20 oktober 2022

The Reds, Pinks & Purples - They Only Wanted Your Soul

De Amerikaanse band The Reds, Pinks & Purples verrast de afgelopen drie jaar met onweerstaanbare popliedjes vol flarden 80s en doet er deze week nog een schepje bovenop met een volgend album
Aan het eind van 2020, in tijden van lockdowns en avondklokken, was er opeens de muziek van The Reds, Pinks & Purples. Het project van Glenn Donaldson uit San Francisco nam je mee terug naar de bitterzoete popmuziek uit de jaren 80 en vroege jaren 90 en strooide driftig met popliedjes waarvan je alleen maar eindeloos kon houden. Het leverde begin dit jaar nog een volgend geweldig album op, maar er komt nu nog een toetje bij. They Only Wanted Your Soul bevat vier tracks van een obscure EP, maar Glenn Donaldson heeft er nog zes onweerstaanbaar lekkere popliedjes bij gepend. Het levert een half uur popmuziek op waarvan ik in ieder geval zielsgelukkig word.


Ik maak graag lange wandelingen door de prachtige stad waarin ik woon, waarbij ik bij voorkeur naar muziek luister. Toen ik een paar dagen geleden luisterde naar het nieuwe album van de Amerikaanse band The Reds, Pinks & Purples transformeerden mijn moderne iPhone en AirPods in één klap in een stokoude Sony Walkman en werd ik teruggeworpen naar mijn studententijd in dezelfde stad. De muziek van het project van de Amerikaanse muzikant Glenn Donaldson zit immers vol zoete herinneringen aan de popmuziek uit de jaren 80, met hier en daar een gruizige jaren 90 ondertoon. 

Dat de muziek van The Reds, Pinks & Purples mooie herinneringen uit vervlogen tijden aan de oppervlakte brengt is overigens niet nieuw, want Glenn Donaldson strooit al sinds 2019 met geweldige albums. Anxiety Art uit 2019 heb ik nog gemist, maar You Might Be Happy Someday uit 2020, Uncommon Weather uit 2021 en het eerder dit jaar verschenen Summer at Land's End koester ik sinds de dag van de release. 

Glenn Donaldson vond één album per jaar uitbrengen kennelijk niet genoeg dit jaar, want ruim acht maanden na het vorige album van de muzikant uit San Francisco, California, ligt er al weer een nieuw album van The Reds, Pinks & Purples op ons te wachten. Op zich geen slecht idee natuurlijk, want in tijden waarin de crises elkaar in rap tempo opvolgen kunnen we wel wat extra zonnestralen gebruiken. Het deze week verschenen They Only Wanted Your Soul voorziet in ruime mate in deze zonnestralen, al is een wolkje melancholie of een bitterzoet moment bij The Reds, Pinks & Purples nooit ver weg. 

They Only Wanted Your Soul is direct vanaf de eerste noten een feest van mijn herkenning. In mijn recensies van de vorige albums van de Amerikaanse band noemde ik The La’s, Felt, The Smiths, Pulp, Aztec Camera, The Lotus Eaters (check het briljante No Sense Of Sin), Lloyd Cole & The Commotions en China Crisis als vergelijkingsmateriaal en dit lijstje is ook van toepassing op They Only Wanted Your Soul, al kan ik met gemak een lijstje andere jaren 80 en vroege jaren 90 favorieten toevoegen. 

Een echt nieuw album is They Only Wanted Your Soul overigens niet. Voordat ik in aanraking kwam met de muziek van Glenn Donaldson verscheen op een obscuur Zweeds label (I Dischi Del Barone) de EP I Should Have Helped You. Het is een EP die niet in brede kring werd opgepikt, maar de vier songs op deze EP waren echt veel te mooi om te laten liggen. 

Omdat de EP ook nog eens tegen woekerprijzen werd aangeboden op platforms als Discogs, besloot Glenn Donaldson om de vier songs van de EP opnieuw uit te brengen, aangevuld met zes nieuwe songs. Het levert een half uur muziek op dat in het verlengde ligt van de albums die de Amerikaanse band de afgelopen drie jaar uitbracht, wat betekent dat het ene na het andere onweerstaanbare popliedjes voorbij komt, de een nog mooier en melodieuzer dan de ander. 

Het is een welkome aanvulling op een oeuvre dat steeds mooier begint te worden. Nog even terug naar de tijd van de walkman. Het waren prima dingen, maar even een track skippen was niet zo eenvoudig. Het zou in het geval van They Only Wanted Your Soul van The Reds, Pinks & Purples niet nodig zijn geweest, want alle tracks zijn even goed. Erwin Zijleman

De muziek van The Reds, Pinks & Purples is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://theredspinksandpurples.bandcamp.com/album/they-only-wanted-your-soul.


They Only Wanted Your Soul van The Reds, Pinks & Purples is verkrijgbaar via de Mania webshop: