vrijdag 16 april 2021

Silver Synthetic - Silver Synthetic

De Amerikaanse band Silver Synthetic klinkt als een goedgevulde maar omgevallen platenkast uit de jaren 70 en wat klinkt het allemaal lekker zonnig, heerlijk nostalgisch en aangenaam zorgeloos
Er zijn talloze bands die hun inspiratie vinden in de jaren 60 en 70. De door het label van Jack White getekende band Silver Synthetic uit New Orleans doet dit ook en doet dit wat mij betreft heel erg goed. De Amerikaanse band laat zich door meerdere genres beïnvloeden en probeert ook nog wat van zichzelf toe te voegen. Het debuut van Silver Synthetic is bovendien een heerlijke gitaarplaat en het is er een die doet verlangen naar een mooie en zorgeloze zomer. Als we die buiten niet kunnen vinden dit jaar zorgt dit album er in ieder geval voor dat de zonnestralen uit de speakers komen en even kan worden gedroomd over andere en vooral betere tijden. Heerlijk album.


De Amerikaanse band Silver Synthetic debuteerde vorig jaar met een EP die deed verlangen naar lange en zorgeloze zomers. Zo’n zomer kregen we vorig jaar niet en ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten niet best. De band uit New Orleans heeft de zomer gelukkig nog wel in de kop en strooit op haar titelloze debuutalbum driftig met zonnestralen. 

Net als de eerste EP van de Amerikaanse band klinkt ook het eerste album niet alleen zomers maar ook zorgeloos. Silver Synthetic maakt muziek die niet van deze tijd is, maar vooral herinnert aan de jaren 60 en 70. 

Wanneer het gaat om invloeden uit deze twee decennia is de band uit New Orleans zeker niet kieskeurig. Silver Synthetic kan uit de voeten met Westcoast pop, met Laurel Canyon folkrock en met countryrock, maar de Amerikaanse band kent ook de grote Britse bands uit de jaren 60 en 70 en doet net zo makkelijk een greep uit de catalogus van The Beatles, The Stones of The Kinks. 

Ook hier blijft het niet bij, want net toen ik dacht dat ik alle invloeden wel zo ongeveer benoemd had, ging Silver Synthetic aan de haal met invloeden uit de 70s glamrock van een band als T. Rex of dook toch opeens een flinke dosis psychedelica op. 

Nu zijn er de afgelopen jaren heel veel bands als Silver Synthetic geweest, al is de band uit New Orleans wat betreft de verwerkte invloeden wel wat veelzijdiger. In muzikaal opzicht weet de band zich wat mij betreft echter makkelijk te onderscheiden. 

Het op Third Man Records, het label van Jack White, verschenen debuut van Silver Synthetic is niet al te gecompliceerd ingekleurd. Het is vooral een gitaarplaat en het is er voor de afwisseling weer eens een waarop lekker gesoleerd mag worden. Het versterkt het 70s gevoel dat de plaat ademt en het versterkt op hetzelfde moment het tijdloze karakter van het album. 

Het gitaarwerk op het album is bijzonder lekker en bovendien veelkleurig, maar ook de ritmesectie staat garant voor prima bas en drumpartijen. Ook in vocaal opzicht valt het debuut van de band uit New Orleans in positieve zin op. De vocalen vallen op door een eigen geluid en betoveren makkelijk wanneer Silver Synthetic tekent voor mooie koortjes, die ook weer een duidelijke 70s feel hebben. 

Met de genoemde sterke punten is het debuut van Silver Synthetic al aardig op weg richting een prima album en die status bereikt dit debuut door de songs op het album. Het zijn songs die je bij eerste beluistering al een jaartje of veertig lijkt te kennen, maar die niet vervelen. 

Het illustreert dat Silver Synthetic de mosterd vooral uit een ver verleden haalt, maar het is nog niet zo makkelijk om songs te schrijven die niet onmiddellijk doen verlangen naar de klassiekers uit de periode waaruit de band citeert. Vrijwel alle songs op het debuut van de Amerikaanse band dringen zich makkelijk op en worden vervolgens langzaam maar zeker zo aangenaam dat je wilt blijven luisteren. 

Dat is deels vanwege de vele zonnestralen in de muziek en vanwege het heerlijk nostalgische gevoel dat Silver Synthetic oproept, maar het zit allemaal ook knap in elkaar en als je het album een paar keer hebt gehoord wil je het veel vaker horen. Het debuut van de Amerikaanse band is al met al een fraai staaltje retro, maar het is ook een prima soundtrack voor de zorgeloze zomer van 2021 of als het moet 2022. Erwin Zijleman

De muziek van Silver Synthetic is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://silversynthetic.bandcamp.com/album/silver-synthetic-2.


Silver Synthetic van Silver Synthetic is verkrijgbaar via de Mania webshop: