28 mei 2021

Olivia Rodrigo - SOUR

Olivia Rodrigo is misschien pas 18 jaar oud, maar laat op haar debuutalbum met invloeden uit de pop, rock en folk horen dat ze als zangeres en als songwriter werkelijk bulkt van het talent
Olivia Rodrigo timmert al een paar jaar aan de weg als actrice, maar ze heeft meer talenten. Haar debuutalbum SOUR schiet misschien net wat teveel kanten op, maar er staan toch flink wat songs van een verrassend hoog niveau op. SOUR is een stuk eigenzinniger dan de albums van de gemiddelde popprinses en laat bovendien een veel betere zangeres horen. Met SOUR kan Olivia Rodrigo aansluiten bij de smaakmakers binnen de hedendaagse pop en dat is een knappe prestatie, zeker als je je bedenkt dat de beste songs op het album niet hadden misstaan op de beste albums van deze smaakmakers. Ik geef eerlijk toe dat ik het niet had verwacht, maar SOUR is echt een knap album.


Ik moet eerlijk toegeven dat ik voor deze week echt nog nooit van Olivia Rodrigo had gehoord. Dat is ook niet zo gek want de pas 18 jaar oude actrice en muzikante is tot dusver vooral bekend van haar rollen in onder andere de Disney films Bizaardvark en High School Musical en dat zijn geen dingen waar ik naar kijk. Sinds kort maakt Olivia Rodrigo ook muziek en dat levert deze week haar debuutalbum SOUR op. 

Het is een album waar muziekliefhebbers met een allergie voor eigentijdse popmuziek met een grote boog omheen moeten lopen, maar de muzikante uit California is zeker geen 13 in een dozijn popprinses. Het debuut van Olivia heeft me enorm verrast. De 18 jaar oude muzikante bulkt van het talent en overtuigt op SOUR als songwriter en als zangeres. 

Het album opent verrassend stevig, maar uiteindelijk gedijt de stem van de jonge Amerikaanse muzikante toch het best in de wat meer pop georiënteerd songs, die ruim vertegenwoordigd zijn op het album. Met de ruwe openingstrack van haar debuutalbum geeft Olivia Rodrigo echter wel direct haar visitekaartje af. 

Het is direct duidelijk dat ze zich niet in een keurslijf laat persen, het is direct duidelijk dat ze van haar hart geen moordkuil maakt, het is direct duidelijk dat ze eigenzinnige songs met expliciete teksten schrijft en het is direct duidelijk dat ze een uitstekend zangeres is. Al die talenten hoor je terug op een album dat hier en daar flink piekt en nergens echt door het ijs zakt. 

Niet alle songs op SOUR zijn even sterk, maar kun je dit verwachten van een pas 18 jaar oude muzikante die haar eerste stappen zet in de muziek? Een aantal songs op het album spreekt misschien niet direct zo tot de verbeelding als de uitschieters op het album, maar in een aantal gevallen zijn het ruwe diamanten, waar nog wat aan te slijpen valt. 

SOUR doet afwisselend denken aan de muziek van Birdy, Taylor Swift, Carly Rae Jepsen, Phoebe Bridgers en Lorde en dat zijn stuk voor stuk vrouwelijke muzikanten die zich wisten en weten te onderscheiden van de concurrentie. Hoe groot Olivia Rodrigo gaat worden is lastig te voorspellen, maar de voortekenen zijn goed. 

De jonge Amerikaanse overtuigt bijzonder makkelijk als zangeres, zeker wanneer ze met flink wat gevoel zingt. Ze kan prachtig fluisteren, maar ook als ze vol gas geeft haalt ze met gemak alle noten. SOUR bevat elf songs, die zoals gezegd niet allemaal even goed zijn, maar het album bevat een aantal vijfsterrenpopliedjes die normaal gesproken niet binnen het bereik liggen van een pas 18 jaar oude muzikante. Zeker wanneer Olivia Rodrigo kiest voor uiterst ingetogen of zelfs folky songs betovert ze makkelijk met haar stem en zorgt ze bovendien voor een glimlach met haar persoonlijke teksten, waarin de liefde en groeipijnen de hoofdrol spelen. 

Vanwege haar achtergrond als Disney actrice en haar leeftijd had ik geen wonderen verwacht van dit debuutalbum van Olivia Rodrigo, al waren er in het verleden natuurlijk wel vaker toptalenten van haar leeftijd. SOUR is ook zeker geen onbetwist meesterwerk, maar ik ben toch behoorlijk onder de indruk van het talent van de jonge Amerikaanse, die een bonte lappendeken heeft afgeleverd, soms vooral vermaakt, maar ook flink kan ontroeren met vol emotie gezongen popliedjes. Allemaal lekker eigenzinnig geproduceerd door Daniel Leonard Nigro, die vooral bekend is als voorman van de band As Tall As Lions. Zeker niet onderschatten dus deze Olivia Rodrigo. Erwin Zijleman


Sour van Olivia Rodrigo is verkrijgbaar via de Mania webshop: