04 juni 2021

Wyldest - Monthly Friend

De Britse muzikante Zoe Mead heeft als Wyldest een persoonlijk en intiem album gemaakt, maar het is ook een zonnig, dromerig en fraai ingekleurd album dat meedogenloos weet te verleiden
Monthly Friend is mijn eerste kennismaking met de muziek van Wyldest, maar ik heb de schade inmiddels ingehaald en heb er drie favoriete albums bij. Singer-songwriter en producer Zoe Mead heeft op het derde album van Wyldest alle touwtjes in handen en heeft een bijzonder fraai album afgeleverd. Het is een album vol zonnestralen met flarden 80s en flarden dreampop, maar het is ook een eigentijds klinkend album dat moderne thema’s aansnijdt. De songs zijn sterk, de instrumentatie is prachtig en Zoe Mead is ook nog eens voorzien van een prachtige stem. Direct bij eerste beluistering in de warme lentezon was ik om, maar Monthly Friend is sindsdien alleen maar beter geworden.


Wyldest was oorspronkelijk een trio, maar inmiddels lijkt alles te draaien om singer-songwriter en producer Zoe Mead, die dit keer alle touwtjes in handen had. De Britse muzikante bracht met het fraaie Dream Chaos uit 2019 en Redream Chaos uit 2020 al twee albums uit, waarvan de eerste lekker vol ingekleurde muziek met vooral invloeden uit de dreampop bevatte, terwijl de een jaar later verschenen remake veel soberder ingekleurde versies van de songs van het debuutalbum bevatte. 

Ik vind het allebei prachtige albums, maar daar ben ik pas na beluistering van het deze week verschenen Monthly Friend achter gekomen, want de afgelopen twee jaar is de muziek van Wyldest me eerlijk gezegd niet opgevallen. Dat is op zich gek, want Wyldest maakt muziek die goed aansluit op mijn smaak. Monthly Friend is een logisch vervolg op het debuutalbum, want net als op dit debuutalbum klinkt de muziek van Wyldest lekker vol. 

Monthly Friend is een persoonlijk album, waarop Zoe Mead de strijd aan gaat met de alom aanwezige hokjesgeest. De titel van het album verwijst naar iets dat nog vaak wordt aangeduid als maandelijks ongemak, maar Zoe Mead omarmt het als illustratie van haar vrouwelijkheid. Monthly Friend pakt de hokjesgeest rond gender issues aan, maar ook in muzikaal opzicht wil Wyldest niet in een hokje worden geduwd. 

Dat is gelukkig ook lastig, want hoewel Zoe Mead flink wat invloeden uit de dreampop in haar muziek stopt, is haar nieuwe album geen moment een standaard dreampop album. Lekker dromerig is het wel, wat zowel met de heerlijk zwoele instrumentatie als met de lome zang van Zoe Mead te maken heeft. Op het moment dat ik deze licentie intyp schijnt de zon nog uitbundig en de combinatie van warme zonnestralen en Monthly Friend van Wyldest werkt echt uitstekend. 

Bij dreampop denk ik vooral aan de jaren 90, maar Zoe Mead is een kind van deze tijd. Haar nieuwe album sluit goed aan bij alle andere albums van jonge vrouwelijke singer-songwriters met op het moment Phoebe Bridgers als aanvoerder van het stel. Het valt niet mee om nog op te vallen tussen alles dat er al is, maar Wyldest slaagt hier wat mij betreft absoluut in. 

Waar veel jonge vrouwelijke singer-songwriters wat melancholisch en donker klinken, zit de muziek van Wyldest vol zonnestralen en klinken de songs ondanks de persoonlijke teksten ook onbevangen en dromerig. Het zijn sterke songs met hier en daar wat invloeden uit de jaren 80, waarin keer op keer de bijzonder mooie instrumentatie en de al even mooie stem van Zoe Mead opvalt. Ik was eigenlijk direct onder de indruk van Monthly Friend, maar ook bij herhaalde beluistering blijft de muziek van Wyldest bijzonder aangenaam en vallen steeds weer andere mooie dingen op. 

Monthly Friend is over het algemeen genomen een redelijk vol of zelfs uitbundig ingekleurd album, met over elkaar buitelende gitaren en keyboards, maar door de zachte zang van Zoe Mead is het ook een intiem album. Het is een album vol flarden uit het verleden en het is een album dat op het eerste gehoor aan van alles doet denken, maar relevant vergelijkingsmateriaal aandragen blijft lastig, al is het maar omdat Monthly Friend niet alleen put uit het verleden, maar ook eigentijds klinkt. Erg mooi album. Erwin Zijleman

De muziek van Wyldest is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://wyldest.bandcamp.com/album/monthly-friend.


Monthly Friend van Wyldest is verkrijgbaar via de Mania webshop: