels van Sarah Jarosz verwachten.


Sarah Jarosz viert later deze maand pas haar dertigste verjaardag, maar ze heeft desondanks al een mooi stapeltje uitstekende albums op haar naam staan. Toen ze haar debuut uitbracht zat ze nog op de middelbare school, maar het weerhield haar er niet van om onmiddellijk haar plekje op te eisen tussen de smaakmakers binnen de wat traditioneler aandoende rootsmuziek. 
Het heeft de Texaanse muzikante, die tegenwoordig vanuit Nashville, Tennessee, opereert inmiddels een aantal Grammy’s opgeleverd, waaronder een voor haar nog geen jaar geleden verschenen album World On The Ground. 

Ik weet niet precies hoe ik het deze week verschenen Blue Heron Suite moet duiden. Het album werd al in 2018 opgenomen, terwijl de muziek stamt uit 2017. Het is muziek die Sarah Jarosz schreef nadat de FreshGrass Foundation (ook de stichting achter het roemruchte tijdschrift No Depression) haar een beurs had toegekend. 

In vier maanden tijd schreef Sarah Jarosz de songs op Blue Heron Suite en ze vertolkte de songs later in 2017 op het FreshGrass Festival. In 2018 dook ze alsnog de studio in met gitarist Jefferson Hamer, die ook tekende voor achtergrondvocalen en bassist Jeff Picker om de muziek op te nemen en nu is het album dan eindelijk verschenen. 

2017 was voor Sarah Jarosz een zwaar jaar. Haar moeder werd ernstig ziek, wat herinneringen naar boven bracht aan de zorgeloze vakanties die het gezin Jarosz doorbracht in Port Aransas in Texas. In muzikaal opzicht is Blue Heron Suite, genoemd naar de Amerikaanse blauwe reiger die ze tijdens deze vakanties veelvuldig zag, een net wat ander album dan we gewend zijn van de Amerikaanse muzikante, wat vooral ligt aan de impulsen van de elektrische gitaar. 

Sarah Jarosz tekent zelf voor alle andere snareninstrumenten op het album en uiteraard voor wonderschone vocalen. De singer-songwriter en multi-instrumentalist uit Nashville neemt normaal de tijd voor haar albums, maar Blue Heron Suite werd uiteindelijk in slechts vijf dagen en vrijwel live opgenomen. Het is niet ten koste gegaan van de kwaliteit van het album, want zowel in muzikaal als in vocaal opzicht is Blue Heron Suite een album dat voldoet aan de hoge eisen die Sarah Jarosz zichzelf oplegt. 

Ook Blue Heron Suite past weer in het hokje met wat traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek, al klinkt het album door de grotere rol voor de elektrische gitaar net wat ruwer en moderner. Blue Heron Suite was voor Sarah Jarosz een emotioneel album en dat hoor je in de zang, die veel gevoel laat horen. Het is zang die overigens prachtig wordt ondersteund door Jefferson Hamer. De elf songs op het album vormen samen een suite, wat wordt benadrukt door een aantal instrumentale intermezzo’s waarin een aantal songs op het album nog eens terugkeren. 

Nog geen jaar na het terecht zo bejubelde World On The Ground ligt het voor de hand om Blue Heron Suite een tussendoortje te noemen, maar daarmee doe je dit album toch wat te kort. Sarah Jarosz laat ook op dit album inmiddels weer horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek tot de smaakmakers moet worden gerekend. Bovendien voorziet de emotionele achtergrond het album van een bijzondere sfeer en zorgen de bijdragen van de elektrische gitaar voor een duidelijk ander geluid. Geen tussendoortje dus, maar het zoveelste prachtalbum van Sarah Jarosz. Erwin Zijleman

De muziek van Sarah Jarosz is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://sarahjarosz.bandcamp.com.