21 april 2021

Mirja Klippel - Slow Coming Alive

Terwijl de lente langzaam maar zeker zijn intrede doet in Nederland, verrast de Finse muzikante Mirja Klippel met een prachtig ingekleurd album dat de winter nog even omarmt
Slow Coming Alive is mijn eerste kennismaking met de muziek van de Finse muzikante Mirja Klippel en het is een kennismaking die me uitstekend is bevallen. Het is een album dat opvalt door bijzonder mooie vocalen, door een bijzondere sfeer, door eigenzinnige teksten en songs en zeker ook door een hele mooie instrumentatie, die de muziek van Mirja Klippel voorziet van een geheel eigen geluid. Het is een geluid dat zich steeds weer weet te onderscheiden van alles dat er al is en het is een geluid dat beelden van wonderschone winterlandschappen op het netvlies tovert. Het is ook nog eens een geluid dat zich niet makkelijk in een hokje laat duwen en alleen maar mooier wordt. Prachtig album.


Nu de eerste helft van april er ook alweer opzit, wordt het hoog tijd dat de lente zijn intrede doet in Nederland, waarna we ons kunnen verheugen op een lange en mooie zomer. De afgelopen weken verschenen al de nodige soundtracks voor de lente en de zomer, maar voor een ieder die graag nog even vasthoudt aan de winter, wat natuurlijk ook een prachtig seizoen is, is er nu ook een fraaie soundtrack verschenen. 

Voor deze soundtrack tekent de van oorsprong Finse singer-songwriter Mirja Klippel, die via Zweden in het Deense Kopenhagen is terecht gekomen en nu via een Duits label ook de rest van Europa wil veroveren. Dat lijkt me zeker kansrijk, want het tweede album van Mirja Klippel is niet alleen een erg mooi album, maar ook een album dat zich weet te onderscheiden van alles dat er al is. 

Dat doet de van oorsprong Finse muzikante allereerst met haar mooie stem. Het is een stem waarmee Mirja Klippel uit de voeten kan als Scandinavische ijsprinses, maar het is ook een stem die warm genoeg is om al het sneeuw en ijs op Slow Coming Alive voorzichtig te laten smelten. Het is bovendien een stem die eens niet klinkt als die van alle andere folkies die momenteel aan de weg timmeren. 

Door de bijzonder mooie stem van Mirja Klippel voelde ik me onmiddellijk aangetrokken tot dit album, maar Slow Coming Alive heeft nog veel meer moois te bieden. Zo laten de songs van de Finse muzikante zich niet heel makkelijk in een hokje duwen. Het zijn songs vol invloeden uit de folk, maar het tweede album van Mirja Klippel is zeker geen puur folkalbum. 

Het zijn songs die stuk voor stuk lekker in het gehoor liggen, maar die ook knap in elkaar steken en met enige regelmaat dingen doen die je niet had verwacht, waardoor het album er in slaagt om de hele speelduur spannend te blijven. Mirja Klippel schrijft niet alleen mooie songs, maar ook nog eens persoonlijke teksten die ergens over gaan en zich niet alleen laten inspireren door de geijkte thema’s. 

Misschien nog wel het meest opvallend vind ik echter de instrumentatie op Slow Coming Alive. Mirja Klippel tekent zelf voor fraai akoestisch gitaarspel en bijdragen van het Duitse tokkelinstrument de waldzither, terwijl haar kompaan Alex Jønsson tekent voor akoestische en elektrische gitaren en de pedal steel, wat voor mij altijd een pre is. 

De gitaren zorgen voor een subtiele organische basis, waarna flink wat strijkers het geluid van Mirja Klippel voorzien van veel dynamiek, al blijft het geluid van de Finse muzikante subtiel genoeg om haar mooie stem alle ruimte te geven. Die stem wordt alleen maar mooier door de bijzondere instrumentatie die niet alleen subtiel maar ook verrassend is.

Hier en daar wordt een koor ingezet voor nog wat extra dynamiek, maar het mooist vind ik toch de subtiel ingekleurde songs, waarin de instrumenten beelden van uitgestrekte winterlandschappen op het netvlies toveren en Mirja Klippel de verleiding mag vervolmaken met haar bijzonder mooie stem. 

De meeste songs op het album zijn overigens in het Engels, maar de drie tracks in het Fins, dat totaal anders klinkt dan de andere Scandinavische talen, voegen wat extra magie toe aan een album dat toch al bijzonder klinkt. Ik kijk persoonlijk erg uit naar de lente en de zomer, maar wat later op de avond doen de winterse klanken van Mirja Klippel het uitstekend. En de volgende winter komt vanzelf. Erwin Zijleman

De muziek van Mirja Klippel is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Finse muzikante: https://mirjaklippel.bandcamp.com/album/slow-coming-alive.


Slow Coming Alive van Mirja Klippel is verkrijgbaar via de Mania webshop: