donderdag 15 april 2021

Caoilfhionn Rose - Truly

Het debuut van Caoilfhionn Rose was van een bijzondere schoonheid, maar haar deze week verschenen tweede album is nog mooier en ook nog eens veelzijdiger en eigentijdser
Door het grote aantal releases van het moment valt het niet mee om op te vallen met een nieuw album, maar het tweede album van de Britse muzikante Caoilfhionn Rose is echt veel te mooi en bijzonder om buiten de boot te vallen. Vergeleken met haar debuutalbum hebben invloeden uit de folk wat aan terrein verloren en gezelschap gekregen van een bont palet aan invloeden. De instrumentatie klinkt al even veelzijdig en is bovendien wonderschoon. Omdat het allemaal ook nog eens prachtig kleurt bij de prachtige stem van Caoilfhionn Rose en de songs de fantasie maar blijven prikkelen, durf ik Truly best een van de meest opvallende releases van deze week te noemen.


De (voor)naam van Caoilfhionn Rose kan ik maar heel moeilijk onthouden, maar haar in 2018 verschenen debuut Awaken is me absoluut bijgebleven. Het is een debuut dat uiteindelijk helaas maar weinig aandacht heeft gekregen, maar absoluut veel aandacht had verdiend. 

Ook deze week zullen weer veel mensen struikelen over de ingewikkelde voornaam van de Britse muzikante, die je volgens haar bandcamp pagina overigens uitspreekt als “Keelin”, maar hopelijk wordt haar deze week verschenen tweede album in bredere kring opgepakt dan het uitstekende debuut van Caoilfhionn Rose. 

Op dit debuut begon de Britse muzikante bij de Britse folk uit de jaren 70, maar klonk ze uiteindelijk niet als de gemiddelde Britse folkie uit deze periode. Dat doet ze nog minder op het deze week verschenen Truly, dat wat eigentijdser maar ook eigenzinniger klinkt dan haar debuut. 

Caoilfhionn Rose deed voor het eerst ervaring op met het opnemen van muziek in een studio toen ze bijdroeg aan het album Chronicle LX:XL van de Britse (cult)band Durutti Column. Een lid van deze bijzondere band, Kier Stewart, tekende mede voor de productie van Truly, dat absoluut een bijzonder geluid laat horen. 

In de instrumentatie staan fraaie en niet direct folky klinkende gitaarlijnen centraal, maar deze worden omgeven door een bont klankentapijt waarin uiteenlopende instrumenten worden ingezet, wat steeds weer een verrassend geluid oplevert. 

Het debuut van Caoilfhionn Rose was met enige fantasie nog wel in het hokje folk te duwen, maar opvolger Truly is een album dat zich minder makkelijk laat vangen. Folk is een van de vele bestanddelen van het album van de jonge Britse muzikante, maar ook invloeden uit de jazz, ambient en psychedelica hebben hun sporen nagelaten op Truly. 

Het combineert allemaal prachtig met de stem van Caoilfhionn Rose, die prima uit de voeten kan met traditionele Britse folk, maar ook in het eigentijdser klinkende geluid op haar nieuwe album overtuigt met honingzoete vocalen. 

Het doet me af en toe wel wat denken aan de eerste albums van Beth Orton, maar ook deze vergelijking houdt niet lang stand. Truly betovert elf songs lang met een mooi ruimtelijk geluid dat afwisselend dromerig en zweverig klinkt, maar dat door de wonderschone gitaarlijnen ook aards klinkt. 

Hier en daar hoor je wat Britse folk uit het verleden, maar ik hoor hier en daar ook wel wat van de albums van Kate Bush, al heeft Caoilfhionn Rose een totaal andere en minder aanwezige stem dan het Britse icoon. 

Truly overtuigt door de mooie klanken en al even mooie vocalen bijzonder makkelijk, maar dit soort albums willen ook wel eens verrassend snel vervliegen. Het gaat niet op voor het tweede album van de muzikante uit Manchester, want vooralsnog wordt Truly alleen maar mooier en maakt het niet zoveel uit of de lucht is gevuld met sneeuwvlokken of met zonnestralen. Het past altijd.

Het verbaasde me begin 2019 dat het een paar maanden eerder geleden verschenen debuut van de Britse muzikante zo weinig aandacht had gekregen en het zou me ook echt verbazen als deze prachtige opvolger ondersneeuwt de komende weken of maanden. Truly is immers een album om heerlijk bij weg te dromen, maar vervolgens raak je meer en meer in de ban van dit bijzondere album dat strooit met schoonheid. Erwin Zijleman

De muziek van Caoilfhionn Rose is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://caoilfhionnrose.bandcamp.com/album/truly.


Truly van Caoilfhionn Rose
is verkrijgbaar via de Mania webshop: