20 april 2021

The Brother Brothers - Calla Lily

The Brother Brothers is een duo uit Brooklyn, New York, dat herinnert aan de weergaloze harmonieën van The Everly Brothers, maar dat ook een duidelijk eigen geluid laat horen
Voor liefhebbers van harmonieën die garant staan voor kippenvel valt er de afgelopen jaren genoeg te kiezen. The Brother Brothers uit New York herinneren meer dan eens aan Simon & Garfunkel, maar toch vooral aan The Everly Brothers. De twee Amerikaanse broers doen echter meer dan het reproduceren van alles dat er al is en voegen een fraai ruimtelijk rootsgeluid toe aan de wonderschone vocalen. Het zijn deze vocalen die ervoor zorgen dat Calla Lily opvalt, maar vervolgens valt er veel meer te genieten op het tweede album van The Brother Brothers, dat zeker niet onder doet voor de fraaie albums die de diverse soortgenoten de afgelopen jaren hebben uitgebracht.


Er zijn de afgelopen jaren nogal wat albums uitgebracht waarop de harmonieën bij mij herinneringen opriepen aan de gouden kelen van Don en Phil Everly. Van deze albums zijn de albums van The Lost Brothers, The Cactus Blossoms, Cut Worms, The Milk Carton Kids en Jamestown Revival me het meest bijgebleven, maar er was natuurlijk veel meer. 

Some People I Know van The Brother Brothers is me in 2018 niet opgevallen, maar toen ik het album deze week beluisterde, kon ik alleen maar concluderen dat het niet had misstaan op de krenten uit de pop. Aanleiding om eens te luisteren naar het debuut van het New Yorkse duo was de release van het tweede album van The Brother Brothers, Calla Lily. Het is een album dat ik nog wat mooier en overtuigender vind dan het debuut van Adam en David Moss, waardoor het album een van de zekerheden was deze week. 

Direct in de openingstrack laten de broers uit Brooklyn, New York, horen wat ze kunnen. Calla Lily heeft zich absoluut laten inspireren door de weergaloze harmonieën van de broers Everly, die voor altijd onovertroffen zullen blijven, al hoor ik in de openingstrack meer van Simon & Garfunkel dan van The Everly Brothers. 

Echo’s van Don en Phil Everly duiken wel op in de tweede track, die bij mij goed is voor kippenvel. Dat ligt niet alleen aan de zang, maar ook aan de buitengewoon fraaie en trefzekere instrumentatie, die net als de harmonieën afkomstig lijkt uit een ver verleden. 

Het is een instrumentatie die het tweede album van The Brother Brothers mooi, warm en ruimtelijk inkleurt met vooral prachtige gitaarlijnen, waarna de strijkers zorgen voor wat extra weemoed. De New Yorkse broers hoeven vervolgens alleen maar de sterren van de hemel te zingen en dat doen ze vol overtuiging. 

Hierboven gaf ik al aan dat er de afgelopen jaren veel albums zijn verschenen die de muzikale erfenis van The Everly Brothers eren, maar het tweede album van The Brother Brothers wil ik er graag bij hebben. Dit omdat Adam en David Moss zich absoluut hebben laten beïnvloeden door de vocalen van The Everly Brothers en zeker ook Simon & Garfunkel, maar veel meer doen dan het reproduceren van de harmonieën van deze twee duo’s. 

Ook in muzikaal opzicht maakt het New Yorkse duo immers opvallende keuzes. Na een aantal sfeervolle ballads verrast The Brother Brothers opeens met een meer uptempo countrytrack en niet veel later schudden de Amerikaanse broers ook nog een opvallende instrumentale track uit de mouw. Het voorziet Calla Lily van onderscheidend vermogen, zeker wanneer ook nog eens een viool uit de kast wordt getrokken, maar uiteindelijk zijn het toch vooral de wonderschone vocalen en harmonieën die me over de streep trekken. 

Natuurlijk is het verleidelijk om in plaats van het album van The Brother Brothers een mooi boxje van The Everly Brothers uit de kast te trekken, maar net als de albums van de bands en duo’s die ik aan het begin van deze recensie heb genoemd, hebben de interpretaties uit het heden ook hun waarde. 

The Brother Brothers vielen me drie jaar geleden niet op, maar Calla Lily is in muzikaal, tekstueel, compositorisch en vooral vocaal opzicht een ijzersterk album, dat bij liefhebbers van het genre zeer in de smaak zal vallen. Erwin Zijleman

De muziek van The Brother Brothers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse duo: https://thebrotherbrothers.bandcamp.com/album/calla-lily.


Calla Lily van The Brother Brothers is verkrijgbaar via de Mania webshop: