13 januari 2022

Valley Maker - When The Day Leaves

De Amerikaanse muzikant Valley Maker bracht zijn album vorig jaar uit in misschien wel de drukste muziekweek van 2021, waardoor het prachtige When The Day Leaves niet de aandacht heeft gekregen die het had verdiend
Ik was vorig jaar wel enigszins onder de indruk van When The Day Leaves van Valley Maker, want na een overvolle releaseweek stond ik kort stil bij een aantal albums die helaas buiten de boot waren gevallen, waaronder dit album. Het is een album dat een beter lot had verdiend. Valley Maker tekent op When The Day Leaves voor aansprekende folksongs, die met veel gevoel worden vertolkt. Het album wordt vervolgens flink opgetild door de fraaie bijdragen van de stem van Amy Godwin en door de talloze fraaie accenten in de instrumentatie op het album. Het transformeert de tijdloze songs van Valley Maker in prachtsongs die echt alleen maar mooier en indrukwekkender worden.


When The Day Leaves van Valley Maker verscheen vorig jaar in een week met stapels interessante nieuwe releases en misschien zelfs wel in de drukste releaseweek van het jaar. Het album viel hierdoor helaas buiten de boot, al schreef ik er uiteindelijk nog wel een paar zinnen over op. De muziek van Valley Maker verdween vervolgens compleet uit beeld, waarna ik het album pas weer terug zag in het eerder deze week al genoemde jaarlijstje vol obscure parels. 
Ik heb het derde of mogelijk zelfs vierde album van Valley Maker er vervolgens weer bij gepakt en heb het inmiddels omarmd als een album van jaarlijstjesniveau. 

Valley Maker is het alter ego van de Amerikaanse singer-songwriter Austin Crane. De muzikant uit Columbia, South Carolina, leverde vorig jaar met When The Day Leaves zijn derde of vierde album af en het is een prachtig album geworden. Valley Maker maakt muziek met vooral invloeden uit de folk en de folkrock, maar de Amerikaanse muzikant slaagt er in om een bijzonder eigen geluid te creëren. 

Wanneer de muziek van Valley Maker wordt gedomineerd door de akoestische gitaar en de stem van Austin Crane horen we een tijdloze folkie die zo lijkt weggelopen uit de jaren 60. When The Day Leaves is echter een album dat maar zelden kiest voor de betrekkelijk sobere combinatie van een akoestische gitaar en een stem. 

Austin Crane laat zich op het derde album van Valley Maker nadrukkelijk bijstaan door zangeres Amy Godwin en dat pakt geweldig uit. De enigszins nasale stem van Austin Crane is op zich prima, maar het is ook een stem die wat mij betreft na verloop van tijd wat vlak begint te klinken. Amy Godwin weet de zang op het album echter continu te versterken met haar mooie heldere stem, die subtiele en sfeervolle accenten toevoegt aan de vocalen op het album. 

Ook de instrumentatie op het album wordt prachtig verrijkt. Akoestische en elektrische gitaren staan centraal op When The Day Leaves, maar ze worden omgeven door een soepel spelende ritmesectie, door een flink assortiment aan blazers (klarinet, trombone, trompet en fluit), door een viool en door de nodige toetseninstrumenten (piano, orgel, keyboards). Het levert een rijk geluid op dat niet alleen buitengewoon sfeervol is, maar bovendien filmisch kan worden genoemd. 

Het is knap hoe de muziek van Valley Maker wordt opgetild door zoveel smaakvolle accenten. When The Day Leaves had een betrekkelijk sober en tijdloos folkalbum kunnen zijn, zoals ze in de jaren 60 wel vaker werden gemaakt, maar het is een bont en veelkleurig album geworden dat hier en daar opschuift richting folkrock. 

Alle accenten worden wel met veel smaak en precisie ingezet. Amy Godwin zingt precies voldoende noten om de stem van Austin Crane te verrijken en ook de accenten in de instrumentatie zijn voor een belangrijk deel subtiel maar zeer trefzeker. Ik moest nog even wennen aan de stem van de Amerikaanse muzikant, maar mede dankzij de ijzersterke songs op het album duurde dit wennen niet heel lang. 

When The Day Leaves klinkt hier en daar als een fraaie roadtrip en dat is het in feite ook, want op het album staat Austin Crane veelvuldig stil bij zijn terugkeer naar de Appalachen in South Carolina, na een jarenlang verblijf in Seattle, Washington. Het is een album waar ik vorig jaar net niet genoeg tijd voor heb genomen, maar ook dit is er absoluut een voor de jaarlijstjes over 2021. Erwin Zijleman

De muziek van Valley Maker is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikant: https://valleymaker.bandcamp.com/album/when-the-day-leaves.


When The Day Leaves van Valley Maker is verkrijgbaar via de Mania webshop: