05 januari 2022

Maria Rodés Y La Estrella De David - Contigo

Maria Rodés Y La Estrella De David hebben een onvervalst countryalbum gemaakt, maar geven ook stiekem een bijzondere Spaanse twist aan alle invloeden uit het diepe zuiden van de VS
Contigo van Maria Rodés Y La Estrella De David ben ik het afgelopen jaar wel eens tegen gekomen in een release overzicht en misschien heb ik er zelfs wel even naar geluisterd, maar dit is een album dat net iets meer tijd vraagt. In muzikaal opzicht is Contigo een wat traditioneel aandoend countryalbum met hier en daar een vleugje bluegrass, maar Maria Rodés en David Rodríguez komen niet uit Nashville, maar uit Madrid. Door de taal en de bijzondere stemmen van de twee is Contigo opeens geen traditioneel countryalbum meer, maar mooi is het zeker. De tijdloze klanken overtuigen makkelijk, maar door de zang lijkt het geen moment op de countryalbums die je al in de kast heb staan.


Een lezer van deze BLOG stuurt me inmiddels al enkele jaren twee jaarlijstjes. In het ene jaarlijstje staat wereldmuziek centraal, terwijl het andere jaarlijstje wat breder van opzet is. In het laatste lijstje domineert de Amerikaanse rootsmuziek, maar deze kan nog altijd uit alle delen van de wereld komen. Maria Rodés en David Rodríguez komen uit Spanje, maar hebben als Maria Rodés Y La Estrella De David een onvervalst countryalbum afgeleverd. 

Contigo klinkt in muzikaal opzicht als een album dat in het Zuiden van de Verenigde Staten is gemaakt, maar in vocaal opzicht klinkt het totaal anders. Dat ligt deels aan het gebruik van het Spaans, maar ook de stemmen van de twee Spaanse muzikanten klinken net wat anders dan we in het genre gewend zijn. Het bevalt me overigens uitstekend, want Maria Rodés en David Rodríguez slagen er song na song in om elkaars stemmen te versterken en slagen er bovendien in om Amerikaanse rootsmuziek te maken die anders klinkt dan alles dat we al hebben. 

Dat de twee zo goed uit de voeten kunnen met traditionele Amerikaanse rootsmuziek is best bijzonder. Maria Rodés is in eigen land vooral bekend als vertolkster van traditionele Spaanse folksongs, terwijl David Rodríguez in de Spaanse indiescene opereert. Contigo klinkt echter als een album dat in Nashville is gemaakt met een stel ouwe rotten, maar dat is niet het geval. Desondanks klinkt de countrymuziek op het album zeer oorspronkelijk. 

Ik ben lang niet altijd gek op de vrij traditionele country die op het album domineert, maar de muziek op Contigo krijgt een bijzondere en frisse impuls door de Spaanstalige teksten en door de prachtige stem van met name Maria Rodés, waardoor Nashville steeds weer een klein stukje opschuift richting Mexico. Ik heb niet veel informatie over de muzikanten die op het album zijn te horen, maar ik hoor in ieder geval een paar snarenwonders, die hier en daar spelen alsof hun leven er van af hangt. 

Ondanks de voorliefde voor betrekkelijk traditionele country met hier en daar een vleugje bluegrass, kleuren de twee Spaanse muzikanten ook wel wat buiten de lijntjes van deze genres. Zeker in de met wat strijkers ingekleurde songs klinkt de muziek van Maria Rodés en David Rodríguez opeens een stuk zonniger (en Spaanser) en zingt Maria Rodés verleidelijker, al is de melancholie ook nooit ver weg. 

Het klinkt minstens even aangenaam als de meer country getinte songs op het album, die ook makkelijk overtuigen en dit ook blijven doen. Contigo is wanneer het tegen de traditionele country aan schuurt een album dat je in muzikaal opzicht vooral in Nashville zou plaatsen, maar wanneer blazers worden ingezet is ook de country zoals bijvoorbeeld Calexico die maakte in de woestijn van Arizona niet ver weg. 

De bijzondere mix van invloeden, de traditionele instrumentatie, de Spaanstalige teksten en de fraai bij elkaar kleurende stemmen van Maria Rodés en David Rodríguez leveren alles bij elkaar een album op dat aan de ene kant fraai nostalgisch klinkt, maar dat aan de andere kant steeds weer wegen in slaat die je niet had verwacht. Op voorhand kon ik me weinig voorstellen bij een traditioneel Amerikaans rootsalbum met een Spaans tintje en dat zal niet alleen voor mij gelden. Ga dus vooral luisteren naar dit bijzondere album. Erwin Zijleman

De muziek van Maria Rodés Y La Estrella De David is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van het Spaanse tweetal: https://mariarodesylaestrelladedavid.bandcamp.com/album/contigo.