06 april 2021

Flock Of Dimes - Head Of Roses

Jenn Wasner kennen we natuurlijk van het duo Wye Oak, maar de muziek die ze maakt met haar soloproject Flock Of Dimes bevalt me eerlijk gezegd een stuk beter en wordt steeds mooier
Head Of Roses is mijn eerste kennismaking met de muziek van Flock Of Dimes en het is er een die uitstekend bevalt. Ik was tot dusver niet zo gek op de muziek van Wye Oak, waar Jenn Wasner ook deel van uitmaakt, maar het tweede album van Flock Of Dimes is heel erg goed. Ik heb absoluut een voorkeur voor de meer organisch klinkende songs die zijn ingekleurd met gitaren of piano, maar zonder de songs vol bijzondere elektronica was Head of Roses waarschijnlijk niet zo’n bijzonder album geweest. Het is een album dat lak heeft aan genres en het is een album dat het je niet altijd makkelijk maakt, maar minstens net zo vaak imponeert met betoverend mooie songs.


Flock Of Dimes is een project van de Amerikaanse muzikante Jenn Wasner, die we ook kennen van het duo Wye Oak. Jenn Wasner maakte haar eerste muziek als Flock Of Dimes al in 2010, maar zette haar soloproject op een lager pitje toen Wye Oak in dezelfde tijd aan de weg begon te timmeren. In 2016 verscheen If You See Me, Say Yes, het debuut van Jenn Wasner als Flock Of Dimes, en deze week verscheen de opvolger van dit album. 

Het debuut van Flock Of Dimes is me in 2016 niet opgevallen, waardoor Head Of Roses mijn eerste kennismaking is met de muziek van het project van Jenn Wasner. Ik moet direct toegeven dat ik niet heel erg gek ben op de muziek van Wye Oak, waardoor op voorhand geen hoge verwachtingen had van het tweede album van Flock Of Dimes, maar Head Of Roses is een prima album. 

Dat heeft alles te maken met het feit dat de muziek van het soloproject van Jenn Wasner wat toegankelijker is dan de muziek die ze maakt met Wye Oak, zeker wanneer de Amerikaanse muzikante opschuift richting rootsmuziek, wat ze met name op de tweede helft van het album veelvuldig doet. 

In de openingstrack worden ingetogen wolken elektronica gecombineerd met meerdere lagen van de stem van Jenn Wasner. Het klinkt wat bombastisch, maar het is ook een indrukwekkende start van een album, dat vervolgt met wat mij betreft een van de sterkste tracks op het album. 

In Price Of Blue mogen de gitaren janken en zingt Jenn Wasner heerlijk dromerig. Het levert een nagenoeg perfect popliedje op en daar had ik er eerlijk gezegd veel meer van willen horen. Net als bij Wye Oak is Jenn Wasner echter nogal onrustig en sleept ze er iedere keer weer wat anders bij, wat overigens ook de charme van het album is.

Head Of Roses werd overigens opgenomen tijdens de eerste Amerikaanse lockdown en is een breakup album, dat voor de afwisseling eens zowel de rol van de dader als die van het slachtoffer belicht. Ondanks het feit dat het album werd opgenomen in een tijd waarin er niet veel mogelijk was, klinkt het tweede album van Flock Of Dimes lekker vol. 

Het mede door Nick Sanborn (Sylvan Esso) geproduceerde album schiet zoals gezegd alle kanten op. De ene keer domineren de gitaren, het volgende moment de elektronica, de ene keer is het geluid ingetogen, de volgende keer uitbundig en waar Jenn Wasner net als bij Wye Oak het experiment niet schuwt bevat Head Of Roses ook een aantal hele toegankelijke songs met een flinke vleug roots. 

Ik hou erg van de wijze waarop elektronica wordt ingezet op het album, maar het is ook een goed besluit geweest om deze elektronica te omgeven of af te wisselen met allerlei andere klanken, waaronder organische klanken, waardoor het tweede album van Flock Of Dimes spannend is en blijft. 

Jenn Wasner overtuigt op Head Of Roses niet alleen met bijzondere klanken en indringende songs, maar ook met expressieve vocalen, die net zo vaak van klank veranderen als de instrumentatie op het album. Ook iets dat me bij Wye Oak minder aanspreekt, maar dat nu goed uit de verf komt.

Head Of Roses van Flock Of Dimes was voor mij een album dat wel even moest landen, want hier en daar schiet het album flink uit de bocht, maar na enige gewenning ben ik behoorlijk onder de indruk van het album, dat muzikaal experiment en verrassende wendingen combineert met songs vol gevoel. 

Deze songs zijn hier en daar van een bijzondere schoonheid, zeker wanneer de elektronica even buiten spel wordt gezet en de rootsy gitaren domineren, maar de bijzondere twist is in de meeste gevallen niet ver weg. Gezien mijn ervaringen met Wye Oak had ik het album bijna laten liggen, maar dat zou echt zonde zijn geweest. Erwin Zijleman

De muziek van Flock Of Dimes is ook verkrijgbaar via bandcamp: https://flockofdimes.bandcamp.com/album/head-of-roses.


Head Of Roses van Flock Of Dimes is verkrijgbaar via de Mania webshop: