vrijdag 28 mei 2021

Jazmine Mary - The Licking Of A Tangerine

Wat van ver komt is echt niet altijd lekkerder, maar het fraaie The Licking Of A Tangerine van de vanuit Nieuw-Zeeland opererende Jazmine Mary verdient het om ook hier gekoesterd te worden
De nieuwsbrief van het Nieuw-Zeelandse Flying Out Records onthaalde The Licking Of A Tangerine van Jazmine Mary een paar weken geleden met superlatieven en dat is niet overdreven. The Licking Of A Tangerine is in muzikaal opzicht een bijzonder album, maar in vocaal opzicht doet de van oorsprong Australische Jazmine Mary er nog een schepje bovenop. De tegenwoordig vanuit Nieuw-Zeeland opererende muzikante kiest steeds weer voor een net wat andere invalshoek en vertolkt haar songs niet alleen op eigenzinnige wijze, maar bovendien vol gevoel en urgentie. Het is een album dat je steeds op het verkeerde been zet, maar dat zich ook genadeloos opdringt.


Ik kijk iedere vrijdag weer reikhalzend uit naar de nieuwsbrief van het Nieuw-Zeelandse Flying Out Records, waarin met enige regelmaat parels uit AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland opduiken, die onze kant van de wereld niet zomaar bereiken. Het begon zeven jaar geleden met het debuut van de destijds hier nog totaal onbekende Aldous Harding, maar ook de albums van Marlin’s Dreaming, Mel Parsons, Alae, Tiny Ruins, Jenny Mitchell en Reb Fountain had ik waarschijnlijk niet ontdekt zonder de nieuwsbrief van Flying Out Records en dit is nog zeker geen uitputtende lijst. 

Een paar weken geleden dook The Licking Of A Tangerine van Jazmine Mary op in deze nieuwsbrief en ook dit is een album dat aan deze kant van de wereld alle aandacht verdient, maar deze aandacht vooralsnog helaas niet krijgt. Jazmine Mary is het alter ego van Jazmine Rose Phillips, die opgroeide in het Australische Gippsland, maar tegenwoordig in Nieuw-Zeeland woont. Ze maakte in het verleden muziek als Him. en bracht als Jazmine Mary ook al een album uit, maar The Licking Of A Tangerine vind ik met afstand haar beste werk. 

Op haar bandcamp pagina beschrijft de muzikante uit Nieuw-Zeeland haar muziek als dreamfolk, wat ik er maar zelden in hoor, maar ze beschrijft haar muziek ook als “haunting” en dat is haar album zeker. Jazmine Mary trekt op The Licking Of A Tangerine allereerst de aandacht met bijzondere klanken. Het geluid op haar album bestaat in de basis uit ingetogen akoestische gitaarlijnen, subtiele drums en vaak wat atmosferische synths of pianoklanken, maar het album wordt verder ingekleurd met saxofoons en strijkers. 

Zeker wanneer de saxofoons een prominente rol opeisen klinkt haar muziek jazzy, maar Jazmine Mary is ook niet vies van rock en folk. In haar songs kiest ze geen moment voor de makkelijkste weg. De songstructuren zijn op The Licking Of A Tangerine vaak complex, terwijl de instrumentatie in veel gevallen opvallend en veelkleurig, maar ook wat minimalistisch is. 

Jazmine Mary vult de leegte in de instrumentatie op met haar stem, die hier en daar al even onconventioneel klinkt als de muziek. De zang op The Licking Of A Tangerine is mooi, maar is vooral krachtig en urgent. Hier en daar doet het me in vocaal opzicht denken aan een jonge PJ Harvey, maar in muzikaal opzicht kiest Jazmine Mary nadrukkelijk haar eigen weg. 

The Licking Of A Tangerine klinkt soms rijk en sprookjesachtig mooi, maar klinkt net zo makkelijk ruw en elementair. De stem van de muzikante uit Nieuw-Zeeland sluit naadloos aan bij de bijzondere klanken, waarin het soms even zoeken is naar houvast, maar na een paar keer horen valt alles op zijn plek. 

Muziekliefhebbers die vooral af zijn gegaan op het etiket dreamfolk zullen The Licking Of A Tangerine mogelijk ervaren als zware kost, maar investeren in dit album loont. Zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je goed hoe mooi de verschillende instrumenten in het geluid van Jazmine Mary samenvloeien en hoe de bijzondere vocalen het album steeds weer naar een hoger plan tillen. 

In Europa blijft het vooralsnog stil rond dit fascinerende album, maar The Licking Of A Tangerine van Jazmine Mary verdient ook hier alle aandacht, al is het maar omdat het album bij herhaalde beluistering alleen maar mooier en indrukwekkender wordt. Erwin Zijleman

De muziek van Jazmine Mary is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de muzikante uit Nieuw-Zeeland: https://jazminemary.bandcamp.com/album/the-licking-of-a-tangerine.