woensdag 14 april 2021

LISASINSON - Perdona Mamá

Spaanse vrouwen die lekker ruwe en eigenzinnige rockmuziek maken is na Hinds, Mourn en Melenas niets nieuws, maar ook Perdona Mamá van LISASINSON is weer een heerlijk album
Ik heb nooit veel gehad met Spaanse popmuziek of kende geen Spaanse bands, maar de laatste paar jaar is het land hofleverancier van eigenzinnige indie-rock en -pop. Het volgende leuke Spaanse album komt uit Valencia en is gemaakt door LISASINSON. De band levert een debuut af met punky maar ook poppy songs die overlopen van energie. Het Spaanse viertal heeft genoeg aan gitaar, bas, drums en zang en tovert het ene na het andere memorabele popliedje uit de hoge hoed. Het zijn popliedjes zonder opsmuk en zonder pretenties, maar wat dringen ze zich genadeloos op en wat zijn ze lekker. Het zoveelste heerlijke album uit Spanje. LISASINSON, onthouden die naam.


Ik weet niet hoe het kan, maar de afgelopen jaren schieten de leuke indie-bandjes die worden gedomineerd door vrouwen in Spanje werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Madrid heeft Hinds, Barcelona heeft Mourn en Pamplona kwam vorig jaar op de proppen met Melenas, dat met Dias Raros een voor mij onbetwist jaarlijstjesalbum afleverde. 

De muzikale reis door de indie scene van Spanje wordt vervolgd in Valencia, de thuisbasis van LISASINSON. Miriam (gitaar en zang), Mar (gitaar en zang), María (drums en achtergrondzang) en Paula (bas en achtergrondzang) leverden deze week met Perdona Mamá hun debuutalbum af en het is debuutalbum waar ik echt heel blij van wordt. 

Buiten het feit dat vrouwen op zijn minst domineren in de genoemde bands (alleen Mourn heeft overigens een man in de gelederen) zijn de vier bands zeker niet over één kam te scheren. Als ik de laatste albums van Hinds, Mourn, Melenas en LISASINSON vergelijk, moet ik constateren dat de laatstgenoemde band het ruwst en meest elementair klinkt. 

Perdona Mamá bevat negen songs en heeft hier een klein half uur voor nodig. Het zijn songs die genoeg hebben aan bas, drums, gitaar en zang en het zijn songs die vaak herinneren aan de punk of op zijn minst aan de garagerock. 

Ondanks de rauwe gitaren en de energieke ritmesectie klinkt de muziek van LISASINSON ook vrijwel altijd lichtvoetig, wat ongetwijfeld te maken heeft met de Spaanse teksten en de vrouwenstemmen, die de muziek van het Spaanse viertal bewust of onbewust toch een randje pop geven. 

Perdona Mamá is een album zonder poespas en hierdoor een album dat herinnert aan de tijd dat lekker muziek maken centraal stond. In muzikaal en productioneel opzicht is het debuut van LISASINSON misschien niet heel bijzonder, maar door de Spaanse taal en de wat mij betreft zeer aanstekelijke zang is het voor mij toch een album dat er uit springt deze week. 

Dat heeft ook zeker met de songs te maken, want het viertal uit Valencia brengt, ondanks de flinke dosis energie die in alle songs centraal staat, nog verrassend veel variatie aan in haar muziek, waarin zo nu en dan toch nog een opvallend mooie gitaar- of basloopje of een speelse drumroffel opduikt. 

Perdona Mamá van LISASINSON is echter vooral een album dat je niet tot op de laatste noot uit hoeft te pluizen of waarvoor je eens moet gaan zitten. Het debuut van de vier Spaanse vrouwen is immers het leukst wanneer je het lekker hard uit de speakers laat komen en je de energie zelf ook even laat stromen. 

Het debuut van LISASINSON is dan een onweerstaanbaar lekkere ‘guilty pleasure’, maar naarmate ik het album vaker hoor begin ik het niet alleen steeds leuker maar ook steeds knapper te vinden. 

Perdona Mamá heeft de ruwe energie die een band als Sleater-Kinney een aantal jaren zo leuk maakte, maar sindsdien de Amerikaanse band koos voor een veel gepolijster geluid en de dames van de band transformeerden in mode-iconen, zocht ik een bandje als LISASINSON. 

Het is een bandje dat misschien niet zo geniaal is als Melenas vorig jaar, maar de glimlach krijg ik echt niet weg als ik naar Perdona Mamá luister en dat heb ik inmiddels toch al heel vaak gedaan. Je zou dit soort muziek op voorhand niet verwachten uit Spanje, maar LISASINSON zet na Barcelona, Madrid en Pamplona ook Valencia op de kaart als muziekstad. Erwin Zijleman

De muziek van LISASINSON is verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Spaanse band: https://lisasinson.bandcamp.com/album/perdona-mam.