12 januari 2022

Big Red Machine - How Long Do You Think It's Gonna Last?

Bij eerste beluisteringen was ik niet volledig overtuigd, maar langzaam maar zeker heeft How Long Do You Think It's Gonna Last? van Big Red Machine de weg naar mijn hart toch nog gevonden
Net als het debuut van Big red Machine deed ook het tweede album van het project van Justin Vernon en Aaron Dessner het goed in de jaarlijstjes. Zelf was ik niet direct overtuigd. Ik vond het wat te weinig consistent en wat te vol, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe beter het wordt. How Long Do You Think It's Gonna Last? klinkt vol en warm, maar de instrumentatie is hier en daar ook behoorlijk subtiel. In vocaal opzicht gaat het door alle gastvocalisten veel kanten op, maar uiteindelijk vind ik het album behoorlijk consistent klinken. Het klinkt allemaal ook bijzonder lekker en een voor een vallen de puzzelstukjes in elkaar, waardoor mijn eindoordeel over dit album al met al toch nog heel positief is.


Ik weet eigenlijk niet waar het vorig jaar precies mis is gegaan tussen How Long Do You Think It's Gonna Last? van Big Red Machine en mij? Het album verscheen vast in een week met heel veel geweldige releases, maar als ik het album al niet direct op had moeten pakken, had het tweede album van Big Red Machine op zijn minst in de weken erna aan bod moeten komen op deze BLOG. 

Het tweede album van de gelegenheidsband heeft immers veel te bieden en scoort bovendien flink wat bonuspunten. Zo zijn er bonuspunten voor de twee muzikanten achter het project, Bon Iver's Justin Vernon en The National's Aaron Dessner, en zijn er nog veel meer bonuspunten voor de geweldige gastmuzikanten die acte de présence geven op How Long Do You Think It's Gonna Last?. 

De twee Amerikaanse muzikanten wisten Fleet Foxes en Ben Howard te strikken voor gastbijdragen, maar mijn hart maakte een sprongetje bij de namen van Anaïs Mitchell, Taylor Swift, Sharon Van Etten, Shara Nova, Lisa Hannigan en This Is The Kit op de goed gevulde gastenlijst. 

In vocaal opzicht zit het dus wel goed op How Long Do You Think It's Gonna Last?, maar ook in muzikaal opzicht valt er veel te genieten op het tweede album van Big Red Machine. Het tweede album van het project van Justin Vernon en Aaron Dessner is lekker vol ingekleurd en is bovendien voorzien van warme klanken. Het klinkt allemaal wat minder avontuurlijk dan op het debuut van Big Red Machine, maar er valt voor liefhebbers van uitstapjes buiten de gebaande paden meer dan genoeg te genieten. 

De meeste songs op het album opereren op het snijvlak tussen folk, pop en rock met hier en daar wat soul en jazz, maar ik heb niet direct relevant vergelijkingsmateriaal. Qua geluid sluit het album een aantal keren aan op de prachtige productie van de Taylor Swift albums van vorig jaar, waarop Aaron Dessner een stevige vinger in de pap had. Dat hoor je natuurlijk vooral wanneer Taylor Swift bijdraagt aan de vocalen, wat in twee van de vijftien tracks het geval is. 

Ondanks alle gastvocalisten op het album worden de vocalen op How Long Do You Think It's Gonna Last? gedomineerd door de stem van Justin Vernon, die het meest van allen is te horen, maar hier en daar ook genoegen neemt met een rol op de achtergrond. Het is een stem waar ik normaal gesproken niet zo gek op ben, maar in het warme geluid van Big Red Machine komt deze stem uitstekend tot zijn recht. 

Het tweede album van Big Red Machine klinkt op het eerste gehoor warm en vol, maar zeker bij beluistering met de koptelefoon hoor je dat de instrumentatie vaak verrassend subtiel is en bestaat uit een opeenstapeling van redelijk subtiele accenten. Het zijn accenten die worden gecombineerd met opvallende ritmes en waarin organische en elektronische klanken prachtig samenvloeien. 

De mooie inkleuring van de songs is een constante op het album, dat verder opvallend veelzijdig is en meerdere kanten op kan. Het maakte bij eerste beluistering vorig jaar niet onmiddellijk een onuitwisbare indruk, maar de afgelopen weken is How Long Do You Think It's Gonna Last? van Big Red Machine begonnen aan een stevige opmars. Ik ben het album de afgelopen weken in heel veel jaarlijstjes tegengekomen en daar valt niet zo gek veel op af te dingen. Erwin Zijleman

De muziek van Big Red Machine is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse gelegenheidsband: https://bigredmachine.bandcamp.com/album/how-long-do-you-think-its-gonna-last.


How Long Do You Think It's Gonna Last? van Big Red Machine is verkrijgbaar via de Mania webshop: