11 juni 2021

Gary Louris - Jump For Joy

The Jayhawks voorman Gary Louris heeft de lockdown goed gebruikt, want helemaal in zijn uppie nam hij een soloalbum op dat vol staat met bijzonder aangename en wat Beatlesque popliedjes
Het vorige soloalbum van Gary Louris is me niet echt bijgebleven, want dat voegde niet veel toe aan het werk van zijn band The Jayhawks en was bovendien minder sterk. Op het deze week verschenen Jump For Joy horen we vooral Gary Louris aan het werk. Hij experimenteert wat met synths, gooit er hier en daar een stevige gitaarsolo tegenaan, maar Jump For Joy staat vooral vol met Beatlesque popliedjes, die zeker op het eerste gehoor zonnig aandoen. Het voegt absoluut iets toe aan de muziek die Gary Louris maakt met The Jayhawks, maar ook qua niveau doet Jump For Joy niet onder voor de meeste albums die The Jayhawks na hun twee meesterwerken uit de vroege jaren 90 hebben gemaakt.


De Amerikaanse muzikant Gary Louris trad in 1985 toe tot de een paar maanden eerder door Mark Olson geformeerde band The Jayhawks. De samenwerking tussen Mark Olson en Gary Louris bleek een gouden greep. The Jayhawks groeiden al snel uit tot pioniers van de alt-country met het koppel Olson/Louris als de Lennon/McCartney van het genre. Mark Olson hield het na twee albums gezien en sindsdien voert Gary Louris de band uit Minneapolis, Minnesota, aan. 

De band had sinds de successen in de eerste helft van de jaren 90 haar ups en downs, maar de afgelopen jaren staat de band weer garant voor prima albums. Na het vorig jaar verschenen XOXO, dat ik zelf overigens een prima album vind, maar de meningen zijn verdeeld, komt Gary Louris deze week op de proppen met een soloalbum. 

Dat deed hij in 2008 al ook al eens, maar Vagabonds voegde wat mij betreft niet zo heel veel toe aan de muziek van The Jayhawks, wat het nut van een soloalbum onduidelijk maakt. Het deze week Jump For Joy heeft ook wel wat raakvlakken met de muziek van The Jayhawks, maar Gary Louris doet ook wat nadrukkelijker zijn eigen ding, waardoor zijn soloalbum toegevoegde waarde heeft. 

Direct in de openingstrack van het album experimenteert Gary Louris er driftig op los met synths, waardoor hij direct flink afwijkt van de muziek van zijn inmiddels ruim 35 jaar aan de weg timmerende band. De openingstrack van Jump For Joy valt niet alleen op door fris klinkende synths, maar ook door flink wat invloeden van The Beatles. 

Gary Louris heeft nooit een geheim gemaakt van zijn bewondering voor de Fab Four, maar zo duidelijk als op zijn nieuwe soloalbum hoorde ik het nog niet eerder. Je hoort het in de opbouw van de songs, je hoort het in de instrumentatie, je hoort het in de zang en je hoort het in de koortjes. Jump For Joy bevat flink wat popliedjes die wat Beatlesque aan doen, maar ook andere invloeden uit de jaren 70 sijpelen door en natuurlijk heeft ook 35 jaar The Jayhawks zijn sporen nagelaten op het nieuwe album van Gary Louris. 

De muzikant uit Minneapolis had het hoorbaar naar zijn zin bij het maken van zijn nieuwe album, wat hij overigens in zijn uppie deed. Jump For Joy is een album vol invloeden uit de platenkast waarmee Gary Louris opgroeide, maar het is ook een album vol songs die zich makkelijk opdringen en die ook nog eens driftig strooien met zonnestralen. 

Af en toe klinkt het als vintage The Jayhawks, maar dan zonder de geweldige harmonieën met Mark Olson, soms klinkt het als The Jayhawks van de afgelopen jaren, maar Jump For Joy klinkt uiteindelijk vooral als Gary Louris, die zich ook als gitarist laat gelden. Van een soloalbum verwacht je dat het iets toevoegt aan het werk van de band van een muzikant en dat is Gary Louris gelukt. 

Als groot fan van The Jayhawks hoeven solo uitstapjes van mij normaal gesproken niet, want dat gaat alleen maar ten koste van nieuwe muziek van de band, maar nu ik Jump For Joy een paar keer gehoord heb, maak ik voor het nieuwe soloalbum van Gary Louris graag een uitzondering. Jump For Joy blinkt en sprankelt en staat vol popliedjes die je na een keer horen niet meer gaat en ook niet meer wilt vergeten. Nu eerst maar weer een nieuw album van The Jayhawks, maar hierna mag Gary Louris van mij nog best een soloalbum als Jump For Joy opnemen. Erwin Zijleman

De muziek van Gary Louris is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://garylouris.bandcamp.com/album/jump-for-joy.


Jump For Joy van Gary Louris is verkrijgbaar via de Mania webshop: