20 januari 2022

Eve Adams - Metal Bird

De Amerikaanse muzikante Eve Adams kiest op Metal Bird voor een bijzondere en vaak bezwerende instrumentatie, wat in combinatie met haar bijzondere stem een fascinerend album oplevert
Metal Bird is mijn eerste kennismaking met de muziek van Eve Adams, maar wat ben ik onder de indruk van dit album. De muzikante uit Los Angeles verwerkt invloeden uit verschillende genres, kiest voor een bijzondere instrumentatie die steeds anders klinkt maar altijd zeer trefzeker is, schrijft geweldige songs en vertolkt deze ook nog eens op bezwerende wijze met haar mooie stem. Het is vanaf de eerste noten ongrijpbaar, maar op hetzelfde moment grijpt dit donkere album je bij de strot. Naarmate je het album vaker hoort, dringen de bijzondere songs van Eve Adams zich steeds nadrukkelijker op en groeit Metal Bird door tot een album dat je eindeloos wilt koesteren.


De Amerikaanse singer-songwriter Eve Adams heeft al een aantal albums op haar naam staan, maar het deze week verschenen Metal Bird is mijn eerste kennismaking met haar muziek. Het is een indrukwekkende kennismaking, want de muzikante uit Los Angeles, California, heeft een album afgeleverd dat zich direct bij eerste beluistering genadeloos opdringt. 

Direct in de openingstrack maakt Eve Adams indruk met bijzondere klanken en een even bijzondere stem. Die bijzondere klanken bestaan in de openingstrack vooral uit mooie gitaarlijnen en niet goed te identificeren geluiden. Het klinkt allemaal behoorlijk sober, maar ieder accent in de bijzonder klinkende instrumentatie is raak. 

Metal Bird intrigeert door de bijzondere instrumentatie onmiddellijk, maar ook de stem van de Amerikaanse muzikante fascineert onmiddellijk. Eve Adams heeft een stem die alle kanten op kan. Soms hoor je het zwoele van Hope Sandoval van Mazzy Star, soms hoor je een folkie die zo lijkt weggelopen uit de Laurel Canyon in de jaren 60, maar Eve Adams kan ook jazzy klinken. 

Ook de tweede track op het album opent met sobere gitaarklanken, maar al snel duiken strijkers en een saxofoon op en nemen de jazzy en wat psychedelische invloeden in de muziek van Eve Adams toe. Het doet wel wat denken aan het sensationeel goede debuutalbum van de Schotse band Faiground Attraction, maar bij Eve Adams gaat vergelijkingsmateriaal maar heel even mee. 

Iedere track op het album klinkt weer net wat anders. De instrumentatie is over het algemeen redelijk sober, maar door de subtiele toevoegingen, die ook van atmosferisch klinkende keyboards kunnen komen, klinkt de muziek van de Amerikaanse muzikante ook vol en avontuurlijk. En donker, want veel songs op het album hebben een bijna beklemmende sfeer.

Wat voor de instrumentatie op Metal Bird geldt, geldt ook voor de stem van Eve Adams, die al net zo makkelijk van kleur verschiet. De zang van de muzikante uit Los Angeles is vaak loom en dromerig en zwoel en verleidelijk, maar Eve Adams legt ook veel gevoel en zeggingskracht in haar vocalen. 

De combinatie van de altijd bijzondere klanken en de altijd fascinerende stem levert een album op dat ik direct bij eerste beluistering heb omarmd, maar dat nog altijd nieuwe dingen laat horen. Het is een album vol beeldende songs, die niet zouden misstaan in een film of serie van David Lynch en die met zijn allen de soundtrack van het ultieme seizoen van Twin Peaks zouden kunnen vullen. Metal Bird is een persoonlijk album dat in zware tijden werd gemaakt en bovendien in tijden waarin Eve Adams met de metalen vogel heen en weer pendelde tussen Los Angeles en Montreal.

Metal Bird is over het algemeen genomen een behoorlijk toegankelijk album, maar door alle bijzondere twists in de instrumentatie en de dominerende donkere tinten zoekt het album wel de grenzen op. Met name het gitaarwerk in deze instrumentatie vind ik fantastisch, maar het is toch vooral de stem van Eve Adams en haar indringende voordracht die haar nieuwe album heel ver boven de middelmaat uit tillen.

Zeker bij beluistering van dit album met een wat hoger volume of met de koptelefoon heeft Metal Bird een bijna hypnotiserende of op zijn minst bezwerende uitwerking en bij herhaalde beluistering van het album wordt deze kracht eerder sterker dan zwakker. Het album doet het prachtig bij de aanhoudende mistvlagen van het moment en ook het seizoen past prachtig bij dit sfeervolle maar ook zo donkere album. Heel veel aandacht gaat Metal Bird van Eve Adams vast niet krijgen, maar dit album is echt om te janken zo mooi. Erwin Zijleman

De muziek van Eve Adams is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://eveadams.bandcamp.com/album/metal-bird-3.


Metal Bird van Eve Adams is verkrijgbaar via de Mania webshop: