zaterdag 3 april 2021

Cristina Vane - Nowhere Sounds Lovely

De concurrentie binnen de Amerikaanse rootsmuziek is momenteel moordend, maar het met heerlijk bluesy gitaarwerk gevulde debuut van Cristina Vane zou ik zeker niet laten liggen
Laat Nowhere Sounds Lovely uit de speakers komen en je waant je op een veranda aan de oevers van de Mississippi, waar iets verderop een bluesmuzikant aan het werk is. Cristina Vane laat op haar debuutalbum horen dat ze een prima gitarist is, die wel raad weet met bluesy slide gitaarspel. Het is niet haar enige talent, want ook de zang op Nowhere Sounds Lovely is zeer aansprekend en hetzelfde geldt voor de songs. Het zijn songs met een voorliefde voor oude blues, maar de muzikante uit Nashville kan ook uit de voeten met stokoude country en folk. Het levert een aansprekend debuut op dat is muzikaal en vocaal opzicht indruk maakt en dat ook nog eens vol staat met aansprekende songs. Een enorme aanwinst voor het genre.


Cristina Vane werd geboren in Italië, groeide op in een aantal Europese landen en vertrok op haar 18e naar de Verenigde Staten voor een studie aan de gerenommeerde Princeton universiteit in New Jersey. Cristina Vane mag zich inmiddels literatuurwetenschapper noemen, maar haar grootste liefde is toch de muziek. 
Na een drietal EP’s en optredens in alle uithoeken van de VS, is het zo langzamerhand wel tijd voor het debuutalbum van de singer-songwriter, die na haar studie in New Jersey en een aantal jaren in Los Angeles is neergestreken in Nashville, Tennessee. 

Nowhere Sounds Lovely, het deze week verschenen debuutalbum van Cristina Vane, heeft zich nadrukkelijk laten inspireren door het eindeloos reizen door de Verenigde Staten en vooral door alle muziek die Cristina Vane hierbij tegenkwam. De jonge muzikante lijkt haar Europese wortels volledig vergeten en gaat op haar debuutalbum aan de haal met de rijke geschiedenis van de Amerikaanse rootsmuziek. 

De jonge muzikante doet dit met verve, want Nowhere Sounds Lovely valt op door sterke songs, aansprekende vocalen en ook nog eens door werkelijk geweldig gitaarwerk. Cristina Vane kreeg de muziek thuis met de paplepel ingegoten en heeft zich ontwikkeld tot een getalenteerd gitariste, die zowel op de akoestische gitaar als op de slide gitaar uitstekend uit de voeten kan. 

Direct in de openingstrack laat de muzikante uit Nashville buitengewoon fraai bluesy gitaarspel horen en begreep ik direct waarom haar muziek hier en daar met die van Bonnie Raitt wordt vergeleken. Bijgestaan door een aantal zeer competente muzikanten en drummer producer Michael Scott “Cactus” Moser (vooral bekend als producer en echtgenoot van Wynonna Judd) heeft Cristina Vane een overtuigend, maar ook verrassend veelzijdig rootsalbum afgeleverd. 

Nowhere Sounds Lovely opent met twee bluesy songs die ook een vleugje rock niet schuwen, maar wanneer de gitaren worden verruild voor een dobro en een viool, blijkt dat Cristina Vane ook uit de voeten kan met stokoude Appalachen folk. Haar debuutalbum bevat ook nog wat invloeden uit de countrymuziek, maar blues is uiteindelijk haar grote liefde. 

Nowhere Sounds Lovely is voorzien van een degelijk geluid waarin vooral de gitaren mogen schitteren. Met name het slide gitaarspel is prachtig en het is ook nog eens gitaarspel dat uitstekend past bij de stem van Cristina Vane, die de gitaaruithalen makkelijk de baas is met haar even soepele als krachtige strot. 

Bonnie Raitt wordt terecht aangevoerd als vergelijkingsmateriaal, maar de blues op het debuutalbum van Cristina Vane gaat vaak wat verder terug in de tijd. Het debuut van de muzikante uit Nashville had van mij overigens volledig gevuld mogen worden met bluesy tracks, maar ook als ze de akoestische country en folk verkent blijft Cristina Vane makkelijk overeind. 

Nowhere Sounds Lovely werd geïnspireerd door lange reizen door de Verenigde Staten en klinkt hierdoor bijna als een muzikale roadtrip door het land, waarbij de zuidelijke staten het meest beeldbepalend zijn. Het voegt nog een extra dimensie toe aan dit uitstekende debuutalbum, want sluit de ogen en de ene na de andere fraaie uithoek van de VS trekt aan je voorbij. Het onderstreept wat mij betreft nog wat steviger het talent van Cristina Vane. Erwin Zijleman

De muziek van Cristina Vane is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de muzikante uit Nashville: https://cristinavane.bandcamp.com/album/nowhere-sounds-lovely.