04 januari 2022

Hovvdy - True Love

True Love van het Amerikaanse duo Hovvdy is op het eerste gehoor vooral loom, dromerig en honingzoet, maar luister net wat beter en er komt echt steeds meer moois aan de oppervlakte
Ook ik ging er bij eerste beluistering van het nieuwe album van Hovvdy van uit dat dit een album is dat je het beste kunt bewaren voor broeierige en zorgeloze zomeravonden die momenteel ver weg lijken. Langzaam maar zeker is dit album echter een trouwe metgezel geworden die ook op donkere winteravonden uitstekend tot zijn recht komt. De klanken zijn warm, de productie van Andrew Sarlow subtiel maar smaakvol en de stemmen van de twee leden van de band zijn vaak aangenaam maar met enige regelmaat ook veel meer dan dat. Typisch zo’n album dat veel beter is dan je bij de eerste inschatting dacht. Ik vond het toen vooral zoetsappig, maar inmiddels prachtig.


Hovvdy is een duo uit Austin, Texas, dat bestaat uit Charlie Martin en Will Taylor. Beiden stapten het afgelopen jaar in het huwelijksbootje en werden vader, waardoor hun tweede album True Love is voorzien van een positieve en dromerige sfeer. True Love verscheen een paar maanden geleden en bij eerste beluistering vond ik de muziek van het Amerikaanse duo vooral erg zoetsappig, al hoorde ik ook wel wat moois in de lome klanken op True Love. 
Mede aangemoedigd door een aantal jaarlijstjes heb ik het album de afgelopen week nog een paar keer beluisterd en inmiddels ben ik een stuk positiever over het album. 

Hovvdy maakte in het verleden muziek met een ruw randje, maar op True Love klinkt de band een stuk gepolijster. Dat is best bijzonder, want het nieuwe album van Hovvdy werd geproduceerd door niemand minder dan Andrew Sarlo, die de afgelopen jaren prachtige dingen deed met de muziek van Big Thief, die wel in ruime mate is voorzien van scherpe kanten. 

Bij eerste beluistering deed True Love van Hovvdy me vooral denken aan de albums van John Mayer of zelfs de muziek van Jack Johnson. Het maakte van True Love een album dat je uitstekend voort kunt laten kabbelen op de achtergrond, bij voorkeur op een broeierige zomeravond. Wanneer je wat vaker luistert naar het album, blijkt de muziek van Hovvdy gelukkig ook geschikt voor de andere seizoenen en blijkt het bovendien muziek die intensieve beluistering verdient.

Bij eerste beluistering was ik vooral verbaasd over het wat gepolijste geluid op het album, maar nu ik wat vaker naar het album heb geluisterd, vind ik ook deze productie van Andrew Sarlo vakwerk. True Love is voorzien van een behoorlijk vol geluid, maar het is een geluid dat ondanks alle instrumenten ademt. Het nieuwe album van Hovvdy is voorzien van een akoestische basis, waarin warm klinkende akoestische gitaren domineren, maar waarin ook mooie subtiele accenten zijn verstopt, waardoor de instrumentatie op True Love veel spannender is dan bij eerste beluistering het geval lijkt. 

De warme klanken kleuren prachtig bij de mooie stemmen van Charlie Martin en Will Taylor, die vooral loom en dromerig klinken. Beide heren zitten nog op de roze wolk die hoort bij het verse vaderschap en dat hoor je. Ik heb normaal gesproken een voorkeur voor albums die overlopen van melancholie, maar zo op zijn tijd mag het ook wel eens wat zoeter en lieflijker en hiervoor ben je bij Hovvdy aan het juiste adres. 

True Love is uiteindelijk een vat vol tegenstrijdigheden. Soms is het een suikerspin die vervliegt waar je bij staat, maar het Amerikaanse duo tekent ook voor intieme popliedjes die je langzaam maar zeker dierbaar worden. Zelf luister ik inmiddels voor de zoveelste keer naar het album dat ik eerder dit jaar makkelijk terzijde schoof en ik vind de instrumentatie, de productie, de vocalen en de songs weer net wat mooier dan de vorige keer. 

True Love wakkert het verlangen naar broeierige en vooral zorgeloze zomeravonden aan, maar ook als de temperaturen deze winter nog flink naar beneden schieten, verwacht ik bescheiden wonderen van dit album dat echt veel beter is dan iedereen die er slechts met een half oor heeft beluisterd zal beweren. Erwin Zijleman

True Love van Hovvdy is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Amerikaanse tweetal: https://hovvdy.bandcamp.com/album/true-love.


True Love van Hovvdy is verkrijgbaar via de Mania webshop: