27 april 2021

Sasha And The Valentines - So You Think You Found Love?

Sasha And The Valentines heeft een album gemaakt waarop de zon nadrukkelijk mag schijnen en waarop de Texaanse band verrast met honingzoete popliedjes met een vleugje dreampop
Bij de eerste noten van So You Think You Found Love? van Sasha And The Valentines was ik er van overtuigd dat ik met een Britse band te maken had, maar de band rond Sasha Addi komt echt uit de Verenigde Staten. Uit Austin, Texas, zelfs, maar met Texaanse rootsrock heeft het niets te maken. Het debuut van Sasha And The Valentines staat vol met zonnige en vaak wat zoete popliedjes die hier en daar citeren uit de dreampop, maar ook raken aan een band als Belle And Sebastian. De ritmesectie speelt avontuurlijk, de gitaarloopjes zijn keer op keer onweerstaanbaar en hetzelfde geldt voor de heerlijke stem van de frontvrouw van de band. De zomer komt er aan.


Sasha And The Valentines is een band uit Austin, Texas, maar op haar debuut So You Think You Found Love? klinkt de band nooit zoals je verwacht van een band uit Austin, dat ik toch vooral associeer met Amerikaanse rootsmuziek. 
Sasha is Sarah Addi, die op dit debuut tekent voor keyboards en zang, en verder bestaat de band uit een bassist, een drummer, een percussionist en een gitarist. 

Op de bandcamp pagina van Sasha And The Valentines beschrijft de band haar muziek zelf als volgt: “the curly-phone-cord, calling-your-crush-for-the-first-time kind of butterflies”. Dat zegt in eerste instantie natuurlijk helemaal niets, maar als de muziek van de Amerikaanse band uit de speakers komt, begrijp je toch wel waar de band naar toe wil met deze wat cryptische omschrijving. 

Sasha And The Valentines maakt romantische en vaak wat zoete popliedjes, die hier en daar wat Brits klinken met een vleugje van bands als Belle And Sebastian en Camera Obscura, maar die ook aansluiting vinden bij de toch weer vooral Amerikaanse dreampop. So You Think You Found Love? zou ik persoonlijk echter niet in het hokje dreampop durven duwen, want de band uit Austin maakt op haar debuutalbum vooral pure pop. 

Het is pure pop die hier en daar ook wel wat heeft van de Zweedse band The Cardigans, terwijl stiekem ook nog wel wat invloeden van die hele grote Zweedse popband uit de jaren 70 en vroege jaren 80 doorsijpelen. So You Think You Found Love? van Sasha And The Valentines is aanstekelijk en lichtvoetig, maar ik hoor toch ook meer dan genoeg interessante dingen op het debuut van de Amerikaanse band. 

Zo staat het album vol met onweerstaanbaar lekkere gitaarloopjes, speelt de ritmesectie verrassend fantasievol en is alles ook nog eens overgoten met aangename wolkjes synths. Met name het gitaarwerk voorziet het geluid van Sasha And The Valentines van heel veel zonnestralen, maar het is ook veelkleurig gitaarwerk dat zo nu en dan de mosterd haalt in omliggende genres. 

Dat geldt overigens ook voor de synths zodat de kleurige pop en dreampop zomaar op kan schuiven richting 80s synthpop of een lichte postpunk variant. Het klinkt allemaal bijzonder lekker, maar ook interessant genoeg om met aandacht te beluisteren. 

So You Think You Found Love? luistert door de aangename klanken lekker weg, maar de Amerikaanse band is er ook in geslaagd om aantrekkelijke popliedjes te schrijven die er voor zorgen dat de muziek van Sasha And The Valentines licht verteerbaar is, maar je niet met een leeg gevoel achter laat. 

En om de feestvreugde nog wat verder te vergroten beschikt de band uit Austin in de persoon van Sasha Addi ook nog eens over een prima zangeres, die lichtvoetig kan kirren, maar die het betoverende popgeluid van haar band ook nog een stukje verder kan optillen. 

Het gevoel dat hoort bij “the curly-phone-cord, calling-your-crush-for-the-first-time kind of butterflies” kan ik niet precies meer reproduceren, maar ik word absoluut blij van de popmuziek van Sasha And The Valentines, die in ieder geval alvast een voorschot neemt op de zomer, maar die ook driftig strooit met memorabele gitaarloopjes, heerlijke bas en drumpartijen en natuurlijk de verleidelijke zang van Sasha Addi. Erwin Zijleman

De muziek van Sasha And The Valentines is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://sashaandthevalentines.bandcamp.com/album/so-you-think-you-found-love.