01 mei 2021

Luwten - Draft

Luwten maakte in de herfst van 2017 indruk met een dromerig en wat introvert debuut, maar imponeert nu met een extravert en avontuurlijk album dat je maar blijft verrassen en verbazen
Tessa Douwstra gaf drieënhalf jaar geleden een fraai visitekaartje af met het titelloze debuut van Luwten en maakt de belofte van dit debuut nu meer dan waar met het prachtige Draft. Op het tweede album van Luwten is de instrumentatie, die bestaat uit organische en elektronische klanken, dominanter dan op het debuut en ook de zang van Tessa Douwstra is wat expressiever. Desondanks is ook Draft een ruimtelijk klinkend album. Het is een album vol avontuur, want wat gebeurt er veel in de muziek van Tessa Douwstra, die ook nog eens tekent voor verrassend veelzijdige en keer op keer ijzersterke songs. Het levert een even fascinerend als overtuigend album op.


De Nederlandse singer-songwriter Tessa Douwstra debuteerde in de herfst van 2017 met haar project Luwten (vaak geschreven als LUWTEN, maar dat staat zo schreeuwerig). Het titelloze debuut van dit project bleek een uitstekend album, waarop de Nederlandse muzikante dromerige soundscapes en avontuurlijke elektronica combineerde met prachtige vocalen in eigenzinnige songs die een bijzonder of zelfs uniek geluid lieten horen. 

Soms had het wat van Portishead, soms wat van Sevdeliza, soms wat van de eerste Twin Peaks soundtrack, maar uiteindelijk hoorden we toch vooral Luwten. Het debuutalbum van het project van Tessa Douwstra maakte uiteindelijk een onuitwisbare indruk, maar vervolgens hebben we lang moeten wachten op het tweede album van Luwten, dat deze week dan eindelijk is verschenen. 

Op Draft borduurt Luwten voort op de muziek van het geweldige debuut, maar Tessa Douwstra zet ook een reuzenstap. Waar het debuutalbum zich ruim drieënhalf jaar ergens vanuit de verte opdrong, staat Tessa Douwstra nu vanaf de eerste minuten direct vooraan in de spotlights. 

Nog altijd is er de mooie en wat dromerige stem van de Nederlandse muzikante, maar de zang op Draft is wat minder introvert dan die op het debuutalbum van Luwten. Ook de instrumentatie is een stuk uitbundiger en is bovendien wat voller. In deze instrumentatie worden organische klanken en elektronica op fraaie wijze gecombineerd en ondanks het feit dat de instrumentatie veel meer op de voorgrond treedt dan op het debuutalbum, blijft het een instrumentatie die de stem van Tessa Douwstra alle ruimte geeft en die bovendien nog steeds ruimtelijk klinkt. 

Zeker wanneer je Draft met de koptelefoon beluistert hoor je hoe bijzonder en hoe rijk de instrumentatie op het album is en hoor je bovendien hoe knap deze instrumentatie in elkaar steekt. Steeds weer duiken nieuwe geluiden op en steeds weer slaagt Luwten er in om weer net wat anders te klinken. Hier en daar hoor je nog een snufje Portishead, maar Draft is ook een album vol zwoele en zo nu en dan zelfs soulvolle popliedjes die niet alleen de avond en nacht, maar ook een zonnige dag omarmen. 

Vergeleken met het ingetogen debuutalbum is Draft een gedurfd en zelfverzekerd klinkend album. Durf en zelfvertrouwen hoor je ook in de stem van Tessa Douwstra, die niet alleen meer op de voorgrond treedt, maar ook beter is gaan zingen en weet te verrassen wanneer ze meerdere lagen van haar stem op elkaar stapelt. 

Het is allemaal verpakt in songs die stuk voor stuk imponeren met bijzondere klanken en verrassende wendingen. Draft loopt bijna over van de goede ideeën, maar van overdaad is nergens sprake en dat is knap. 

Met Draft heeft Luwten een spannende en avontuurlijke popplaat gemaakt van een niveau dat de meeste muzikanten niet gegeven is. Het is een popplaat die de fantasie gedurende de hele speelduur weer te prikkelen, maar het is ook een popplaat die deze hele speelduur meedogenloos verleidt met even spannende als aangename popliedjes. 

Het debuut van Luwten stond in de herfst van 2017 bol van de belofte, maar met Draft maakt de Nederlandse muzikante de belofte meer dan waar. Draft is een album van eigen bodem vol internationale allure en het is een album waar we in Nederland best heel trots op mogen zijn. Ga dat horen! Erwin Zijleman


Draft van Luwten is verkrijgbaar via de Mania webshop: