13 januari 2022

Ronnie Spector (1943-2022)


Er is in de media nog niet overdreven veel aandacht voor de dood van Ronnie Spector, terwijl haar invloed op de popmuziek tot op de dag van vandaag groot is. Ronnie Spector werd in 1943 geboren als Veronica Bennett en dook aan het eind van de jaren 50, samen met haar zus en haar nicht, op als het trio The Ronettes.

Het trio was in de eerste jaren niet erg succesvol, maar alles veranderde toen Phil Spector het trio aan het werk zag en zich opwierp als producer en beschermheer. Met hits als Be My Baby, Baby I Love You en Walking In The Rain scoorde het trio enkele hele grote hits en werden The Ronettes een van de belangrijkste exponenten van de Phil Spector girl pop, die tot op de dag van vandaag invloed heeft op de popmuziek.

De grillige Phil Spector raakte snel uitgekeken op The Ronettes en spoorde Veronica Bennett aan om een solocarrière te starten. Die kwam niet echt van de grond, maar de twee traden wel in het huwelijk waarna Veronica Bennett Ronnie Spector werd. We weten inmiddels dat Phil Spector ze niet allemaal op een rijtje had, maar Ronnie Spector ondervond het aan den lijve in een huwelijk vol geweld en gekte, dat na een paar jaar werd ontbonden.

Ronnie Spector hield na de scheiding vast aan haar naam, probeerde het met een nieuwe versie van The Ronettes en als soloartiest, maar ondanks talloze pogingen kwam haar carrière nooit meer echt van de grond en blijven we haar herinneren van die paar briljante singles van The Ronettes. Het is niet heel veel, maar Ronnie Spector is desondanks veel meer dan een voetnoot in de geschiedenisboeken van de popmuziek. Erwin Zijleman