01 januari 2022

Amyl And The Sniffers - Comfort To Me

Of Comfort To Me van Amyl And The Sniffers echt een jaarlijstjesplaat is weet ik niet, maar aangenaam, aanstekelijk en energiek zijn de punksongs van de Australische band absoluut
Werk een blik op een aantal gerespecteerde jaarlijstjes en de kans is groot dat je Comfort To Me van de Australische band Amyl And The Sniffers tegenkomt. Dat leek me op voorhand wat overdreven, want de Australische band maakt op het eerste gehoor doodgewone punk. Na een paar keer hoor je dat de band wel erg lekker strak speelt, dat het gitaarwerk dik in orde is, dat de songs stuk voor stuk aanstekelijk zijn en dat boegbeeld Amyl Taylor de punksongs van haar band nog een stukje optilt. Comfort To Me van Amyl And The Sniffers is een enorme dosis ruwe energie. Bij de eerste keer horen al bijzonder lekker, maar hierna steeds onweerstaanbaarder. Niet voor elk moment, maar op het juiste moment is dit zo raak.


Laten we 2022 maar eens lekker stevig beginnen met Comfort To Me van Amyl And The Sniffers. Het is een album dat, toch wel enigszins tot mijn verbazing, een constante is in de jaarlijstjes over 2021 en in menig jaarlijstje zelfs de top 10 wist te bereiken. 

Zelf heb ik Comfort To Me eerder dit jaar vluchtig beluisterd, om al snel te concluderen dat het een leuk album is, maar dat de muziek van Amyl And The Sniffers vast veel beter tot zijn recht komt op het podium. Dat laatste valt momenteel niet te verifiëren en daarom heb ik toch nog maar eens geluisterd naar het eerder dit jaar verschenen studioalbum van de band uit Melbourne. 

Mijn conclusie was in eerste instantie niet heel anders dan eerder dit jaar. Comfort To Me is een bijzonder lekker album, maar het is ook een album waar ik er al flink wat in de kast heb staan. De meeste van deze albums komen uit de tweede helft van de jaren 70, want Amyl And The Sniffers maken onvervalste punk. 

Het is punk die is gemaakt volgens het inmiddels beproefde recept. Eenvoudige maar ook meedogenloze gitaarriffs, beukende drums, stuwende baslijnen en lekker ruwe zang. Met die zang weet de Australische band zich overigens wel te onderscheiden van alles dat er al is, want met Amy Taylor beschikt de band over een frontvrouw die toch anders klinkt dan al die mannelijke punkzangers uit het verleden. 

Verder is Comfort To Me een album dat het in 1977 waarschijnlijk uitstekend had gedaan, maar als je er voor in de stemming bent is het ook 45 jaar later nog een album dat 35 minuten lang vermaakt en dat 35 minuten lang verschrikkelijk veel energie geeft. In die 35 minuten komen maar liefst 13 songs voorbij en het merendeel van deze songs is door Spotify voorzien van een E, wat betekent dat de teksten van de Australische band nogal expliciet zijn, wat natuurlijk ook zo hoort in dit genre. 

Ik heb er ook nog maar eens wat albums van een aantal punkpioniers bij gepakt en kan alleen maar concluderen dat Amyl And The Sniffers de lat in muzikaal en productioneel opzicht net wat hoger leggen. Het klinkt allemaal lekker strak en het gitaarwerk is prima. Ook de songs van de Australische band zijn stuk voor stuk uitstekend, waardoor Comfort To Me gedurende de speelduur niet inzakt. 

Het is mede de verdienste van frontvrouw Amyl die haar teksten met veel venijn uitspuugt, maar ondertussen echt niet heel veel noten mist, maar ook het af en toe richting 70s hardrock afbuigende gitaarwerk is niet te versmaden. 

Het tweede album van de Australische band is hier inmiddels flink wat keren voorbij gekomen en het is al die keren goed voor een feestje en een energie boost. Ik geef direct toe dat ik lang niet altijd in de stemming ben voor dit album en ik vind het ook nog steeds geen album om heel druk over te doen. Het is daarom nog steeds geen album voor mijn jaarlijstje, maar dat maakt Comfort To Me zeker niet minder aangenaam. 

Amyl And The Sniffers geven 35 minuten lang vol gas en toveren het ene na het andere memorabele punkliedje uit de speakers. Je waant je weer even in 1977 en ik heb het toen echt wel minder gehoord dan op het tweede album van de Australische band. Ook toe aan een energie boost? Er zijn 1001 middeltjes beschikbaar, maar een half uurtje Australische punk doet het ook echt prima. Erwin Zijleman

De muziek van Amyl And The Sniffers is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Australische band: https://amylandthesniffers.bandcamp.com/album/comfort-to-me.


Comfort To Me van Amyl And The Sniffers is verkrijgbaar via de Mania webshop: