05 april 2021

Dry Cleaning - New Long Leg

De Britse band Dry Cleaning gaat, net als zoveel andere bands, aan de haal met de erfenis van de postpunk, maar slaagt er ook in om anders te klinken, al is het maar door de bijzondere praatzang
Bands die zich laten beïnvloeden door de postpunk en new wave van weleer zijn er al meer dan genoeg, waardoor ik in eerste instantie vooral sceptisch was over het hypen van het debuut van Dry Cleaning. Deze hype lijkt me inmiddels terecht, want de band uit Londen doet het niet alleen beter maar vooral ook anders dan de meeste van haar concurrenten van het moment. In muzikaal opzicht blijft de band dicht bij de betere voorbeelden die je kunt bedenken en het geluid van de band is ook nog eens prachtig gevangen door topproducer John Parish. New Long Leg staat vol met sterke songs, die ook nog eens uniek klinken door de fascinerende praatzang van Florence Shaw. Een memorabel debuut wat mij betreft.


Er wordt momenteel behoorlijk druk gedaan over New Long Leg, het debuut van de Britse band Dry Cleaning. De band uit Londen krijgt hierbij labels als new wave en postpunk opgeplakt en dat is een genre waarin op het moment verzadiging of zelfs overbevolking op de loer ligt. 

Op voorhand was ik dan ook sceptisch over alle lovende woorden over het debuut van Dry Cleaning, maar toen de muziek een paar dagen geleden voor het eerst door de speakers kwam, was ik vrij snel overtuigd van het unieke karakter van de band uit Londen. 

Dat unieke karakter zit niet direct in de muziek van de band. Dry Cleaning citeert op haar debuutalbum stevig uit de eerste jaren van de new wave en vooral de postpunk. In de meeste songs van de band duiken diepe bassen op en verder is er het dominant aanwezige gitaarwerk dat soms puntig is, maar ook breed kan uitwaaien, waarna de drummer het allemaal aan elkaar mag slaan met niet heel opdringerig maar wel degelijk drumwerk. 

Het is muziek die associaties oproept met een hele waslijst aan namen uit de late jaren 70 en vroege jaren 80, die ik voor de afwisseling eens niet zal uitschrijven. Het is muziek die ik eerder heb gehoord, maar ik ben wel blij dat Dry Cleaning niet kiest voor de grote en meeslepende postpunk zoals die in de tweede postpunk golf vooral werd gemaakt, maar kiest voor de postpunk die zich wat meer naar binnen keert, waardoor de band net wat interessanter is dan de meeste van haar soort- en tijdgenoten. 

Het debuut van Dry Cleaning weet zich in muzikaal opzicht misschien niet heel nadrukkelijk te onderscheiden van alles dat er al is, maar New Long Leg valt wel op door een geweldige productie, die er voor zorgt dat de instrumenten goed te onderscheiden zijn en elkaar op fraaie wijze weten te versterken. Het is een productie die de hand van een topproducer verraadt en die wist de band uit Londen inderdaad te strikken. Het debuut van Dry Cleaning is immers geproduceerd door niemand minder dan John Parish, die in het verleden vooral mooie dingen deed voor PJ Harvey. 

Ook de songs van de band zijn net wat interessanter dan de meeste andere dingen die ik momenteel in het genre hoor. Zeker wanneer het gitaarwerk breed uitwaait hoor ik af en toe wel wat van Boy, het geweldige debuut van U2, maar ook bands als Wire en The Cure hebben flinke invloed gehad op de songs op New Long Leg en zo kan ik nog wel even door gaan. Het zijn songs die makkelijk overtuigen, maar die ook de fantasie blijven prikkelen. 

Het echt unieke aspect van de muziek van Dry Cleaning heb ik nog steeds niet genoemd, want dit is de praatzang van frontvrouw Florence Shaw. Ik hou normaal gesproken helemaal niet van praatzang, maar de wat onderkoelde en soms bijna verveeld gesproken teksten van Florence Shaw bevallen me na enige gewenning wel. 

Het zijn teksten waarin de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod komen en vaak lijkt het er op dat de Britse muzikante maar wat doet en net zo goed de krant had kunnen voorlezen, maar het past op een of andere manier verrassend goed bij de muziek op het album. 

Het zorgt er voor dat Dry Cleaning op haar debuut voor de afwisseling eens niet klinkt als al die andere bandjes van het moment die de postpunk uit 1979 hebben ontdekt en deze vervolgens proberen te reproduceren. Het levert een sterk debuut op dat alleen maar beter wordt. Erwin Zijleman

De muziek van Dry Cleaning is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://drycleaning.bandcamp.com/album/new-long-leg.


New Long Leg van Dry Cleaning is verkrijgbaar via de Mania webshop: