26 april 2021

Dinosaur Jr. - Sweep It Into Space

Ook op haar twaalfde album doet de Amerikaanse band Dinosaur Jr. precies wat je verwacht en precies wat je hoopt en strooit de band 45 minuten lang met onweerstaanbare gitaarsongs
De Amerikaanse band Dinosaur Jr. ontdekte ik ergens aan het eind van de jaren 80 of misschien het begin van de jaren 90 en sindsdien ben ik fan. Het heeft met het deze week verschenen Sweep It Into Space inmiddels twaalf albums opgeleverd en ze zijn allemaal goed. Op haar nieuwe album doet de band waar het inmiddels al bijna 40 jaar heel goed in is. Dinosaur Jr. grossiert in catchy songs waarin het geweldige gitaarwerk van J Mascis alle kanten op mag schieten. J Mascis verkeert ook op het nieuwe album van Dinosaur Jr. weer in topvorm en dat geldt ook voor bandgenoten Lou Barlow en Murph. Het levert een portie aanstekelijke en vaak onweerstaanbare rockmuziek op waar heel wat jonge honden van het moment een voorbeeld aan kunnen nemen.


De Amerikaanse band Dinosaur Jr. werd in 1983 opgericht, debuteerde in 1985, maar begon vanaf het eind van de jaren 80 pas echt op te vallen met uitstekende albums, waarop de in de jaren 80 wat in onmin geraakte gitaar weer volop mocht schitteren. 

De band behoort tot de vaandelfdragers van de door gitaren gedomineerde indie-rock uit de jaren 90, maar bleef ook na dit decennium relevant. Dinosaur Jr. viel de afgelopen decennia een keer uit elkaar en kwam ook enkele jaren op een wat lager pitje te staan, maar uiteindelijk keerden gitarist J Mascis, bassist Lou Barlow en drummer Murph telkens weer terug op het oude nest. 

Het deze week verschenen Sweep It Into Space is de opvolger van het uit 2016 stammende Give A Glimpse Of What Yer Not, dat het begin van de derde jeugd van de Amerikaanse band markeerde. Sweep It Into Space werd al voor een belangrijk deel in 2019 opgenomen, maar door de coronapandemie kunnen we pas nu genieten van een nieuwe portie gitaargeweld van de band uit Amherst, Massachusetts. 

J Mascis, Lou Barlow en Murph maakten Sweep It Into Space voor een belangrijk deel met zijn drieën, maar Dinosaur Jr. fan Kurt Vile mocht uiteindelijk nog wat bijdragen aan de instrumentatie en de productie van het album. Veel effect heeft het niet gehad op het geluid van Dinosaur Jr., want ook het twaalfde studioalbum van de band klinkt precies zoals je verwacht en ook hoopt. 

Lou Barlow en Murph leggen ook dit keer een strakke basis, waarop gitaarheld J Mascis zijn riffs en solo mag stapelen. De zang van J Mascis en Lou Barlow maakt het uit duizenden herkenbare geluid van Dinosaur Jr. compleet. Ook Sweep It Into Space is daarom weer geen Dinosaur Jr. album dat verrassende nieuwe wegen inslaat, maar wat klinkt het allemaal weer onweerstaanbaar lekker. 

Zeker voor liefhebbers van het betere gitaarwerk valt er heel veel te genieten op het twaalfde album van de band, want J Mascis speelt ook dit keer de pannen van het dak. De Amerikaanse muzikant grossiert in meedogenloze riffs, bouwt hier en daar hoge gitaarmuren op, maar imponeert ook dit keer met geweldige solo’s, die wat mij betreft nog veel langer uitgesponnen hadden mogen worden. 

Aan de andere kant zijn de compacte songs een ander sterk wapen van Dinosaur Jr. en ook dit wapen wordt op Sweep It Into Space goed benut. Het twaalfde studioalbum van de band uit Massachusetts bevat twaalf songs, die garant staan van drie kwartier luisterplezier. Het zijn songs die je mee terugnemen naar de hoogtijdagen van de 90s indierock, maar J Mascis heeft ook nooit een geheim gemaakt van zijn liefde voor het stevigere werk van Neil Young en zijn Crazy Horse. Sweep It Into Space neemt overigens ook een paar keer voorzichtig gas terug wat de dynamiek op het album ten goede komt. 

De criticus zal beweren dat er op het nieuwe album van Dinosaur Jr. niets nieuws is onder de zon. Dat is waar, maar hadden we het anders gewild? Ik in ieder geval niet. Bij Dinosaur Jr. weet ik inmiddels al heel veel jaren waar ik aan toe ben en teleurstellen doet de band me eigenlijk nooit. Het geldt ook weer voor Sweep It Into Space dat drie kwartier lang voorzichtig nostalgisch, maar ook recht voor zijn raap klinkt. Het is drie kwartier intens genieten. Erwin Zijleman

De muziek van Dinosaur Jr. is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://dinosaurjr.bandcamp.com/album/sweep-it-into-space.


Sweep It Into Space van Dinosaur Jr. is verkrijgbaar via de Mania webshop: