13 april 2021

The Reds, Pinks And Purples - Uncommon Weather

Op Uncommon Weather herhaalt The Reds, Pinks And Purples het kunstje van de net een half jaar oude voorganger en betovert het met bitterzoete popliedjes die herinneren aan veel moois uit de jaren 80
Het vorige album van The Reds, Pinks And Purples ontdekte ik net wat te laat voor mijn jaarlijstje, maar Uncommon Weather schrijf ik alvast op voor het lijstje van dit jaar. De band van de Amerikaanse muzikante Glenn Donaldson grossiert ook dit keer in de bitterzoete popliedjes zoals die in de jaren 80 zoveel werden gemaakt. De gitaren zorgen voor de zonnestralen, terwijl de synths en de zang het album voorzien van melancholie. Het is de muziek waar ik in de jaren 80 maar geen genoeg van kon krijgen, maar het derde album van The Reds, Pinks And Purples doet zeker niet onder voor alles dat ik al heb. Een album om je eindeloos mee op te sluiten.


Nog geen half jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de muziek van The Reds, Pinks And Purples. You Might Be Happy Someday, het tweede album van de band rond of feitelijk het alter ego van de Amerikaanse muzikant Glenn Donaldson, verscheen in de herfst van 2020 en krijgt deze week al een opvolger. 

Uncommon Weather is gestoken in een hoes die erg lijkt op die van het vorige album van The Reds, Pinks And Purples en ook in muzikaal opzicht is het gelukkig een feest van herkenning. Glenn Donaldson opereert vanuit San Francisco, maar net als You Might Be Happy Someday klinkt ook Uncommon Weather wat mij betreft toch vooral Brits. 

Ik werd volwassen in de jaren 80 en koester warme herinneringen aan het decennium in het algemeen en de muziek uit de jaren 80 in het bijzonder. Laat Uncommon Weather uit de speakers komen en de gloriejaren van een lange lijst Britse bands uit de jaren 80 en vooruit ook de jaren 90 trekt aan je voorbij. 

Ik noemde vorig jaar The La’s, The Smiths, Pulp, Aztec Camera, The Lotus Eaters en Lloyd Cole & The Commotions als vergelijkingsmateriaal. Het is een lijst namen die ik met gemak twee of drie keer zo lang kan maken, maar aan de andere kant doe je de muziek van The Reds, Pinks And Purples met geen enkele naam volledig recht. De naam van China Crisis wil ik nog wel genoemd hebben, want daarmee heb ik misschien nog wel de meeste associaties. 

Glenn Donaldson heeft een omgevallen platenkast met veel van mijn favorieten uit de jaren 80 door elkaar gehusseld en heeft ook dit keer een serie songs geproduceerd die me direct mee terugnemen naar andere tijden. 

Ook op Uncommon Weather slaagt Glenn Donaldson er in om een typisch jaren 80 geluid dat bestaat uit gelijke delen melancholie en zonnestralen te reproduceren maar ook te vernieuwen, bijvoorbeeld door er toch wat lo-fi elementen aan toe te voegen, wat een verademing is vergeleken met het vaak wat overgeproduceerde en galmende jaren 80 geluid. 

Het is een geluid dat niet alleen bestaat uit zowel zonnestralen als melancholie, maar het is ook een geluid waarin zowel gitaren als keyboards de hoofdrol spelen. Zeker de gitaarloopjes op het album zijn volstrekt onweerstaanbaar en zorgen bovendien voor de meeste zonnestralen op het album. Het contrasteert prachtig met de wat weemoedig klinkende synths op het album en met de zang waarin melancholie eveneens een belangrijk bestanddeel is. 

Uncommon Weather is een album dat in de jaren 80 absoluut was uitgegroeid tot een van mijn favoriete albums van het decennium, maar ook vier decennia later kan ik het derde album van The Reds, Pinks And Purples met geen mogelijkheid weerstaan. 

De dertien bitterzoete songs op het album zijn allemaal even leuk, waardoor de 35 minuten voorbij vliegen. Dat was niet anders bij het vorig jaar verschenen You Might Be Happy Someday en dat album werd eigenlijk alleen maar leuker en onweerstaanbaarder. Het is vooralsnog niet anders met Uncommon Weather dat minstens net zo goed is of misschien zelfs wel beter. 

Na een paar noten ben je terug in de voor je gevoel zorgeloze jaren 80 (die verre van zorgeloos waren natuurlijk) en is het bijzonder lekker wegdromen bij de heerlijke muziek van The Reds, Pinks And Purples. Wereldplaat. Erwin Zijleman

De muziek van The Reds, Pinks And Purples is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://theredspinksandpurples.bandcamp.com/album/uncommon-weather.


Uncommon Weather van The Reds, Pinks And Purples is verkrijgbaar via de Mania webshop: