25 april 2021

Geri van Essen - Cleaned The Windows

Geri van Essen gaf met het mini-album A New Hiding Place in 2018 haar visitekaartje af en maakt alle belofte nu meer dan waar met het intieme en bijzonder mooie Cleaned The Windows
Ik keek al een tijd uit naar nieuwe muziek van de Nederlandse muzikante Geri van Essen, die haar geluk al enkele jaren in Londen zoekt en ook vond. De verwachtingen waren daarom hooggespannen, maar Geri van Essen maakt het meer dan waar. De muzikante uit Londen heeft de balans gevonden tussen een uiterst sober ingekleurd en wat traditioneel aandoend folkalbum en een wat moderner en voller ingekleurd folky album. De basis van Cleaned The Windows is sober en stelt de wonderschone stem van Geri van Essen centraal, maar door het toevoegen van subtiele en minder subtiele accenten van een flinke bak instrumenten klinkt het album ook vol en spannend. Wederom een bijzonder mooi album.


Aan het begin van 2018 verscheen het mini-album A New Hiding Place van de van oorsprong uit Nederland afkomstige, maar op dat moment al een aantal jaren vanuit Londen opererende muzikante Geri van Essen. 
Door het enorme aanbod aan nieuwe muziek laat ik mini-albums meestal links liggen, maar de drieëntwintig muziek van Geri van Essen was echt veel te mooi en bijzonder om te laten liggen. 

A New Hiding Place liet zich zowel beïnvloeden door Amerikaanse als de Britse folk en maakte diepe indruk door de werkelijk prachtige stem van Geri van Essen, die herinnerde aan de grote folkzangeressen van weleer. Het album liet echter ook iets eigenzinnigs horen, bijvoorbeeld door de instrumentatie hier en daar te verrijken met bijzondere accenten als een trompet of een scheurende gitaar in het prijsnummer van het album, Geri van Essen's versie van de traditional Wayfaring Stranger. 

Iets meer dan drie jaar na A New Hiding Place keert Geri van Essen terug met een nieuw album. Cleaned The Windows is verschenen op het Nederlandse kwaliteitslabel Tiny Room Records en bevat ruim een half uur muziek. Het is een album dat deels voortborduurt op het zo indrukwekkende mini-album van de Nederlandse muzikante, maar Geri van Essen zet ook een volgende stap en het is wat mij betreft een indrukwekkende stap. 

Cleaned The Windows leek lange tijd een vrij ingetogen en door Geri van Essen thuis opgenomen album te worden, met een bijrol voor akoestische gitaar en piano en een hoofdrol voor haar prachtige stem. Dat had vast een mooi en intiem album opgeleverd, maar ik ben toch blij dat uiteindelijk een hele batterij aan gastmuzikanten versiersels mocht aanbrengen in de songs op het album. 

Door de bijdragen van keyboards, een ritmesectie, strijkers, blazers en zeker ook elektrische gitaren is Cleaned The Windows voorzien van een bijzonder smaakvol en gevarieerd geluid. Op hetzelfde moment is het nieuwe album van Geri van Essen nog altijd een intiem album dat alle ruimte geeft aan haar bijzondere stem, die nog altijd herinnert aan de grote Britse folkzangeressen. 

Hier en daar hoor je nog de sobere en intieme oorsprong van het album, maar Tiny Room Records platenbaas Stefan Breuer, die overigens ook als muzikant stevig heeft bijgedragen aan het album, is er in geslaagd om van Cleaned The Windows een fascinerend klinkend album te maken. 

Het is een album dat geen geheim maakt van de liefde voor Amerikaanse en Britse folk uit vervlogen tijden, maar Geri van Essen is er ook in geslaagd om een bijzonder en ook eigentijds geluid neer te zetten dat fraai combineert met alle echo's uit het verleden. 

Het is een geluid dat het goed zal doen in de Londense folkscene, waarin ze inmiddels al enige tijd actief is, maar Cleaned The Windows is wat mij betreft een album dat in veel bredere kring aandacht verdient (kom op Pitchfork). 

Het is een album dat direct de aandacht opeist door de prachtige vocalen en de bijzondere instrumentatie, maar het is ook een album dat de avond voorziet van een bijna serene rust en even wegdromen toelaat. Wanneer je weer bij de les bent hoor je dat ook de teksten van Geri van Essen de moeite waar zijn en hoor je bovendien dat de songs van de Nederlandse muzikante nog een tijdje doorgroeien. 

Geri van Essen legde de lat drie jaar geleden hoog met het bijzondere A New Hiding Place, maar gaat er met Cleaned The Windows vrij makkelijk overheen en verdient daarom echt alle aandacht met dit bijzonder fraaie album. Erwin Zijleman

De muziek van Geri van Essen is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Londense muzikante: https://gerivanessen.bandcamp.com/album/cleaned-the-windows.