vrijdag 2 april 2021

Clever Girls - Constellations

Clever Girls is zeker niet de bekendste naam tussen de nieuwe releases van deze week, maar het tweede album van de Amerikaanse band sprankelt, prikkelt en betovert van de eerste tot de laatste noot
Het debuut van Clever Girls heb ik drie jaar geleden gemist, maar bij eerste beluistering van Constellations was ik direct verkocht. Clever Girls maakt popliedjes die zomaar om kunnen slaan van subtiel in gruizig en die zowel genadeloos aanstekelijk als verrassend avontuurlijk klinken. In de persoon van Diana Jean beschikt Clever Girls over een interessant boegbeeld dat goed is voor persoonlijke teksten en een aansprekend stemgeluid. Heel even dacht ik met het zoveelste door 90s indierock geïnspireerde bandje te maken te hebben, maar Clever Girls schiet meerdere kanten op en blijft maar verbazen. Een album dat je zomaar over het hoofd kunt zien, maar ik had het niet graag gemist.


Constellations is het tweede album van Clever Girls, maar mijn eerste kennismaking met de muziek van de Amerikaanse band. Het is een kennismaking die me uitstekend is bevallen, want Constellations is een uitstekend en ook verrassend album. 

Clever Girls is een band uit Burlington, Vermont, en het is en band rond Diana Jean, die overdag een winkel met vintage kleding runt, maar in de avonduren transformeert in een rockster. Dat doet de muzikant die zichzelf ziet als een non-binair persoon op Constellations met veel overtuiging, want ik was vanaf de eerste noten van het album geboeid. 

Het is een album dat opent met de opvallende stem van Diana Jean en enkele rake klappen op het drumstel. Na enige tijd komen er mooie gitaarakkoorden en wat elektronica bij, maar net als je denkt dat Clever Girls het sober gaat houden vliegt het gitaarwerk even volledig uit de bocht, om vervolgens net zo snel terug te keren naar het subtiele geluid waarmee de track begon. 

Clever Girls gooit er in de openingstrack direct flink wat dynamiek tegenaan, maar het verrast ook met een popsong die zowel mooi als stekelig is. Het is een song met flink wat echo’s uit de 90s indierock, maar het is ook een song met verrassende wendingen die alleen maar uit het heden kunnen komen. 

Constellations staat vol met songs die beginnen als aangenaam klinkende gitaarsongs, met een hoofdrol voor lekker in het gehoor liggende gitaarlijnen en de bijzondere stem van Diana Jean, maar het zijn ook stuk voor stuk songs die je nog een paar keer op het verkeerde been zullen zetten. 

Vaak doet de Amerikaanse band dit met gruizig gitaarwerk, maar Clever Girls is zeker geen bandje dat de hard-zacht dynamiek die zo vaak werd beproefd in de jaren 90 nauwgezet probeert te reproduceren. Gruizige gitaren duiken met enige regelmaat op, maar minstens net zo vaak kiest de band uit Vermont voor atmosferische of zelfs bedwelmende passages. 

Het knappe is dat de uitersten elkaar op Constellations razendsnel kunnen opvolgen, wat het album niet alleen voorziet van dynamiek, maar ook van avontuur. Op hetzelfde moment maakt de Amerikaanse band onweerstaanbaar lekkere en hopeloos toegankelijke popliedjes, maar het zijn wel onweerstaanbaar lekkere en hopeloos toegankelijke popliedjes met een twist. 

Hier en daar duiken zoals gezegd wat flarden uit de jaren 90 op, maar ik hoor ook wel wat uit de jaren 80, wat van Bowie uit de jaren 70 en naarmate ik het album vaker hoorde doken nog veel meer invloeden op, tot wat psychedelica of zelfs een vleugje alt-country aan toe. 

Constellations is een album dat zowel durft te vermaken als durft te experimenteren, maar het is ook een persoonlijk “coming of age” album, waarop Diane Jean de ziel blootlegt en overtuigt met persoonlijke teksten, die de ontsporingen in de muziek van de Amerikaanse band nadrukkelijk aanjagen. 

Het is muziek die af en toe stevig kan schuren, maar altijd is er weer de mooie stem van Diana Jean, die de muziek van Clever Girls voorziet van iets dromerigs en verleidelijks. Constellations van Clever Girls is een album dat je bij hele vluchtige en fragmentarische beluistering zomaar af kan doen als niet opzienbarend, maar inmiddels hoor ik een heel goed en fascinerend album. Erwin Zijleman

De muziek van Clever Girls is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://clevergirlsmusic.bandcamp.com/album/constellations.


Constellations van Clever Girls is verkrijgbaar via de Mania webshop: