11 oktober 2022

Brooke Annibale - Better By Now

De Amerikaanse singer-songwriter Brooke Annibale maakt al sinds de middelbare school muziek, maar zet een enorme stap met haar nieuwe album Better By Now, dat vol staat met zeer verleidelijke indiepop
Je hebt soms van die albums waar je zonder enige verwachting aan begint, maar die je na een paar tracks al dierbaar zijn. Better By Now van de Amerikaanse muzikante Brooke Annibale is zo’n album. De muzikante uit Rhode Island maakt bijzonder aangenaam klinkende indiepop, die zeker bij eerste beluistering vooral zonnig en dromerig van aard lijkt. Brooke Annibale maakt echter ook in kwalitatief opzicht uitstekende indiepop. Ze schrijft sterke en zeer persoonlijke songs, die bijzonder mooi zijn ingekleurd en ook nog eens zijn voorzien van zeer overtuigende vocalen. Echt een album om even mee te ontsnappen aan het sombere wereldnieuws van het moment, maar Better By Now is ook echt heel goed.


Ik had tot voor kort nog nooit van Brooke Annibale gehoord, maar het vorige week verschenen nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter drong zich met name in de nazomerzon van het afgelopen weekend genadeloos op. Brooke Annibale groeide op in Pittsburgh, Pennsylvania, maar opereert sinds kort vanuit Rhode Island, de kleinste staat van de Verenigde Staten. Better By Now is het vierde album van de Amerikaanse singer-songwriter en zelfs haar vijfde als we het album dat ze op de middelbare school maakte meetellen. 

De vorige drie albums van Brooke Annibale heb ik inmiddels vluchtig beluisterd en het zijn albums waarop mooi verzorgde folkpop domineert. Het zijn albums die ik zeker nog wat beter ga beluisteren, maar op basis van wat ik nu gehoord heb durf ik al wel te concluderen dat haar nieuwe album er flink uit springt. 

Ook op Better By Now verwerkt de Amerikaanse muzikante invloeden uit de folkpop in haar muziek, maar het nieuwe album van Brooke Annibale past wat mij betreft toch het best in het hokje indiepop. Het is indiepop van het zonnige soort, wat verklaart dat het album makkelijk indruk maakte toen de herfstzon het afgelopen weekend zo uitbundig scheen. De muziek van Brooke Annibale klinkt niet alleen zonnig, maar ook aangenaam dromerig, wat het aangename effect dat het album heeft nog wat verder versterkt. 

Better By Now staat vol met popliedjes die je onmiddellijk omarmen, maar de muzikante uit Rhode Island gaat zeker niet voor de niemendalletjes. Brooke Annibale maakt zoals gezegd al sinds de middelbare school muziek en is inmiddels een geschoold muzikante. Dat hoor je op Better By Now, dat tien songs lang kwaliteit ademt. 

Die kwaliteit hoor je in de instrumentatie die aangenaam consistent maar ook verrassend veelkleurig is. Het is een instrumentatie waarin organische klanken en elektronica fraai worden gecombineerd in een tijdloos geluid. Tijdloos is ook een goede omschrijving voor de popsongs van Brooke Annibale. Better By Now is een album dat eigenlijk direct bekend en aangenaam klinkt en dat zegt wat over de kwaliteit van de songs van de Amerikaanse muzikante. 

Die kwaliteit hoor je ook terug in de zang, want Brooke Annibale beschikt over een hele mooie en aangename stem. Het is een stem die goed past bij de gloedvolle klanken op het album en het is een stem die net zo makkelijk verleidt als de muziek en de songs op het album en die kan variëren in klankkleur, wat de veelzijdigheid van het album ten goede komt. 

Better By Now klinkt zoals gezegd vaak zonnig en dromerig, maar het is zeker geen album waarop continu de zon schijnt. Volgens Brooke Annibale is Better By Now een album dat voor de helft gaat over verliefd worden, maar dat op de andere helft stilstaat bij problemen met de mentale gezondheid. 

Hier en daar drijven inderdaad wel wat wolken over op het album, maar over het algemeen genomen is Better By Now van Brooke Annibale toch een album waarbij het heerlijk wegdromen is, bij voorkeur in een aangenaam herfstzonnetje. Als dat herfstzonnetje er niet is verwarmt het album overigens ook op zeer aangename wijze de ruimte, waardoor ik er van uit ga dat Better By Now van Brooke Annibale nog heel vaak voorbij gaat komen in de donkere maanden die er aan komen. Wat mij betreft een hele interessante ontdekking deze muzikante uit Rhode Island. Erwin Zijleman

De muziek van Brooke Annibale is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://brookeannibale.bandcamp.com/album/better-by-now.