21 januari 2022

Marvin Lee Aday (Meat Loaf) 1947-2022

 


Vorig jaar overleed Jim Steinman, de man achter vele bombastische meesterwerken, waaronder natuurlijk Bat Out Of Hell van Meat Loaf. Het is een album dat Jim Steinman het liefst zelf had ingezongen en vervolgens onder zijn eigen naam had uitgebracht, maar de Amerikaanse songwriter en arrangeur was, helaas voor hem, een beperkt zanger.

In de zoektocht naar een geschikte zanger voor het album kwam Steinman uiteindelijk uit bij Marvin Lee Day, beter bekend als Meat Loaf. De zwaarlijvige Amerikaanse zanger tilde de geweldige songs, de monumentale instrumentatie de fantastische arrangementen van Jim Steinman en de heerlijk pompeuze productie van Todd Rundgren naar een hoger plan en de rest is geschiedenis.

Bat Out Of Hell groeide uit tot één van de best verkochte albums aller tijden en ook het zestien jaar later verschenen Bat Out Of Hell II deed het geweldig. Zeker Bat Out Of Hell uit 1977 heeft decennia na de release nog niets van zijn glans verloren en is niet alleen een klassieker, maar misschien ook wel het beste rockalbum in zijn soort.

Marvin Lee Day maakte als Meat Loaf nog een flinke stapel albums en stond tot op hoge leeftijd op het podium, maar Bat Out Of Hell wist hij uiteraard nooit meer te overtreffen of zelfs maar te benaderen.

Dat de Amerikaanse muzikant, die in de jaren 70 na een optreden vaak langdurig aan de zuurstof moest, nog 74 jaar oud is geworden is een klein wonder. Dankzij het fenomenale album uit 1977 zullen we hem echt nooit vergeten. Erwin Zijleman