25 oktober 2022

Frankie Cosmos - Inner World Peace

Frankie Cosmos is inmiddels uitgegroeid tot een echte band, maar Greta Kline en haar medemuzikanten hebben nog altijd niet veel tijd nodig voor hun charmante en vaak ook wonderschone popliedjes
Na het fantastische Next Thing uit 2016 leek Frankie Cosmos het niveau van dit album hooguit te kunnen consolideren, maar op het deze week verschenen Inner World Peace zet de band uit New York toch weer een stap. Ook op het nieuwe album zijn de songs van Frankie Cosmos voornamelijk erg kort, maar door het verlagen van het tempo en het net wat beter uitwerken van de lo-fi getinte songs, klinkt Inner World Peace net wat mooier en evenwichtiger dan zijn voorgangers. In muzikaal opzicht klinkt het album een stuk volwassener, terwijl de mooie stem van frontvrouw Greta Kline nog wat aan kracht heeft gewonnen. Inner World Peace behoort hierdoor tot het beste werk van Frankie Cosmos.


Het is tot mijn verbazing alweer ruim zes jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de muziek van Frankie Cosmos. In 2016 verscheen immers haar tweede album Next Thing, dat volgde op het nauwelijks opgemerkte maar in kleine kring terecht bejubelde mini-album Zentropy uit 2014. Op Next Thing joeg het alter ego van de New Yorkse muzikante Greta Kline, de dochter van de beroemde acteur Kevin Kline, er in een klein half uur maar liefst vijftien songs doorheen, waardoor Next Thing terecht in het hokje lo-fi werd geduwd. 

Het officiële debuutalbum van Frankie Cosmos sloot voor een belangrijk deel aan op al die andere albums van jonge vrouwelijke muzikanten in de indierock en indiepop, maar de charmante popliedjes van de muzikante uit New York rammelden net wat meer dan die van haar soort- en generatiegenoten, waardoor Next Thing er wat mij betreft uit sprong in 2016, wat Frankie Cosmos een hoge notering in mijn jaarlijstje opleverde. 

Frankie Cosmos, dat langzaam maar zeker uitgroeide van een project van Greta Kline tot een heuse band, herhaalde het kunstje van The Next Thing op het in 2018 verschenen Vessel, dat zeker niet onder deed voor zijn voorganger, maar wel wat minder verrassend was. Het is een constatering die ook op ging voor het in 2019 verschenen Close It Quietly, dat een inmiddels bekend geluid liet horen, maar wel zeer aangenaam vermaakte. 

Frankie Cosmos heeft, mede door de coronapandemie, wat meer tijd kunnen nemen voor de opvolger van Close It Quietly en dat is een wijs besluit. De vorige twee albums van de band uit New York waren net wat langer maar er stonden ook meer songs op, waardoor Frankie Cosmos op Inner World Peace voor het eerst tot een gemiddelde songlengte van net iets meer dan twee minuten komt. 

Het is een gemiddelde dat wat omhoog wordt geduwd door een song van meer dan vijf minuten, waardoor er per saldo niet zo heel veel is veranderd op het nieuwe album van Frankie Cosmos. Ook op Inner World Peace heeft de Amerikaanse band meestal genoeg aan minder dan twee minuten voor een song met een kop en een staart, maar omdat het tempo in veel songs net wat lager ligt, heb je niet het idee dat de songs er in sneltreinvaart doorheen worden gejaagd. 

De muziek van Franke Cosmos klinkt op Inner World Peace wat meer ingetogen, maar ook wat verzorgder en melodieuzer dan op de vorige albums, zonder dat dit ten koste is gegaan van de ruwe charme van de songs van Greta Kline en haar band. Inner World Peace klinkt bovendien wat gevarieerder dan de vorige albums van Frankie Cosmos, waardoor ik voor het eerst weer serieuze groei hoor. 

In muzikaal opzicht vind ik Inner World Peace net wat interessanter en veelzijdiger dan zijn voorgangers, maar ook de zang van Greta Kline vind ik weer wat mooier, terwijl haar songs weer zijn gevuld met persoonlijke beslommeringen, wat het intieme karakter van haar songs versterkt. 

Frankie Cosmos vist ook met dit album weer in een momenteel overvolle vijver, maar ik heb persoonlijk nog altijd een enorm zwak voor de rammelpop van de band uit New York, die het gat met een groot deel van de concurrentie weer een stukje heeft vergroot met het werkelijk uitstekende Inner World Peace, dat het oor ruim 35 minuten bijzonder aangenaam streelt. Erwin Zijleman

De muziek van Frankie Cosmos is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://ingridsuperstar.bandcamp.com/album/inner-world-peace.


Inner World Peace van Frankie Cosmos is verkrijgbaar via de Mania webshop: