maandag 24 mei 2021

Sam & Julia - Somewhere Something

De Amsterdamse muzikanten Sam & Julia hebben een debuutalbum afgeleverd dat de zon uitbundig laat schijnen, maar dat ook steeds weer weet te verrassen met geweldige songs
De eerste EP van Sam & Julia heb ik twee jaar geleden niet opgemerkt, maar hun debuutalbum is een geweldige verrassing. Het is een album dat in het hokje rootsmuziek past, maar de Amsterdamse muzikanten slepen er ook aangename invloeden uit de pop en een snufje indierock bij. Het levert een serie geweldige popliedjes op, die fraai zijn ingekleurd, prachtig zijn gezongen en ook nog ergens over gaan. Steeds weer verrassen Sam, Julia en hun medemuzikanten met zeer smaakvolle popliedjes waarin zowel in muzikaal als in vocaal opzicht van alles gebeurt. Een heerlijk album om een hopelijk lange en zorgeloze zomer mee te omarmen, maar ook een album van eigen bodem om heel trots op te zijn.


Achter Sam & Julia gaan de Nederlandse muzikanten Sam van Ommen en Julia Schelleken schuil. De twee Amsterdamse muzikanten brachten een jaar of twee geleden al eens een EP uit op het label van Tim Knol, maar debuteren nu op ditzelfde label met een volwaardig debuut, Something Somewhere. 

Bij de naam Sam & Julia denk je mogelijk aan honingzoete Nederlandstalige popliedjes, wat ook mijn eerste associatie was, maar die zijn op het uitstekende Somewhere Something gelukkig niet te vinden. Denk bij Sam & Julia niet aan de bekende en minder bekende duo's die de Nederlandstalige muziek hebben omarmd, maar eerder aan Angus & Julia (Stone). Op het debuutalbum van de twee Nederlandse muzikanten zijn immers uitsluitend Engelstalige songs te horen en het zijn songs vol invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, met een voorliefde voor folk. 

Sam & Julia klinkt als een duo, maar de twee hebben zich omringd met een aantal prima muzikanten, wat een mooi vol en warm geluid oplevert, met vaak een hoofdrol voor bijzonder fraai gitaarwerk. Het is een geluid dat zich uiteindelijk ook slechts in beperkte mate laat vergelijken met de eerder genoemde Angus & Julia, want op Somewhere Something horen we toch vooral een bandgeluid, met Sam en Julia in de hoofdrol. 

Het debuutalbum van de twee opent veelbelovend met geweldige gitaarlijnen en subtiele pianoaanslagen, maar als eerst Sam en later ook Julia begint te zingen is eigenlijk al duidelijk dat het debuutalbum van de twee er een is om in te lijsten. Sam en Julia beschikken over mooie stemmen, maar het zijn ook stemmen met een rauw randje en het zijn stemmen die fraai bij elkaar kleuren. Het zijn bovendien expressieve stemmen die een verhaal kunnen vertellen. Alleen vanwege de zang heeft het debuut van Sam & Julia je snel te pakken, maar het album heeft nog veel meer te bieden.

Sam & Julia schreven de songs voor hun debuutalbum afgelopen zomer op een snikhete zolder. Dat het hartje zomer was is goed te horen, want de meeste songs op Somewhere Something strooien driftig met zonnestralen. Het schrijven van songs op een te warme zolderkamer geeft het debuutalbum van Sam & Julia ook iets intiems, al hoor je goed dat de twee Amsterdamse muzikanten na het schrijven van de songs nog ruim de tijd hebben genomen voor de inkleuring van deze songs. 

Het is een inkleuring waarin het prachtige gitaarwerk vaak een prominente rol speelt, maar ook de warm klinkende orgels en de juist wat atmosferisch klinkende synths dragen nadrukkelijk bij aan het mooie geluid op het album, dat steeds weer een brug slaat tussen nostalgische en eigentijdse klanken. Het is bovendien een geluid dat in iedere track weer net wat anders klinkt, wat de kwaliteit van het album positief beïnvloedt.

Somewhere Something heeft zich absoluut laten inspireren door de Amerikaanse rootsmuziek, met een duidelijk zwak voor folk(rock) en hier en daar wat country, maar Sam & Julia gaan net zo makkelijk aan de haal met invloeden uit de pop en de indierock. Over het algemeen genomen klinkt Somewhere Something echter vooral als een zonnig album met flink wat rootsy accenten. 

In muzikaal opzicht klinkt het allemaal geweldig, maar het zijn toch vooral de stemmen van Sam en Julia die hun debuutalbum flink optillen. Het zijn mooie stemmen, maar het zijn ook stemmen die met veel gevoel en expressie de mooie persoonlijke verhalen over het ouder worden vertellen, wat het album nog wat mooier en indrukwekkender maakt. 

Elf songs staan er op het debuut van Sam & Julia en ze zijn me inmiddels allemaal dierbaar. Somewhere Something doet verlangen naar mooie zomerdagen, maar het is ook een album waarvan je hoopt dat iedere muziekliefhebber het hoort. Zoals gezegd verschenen op het label van Tim Knol, die de potentie van Sam & Julia heel goed heeft ingeschat. Erwin Zijleman


Somewhere Something van Sam & Julia is verkrijgbaar via de Mania webshop: