Ik beluisterde Fog Rolls In voor het eerst in een aangenaam brandende lentezon, maar dat is niet de omgeving waarin de muziek van Homemade Empire het best tot zijn recht komt. De muziek van de band rond de Utrechtse muzikant Bart de Kroon is over het algemeen donker en soms zelf dreigend, maar het is ook muziek vol verrassingen. Fog Rolls In klinkt soms folky, soms melodieus, maar net zo makkelijk gruizig of zweverig en als je het wilt horen klinkt bovendien ook nog eens een beetje progrock door. In muzikaal opzicht maakt het album makkelijk indruk en ook de stem van Bart de Kroon valt na enige gewenning op zijn plek. Prachtig voor de donkere uurtjes en die zijn er genoeg.
De Utrechtse muzikant Bart de Kroon heeft een zeer indrukwekkend CV, waarop namen van cultbands als We Vs. Death en Mercy Giants prijken, maar de Nederlandse muzikant speelde ook nog bij de Canadese band Great Lake Swimmers, in de band van Pien Feith en zo kan ik nog even door gaan. En dan is er ook nog zijn project Homemade Empire, dat onlangs alweer haar vierde album afleverde.
Bart de Kroon maakte Fog Rolls In samen met drummer Bram Nigten en tekent zelf onder andere voor fraai gitaarwerk, donkere baspartijen en opvallende bijdragen van orgels en synths. Het levert een indrukwekkend en verrassend veelzijdig album op.
Fog Rolls In opent met onheilspellende orgelklanken, die snel gezelschap krijgen van even onheilspellende gitaarwolken en de wat weemoedig klinkende stem van Bart de Kroon. Als je de gruizige gitaren op de achtergrond klinkt het folky en herinnert het aan de muziek van onder andere Smog en Songs:Ohia, maar wanneer het orgel aanzwelt hoor ik ook opeens iets van het vroege werk van Genesis, nog met Peter Gabriel in de gelederen.
Dat is voor velen waarschijnlijk vloeken in de kerk, maar zelf koester ik deze jeugdzonde nog steeds met veel liefde. Het zijn overigens niet alleen de synths die herinneringen aan de vroege albums van Genesis naar boven haalden, want ook de stem van Bart de Kroon en zijn manier van zingen hebben wel iets van Peter Gabriel.
Voordat muziekliefhebbers die niets hebben met progrock afhaken, moet ik direct melden dat Homemade Empire op Fog Rolls In nooit lang in een genre blijft hangen. De openingstrack van het nieuwe album heb ik misschien in de hokjes folk en progrock geduwd, maar in de tweede track komt er ook nog flink wat psychedelica bij en bovendien zijn de gitaarmuren in deze track al wat hoger en moeten ook invloeden uit de noiserock en 90s indierock worden genoemd.
Homemade Empire propt er uiteindelijk ook nog wat post-rock bij en voegt alle invloeden samen in een opvallend eigen geluid. Het is een geluid dat fraai wordt ingekleurd door met name Bart de Kroon, al mag het prima drumwerk niet onvermeld blijven.
De Utrechtse muzikant tekent voor folky akoestisch gitaarwerk, voor melodieuze elektrische gitaarlijnen en stuwende baslijnen, maar ook voor hoge en gruizige gitaarmuren of zelfs drones draait hij zijn hand niet om, waarna ook nog atmosferische wolken elektronica worden toegevoegd.
Fog Rolls In klinkt vaak donker, zeker wanneer ook nog een orgel wordt ingezet, en ook de zang van de Nederlandse muzikant combineert vooral goed met donkere wolken. Fog Rolls In is daarom geen album om de lente of de zomer mee te omarmen, maar zeker als de zon onder is, komt de muziek van Homemade Empire fraai tot leven.
Meer dan eens hoor ik echo’s uit de jonge jaren van Genesis, maar zo donker en duister durfde de Britse band haar muziek nooit te maken. En net als je denkt dat je ergens halverwege de jaren 70 te zijn beland sleurt Homemade Empire je in sneltreinvaart de jaren 90 of het heden in. Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je goed hoe mooi het allemaal in elkaar steekt en krijgen de songs van de Nederlandse band nog een extra dimensie. Ik moest er even aan wennen, maar inmiddels koester ik dit bijzondere album. Erwin Zijleman
De muziek van Homemade Empire is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Nederlandse band: https://homemadeempire.bandcamp.com.