05 januari 2022

Wiliam Doyle - Great Spans Of Muddy Time

William Doyle maakte met Great Spans Of Muddy Time een van de vergeten parels van 2021 en het is er een die in eerste instantie flink wat energie kost, maar het album betaalt het uiteindelijk ruimschoots terug
Great Spans Of Muddy Time van William Doyle is nog een album dat ik er in 2021 heel vaak bij heb gepakt en net zo vaak weer terzijde heb geschoven. Het is een album dat aan de ene kant makkelijk overtuigt met redelijk toegankelijke songs vol interessante invloeden, maar dat aan de andere kant ook lastig is te doorgronden wanneer de Britse muzikant vol kiest voor het experiment. William Doyle laat zich beïnvloeden door Krautrock en de arty pop uit de late jaren 70, maar kan ook overweg met invloeden uit de elektronische muziek van de afgelopen decennia. Ik kon er een maand of negen geleden niet direct mee overweg, maar inmiddels is het kwartje gevallen en vind ik het album van de Britse muzikant steeds interessanter worden.


Great Spans Of Muddy Time van de Britse muzikant William Doyle verscheen aan het begin van 2021 en is een paar weken lang in beeld geweest voor een plekje op de krenten uit de pop. Waarom het album in die paar weken steeds afviel weet ik niet meer, al heb ik wel een vermoeden. De concurrentie was in de betreffende weken behoorlijk groot, maar met de kennis van nu zou ik het album zeker een plekje op mijn BLOG hebben gegund.

De Britse muzikant William Doyle debuteerde in 2014 onder de naam East India Youth met een album dat zich liet inspireren door Krautrock, de elektronische Britse dansmuziek van dat moment en door de muziek die David Bowie maakte in zijn Berlijnse periode. William Doyle maakte uiteindelijk twee albums onder de naam East India Youth en maakte er inmiddels ook al een handvol onder zijn eigen naam. Great Spans Of Muddy Time was desondanks pas mijn eerste kennismaking met de muziek van de Britse muzikant en het was begin 2021 een kennismaking die net wat te ingewikkeld bleek. 

Ook op zijn laatste album is William Doyle niet vies van invloeden uit de Krautrock en experimenteert hij er hier en daar driftig op los. Great Spans Of Muddy Time bevat ook een aantal veel toegankelijkere songs en hierin hoor je nog steeds invloeden van de muziek van David Bowie in zijn Berlijnse periode. Als William Doyle had gekozen voor een album vol met dit soort net wat toegankelijkere songs, was Great Spans Of Muddy Time hoog geëindigd in mijn jaarlijstje, maar zo makkelijk maakt de Britse muzikant het ons niet. 

William Doyle heeft een bijna overdadig ingekleurd album gemaakt, waarop zoveel gebeurt dat je het houvast snel kwijt bent. De elektronische klanken op het album zijn zo nu en dan wonderschoon en wanneer de Britse muzikant dan ook nog eens kiest voor songs met een kop en een staart hoor je iets tussen Marc Almond en de Pet Shop Boys in, met hier en daar een vleugje Bowie. Het is muziek met invloeden uit de jaren 80 en 90, maar William Doyle geeft altijd een bijzondere draai aan zijn muziek. 

Die eigen draai is het duidelijkst hoorbaar in de instrumentale stukken op het album, die behoorlijk experimenteel of zelfs volstrekt ongrijpbaar zijn. Het contrasteert prachtig met de veel toegankelijkere songs op het album, maar hier en daar zijn de barrières die William Doyle opwerpt voor mij behoorlijk hoog. Die barrières waren een maand of negen geleden overigens nog een stuk hoger dan bij de hernieuwde kennismaking met de muziek van de Britse muzikant, want Great Spans Of Muddy Time overtuigde mij deze hernieuwde kennismaking opeens een stuk makkelijker. 

Zeker de wat meer experimentele stukken op het album citeren hier en daar uit de archieven van de Krautrock, maar ik hoor ook wel flarden uit de pioniersdagen van de elektronische popmuziek en uit de wat meer freaky symfonische rock uit dezelfde periode. William Doyle kan met al zijn elektronica vervolgens moeiteloos een paar decennia opschuiven in de tijd. 

Van de pioniersdagen van de elektronische popmuziek in de vroege jaren 70 naar de Berlijnse muziekscene van David Bowie een half decennium later. En van de 80s synthpop naar de experimentele elektronische popmuziek van nu. Lichte kost is het zeker niet, maar geef dit album een kans en de schoonheid overwint uiteindelijk. Erwin Zijleman

De muziek van William Doyle is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikant: https://williamdoyle.bandcamp.com/album/great-spans-of-muddy-time.


Great Spans Of Muddy Time van William Doyle is verkrijgbaar via de Mania webshop: