21 januari 2022

Eliza Gilkyson - Songs From The River Wind

Eliza Gilkyson levert met Songs From The River Wind een prachtig en authentiek ingekleurd rootsalbum af, vol mooie verhalen en sterke songs en uiteraard de prachtige stem van de Amerikaanse muzikante
Ik heb de muziek van Eliza Gilkyson over het algemeen genomen niet heel scherp op het netvlies (of trommelvlies), maar voor het deze week verschenen Songs From The River Wind heb ik voor de afwisseling eens wel de tijd genomen. Daar zal ik niet snel spijt van krijgen, want was is het nieuwe album van Eliza Gilkyson een mooi album geworden. De instrumentatie op het album is wat traditioneel, maar ook zeer smaakvol, met een hoofdrol voor flink wat snareninstrumenten. De songs met vooral invloeden uit de folk en de country vertellen mooie verhalen en de zang van de Amerikaanse muzikante is prachtig. Het levert een doorleefd rootsalbum op dat iedere keer weer net wat meer indruk maakt.


De Amerikaanse singer-songwriter Eliza Gilkyson debuteerde in 1987 en heeft inmiddels een flinke stapel albums op haar naam staan. Hiernaast is ze met enige regelmaat te horen op albums van collega rootsmuzikanten als Grant Peeples, Tom Russell en op die van de projecten als More Than A Song en Red Horse. Bovendien speelde ze een vocale hoofdrol op het album Eolian Minstrel van de Zwitserse harpvirtuoos Andreas Vollenweider. 

Ik moet toegeven dat ik haar albums zelf meestal laat liggen. De naam van Eliza Gilkyson komt op deze BLOG voor in een handvol recensies van albums van anderen, maar ik besprak nog niet eerder een album van haar hand. Ik weet niet precies waarom dit zo is, maar het grote aanbod aan nieuwe albums binnen het genre zal ongetwijfeld een rol spelen. 

Eliza Gilkyson heeft haar nieuwe album uitgebracht in een relatief rustige releaseweek, waardoor het deze week verschenen Songs From The River Wind wel kon rekenen op voldoende aandacht. Ik heb de meeste muziek van de Amerikaanse muzikante zoals gezegd laten liggen de afgelopen decennia, maar als het allemaal zo goed is als het nieuwe album van Eliza Gilkyson heb ik heel wat in te halen. 

De Amerikaanse singer-songwriter maakt op Songs From The River Wind wat traditioneel aandoende Amerikaanse rootsmuziek met vooral invloeden uit de folk en de country, maar de meer traditionele insteek zit me zeker niet in de weg. Integendeel zelfs, het album klinkt prachtig.

Eliza Gilkyson maakte haar nieuwe album voor een belangrijk deel met muzikant en producer Don Richmond. Laatstgenoemde tekende samen met Eliza Gilkyson voor de productie van het album en nam bovendien een groot deel van de instrumentatie voor zijn rekening, hier en daar bijgestaan door een handvol gastmuzikanten. 

De instrumentatie op en productie van Songs From The River Wind zijn prachtig. In deze instrumentatie komt een heel arsenaal aan snareninstrumenten voorbij, die zorgen voor een rijk maar ook subtiel geluid. Een aantal achtergrondvocalisten, een viool, een mandoline en nog wat andere instrumenten, maken het fraaie geluid op het album compleet. 

Songs From The River Wind laat zich beluisteren als een traditioneel rootsalbum, maar het is eerder de Texaanse traditionele rootsmuziek dan de variant uit Nashville. Door alle snareninstrumenten en de smaakvolle aanvullingen klinkt het nieuwe album van Eliza Gilkyson warm en vol, maar de muziek op het album is nog altijd sober genoeg om de stem van de Amerikaanse muzikante alle ruimte te geven. 

Die stem is voor mij de grootste verrassing op het album. Eliza Gilkyson is de 70 inmiddels gepasseerd, maar haar stem klinkt op Songs From The River Wind loepzuiver. Het is bovendien een stem vol emotie en doorleving, waardoor alle songs op het album flink binnen komen. 

Ik mag het oeuvre van Eliza Gilkyson decennia lang grotendeels genegeerd hebben, maar ik ben zeer onder de indruk van het prachtige Songs From The River Wind dat ook nog eens mooie verhalen vertelt. Amerikaanse rootsmuziek hoeft van mij niet altijd zo traditioneel te klinken als op dit album, maar het nieuwe album van Eliza Gilkyson is dertien songs lang prachtig en een ideale soundtrack voor de donkere winteravonden van het moment. Zeer warm aanbevolen aan een ieder die ook maar iets heeft met Amerikaanse rootsmuziek. Erwin Zijleman


Songs From The River Wind van Eliza Gilkyson is verkrijgbaar via de Mania webshop: