18 oktober 2022

The Big Moon - Here Is Everything

The Big Moon maakte aan het begin van 2020 diepe indruk met de aanstekelijke maar ook razend knappe popliedjes op Walking Like We Do en herhaalt dat kunstje op het nog betere Here Is Everything
De vier meiden van The Big Moon zongen ooit over puberliefdes en coming of age perikelen, maar inmiddels staat het moederschap van frontvrouw Juliette Jackson centraal. Ook de popliedjes van The Big Moon klinken volwassener dan in het verleden. The Big Moon begon ooit als postpunk band, maar maakt inmiddels frisse popliedjes, die het verleden van de band overigens niet volledig verloochenen. Alles klinkt even lekker of zelfs onweerstaanbaar, maar de eigenzinnige popliedjes van de band uit Londen zitten ook knap in elkaar en prikkelen de fantasie continu. De vorige twee albums van The Big Moon waren uitstekend, maar deze is nog wat beter.


De Britse band The Big Moon speelde een hoofdrol op het in 2017 verschenen I'm Not Your Man, het tweede album van de eigenzinnige Britse singer-songwriter Marika Hackman. In hetzelfde jaar debuteerden de vier vrouwen uit Londen met het veelbelovende Love In The 4th Dimension, waarop niet geheel ten onrechte het etiket postpunk werd geplakt. 

Pas echt onder de indruk van The Big Moon raakte ik echter pas in 2020 toen Walking Like We Do verscheen. Op het tweede album van The Big Moon kozen Juliette Jackson, Celia Archer, Fern Ford en Soph Nathan vooral voor de pop en verdwenen invloeden uit de postpunk naar de achtergrond. 

Walking Like We Do verscheen helemaal aan het begin van 2020, in een tijd waarin de eerste berichten over een vreemd virus in China opdoken. Dat virus leek op dat moment nog heel ver van ons bed, waardoor de onweerstaanbaar lekkere popliedjes van The Big Moon er in gingen als koek. 

De popliedjes van The Big Moon op Walking Like We Do waren niet alleen nauwelijks (of zelfs helemaal niet) te weerstaan, maar zaten ook vol goede ideeën, verrassende wendingen en op zijn tijd voldoende eigenzinnigheid. Bovendien liet frontvrouw Juliette Jackson horen dat ze een uitstekend zangeres was en ook met de zang van de andere leden van de band was niets mis. De avontuurlijke productie van Ben H. Allen III maakte de smaaksensatie van de popsongs van The Big Moon compleet. 

Deze week keert The Big Moon terug met haar derde album, Here Is Everything. Juliette Jackson showt op de cover van het album haar zwangere buik en is inmiddels moeder geworden. Dat heeft zijn sporen nagelaten op het derde album van The Big Moon dat wat lomer en introspectiever klinkt dan zijn voorgangers. 

Ook op Here Is Everything maakt The Big Moon weer pop met een hoofdletter P. De aanstekelijke popliedjes op het album dringen zich makkelijk op en zijn stuk voor stuk van het soort dat het humeur een flinke positieve boost geeft. De invloeden die op het debuutalbum domineerden spelen ook dit keer geen hele dominante rol op het album, maar in de diepe baslijnen, de zware drums, de puntige gitaarloopjes en de wolken synths hoor je zo nu en dan de achtergrond van de band uit Londen. 

The Big Moon maakt ook dit keer aanstekelijke en hitgevoelige popliedjes zonder te vervallen in dertien in een dozijn pop. Here Is Everything voegt hier en daar een subtiele dosis rock toe aan de onweerstaanbare pop op het album en ook invloeden uit de postpunk en de new wave hebben op subtiele wijze hun weg gevonden naar het nieuwe album van The Big Moon. 

Ook op Here Is Everything zitten de aangename popliedjes van de band uit Londen weer vol oorstrelende en trefzekere accenten en ook dit keer hebben de vier vrouwen uit Londen hun songs volgestopt met heel veel goede ideeën, waardoor het album op een bijzondere manier sprankelt.

Door de coronapandemie heeft The Big Moon haar nieuwe album opgenomen in een eenvoudige thuisstudio en vervolgens zelf geproduceerd, maar het Here Is Everything klinkt echt fantastisch en is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van een goed klinkende alternatieve popplaat. 

Vast niet iedereen zal vatbaar zijn voor de popliedjes van het viertal uit Londen, maar ook na meerdere keren horen kan ik alleen maar zielsgelukkig worden van het nieuwe album van The Big Moon, dat steeds weer andere verleidingen prijsgeeft en stijgt tot grote hoogten. Erwin Zijleman

De muziek van The Big Moon is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse band: https://thebigmoonband.bandcamp.com/album/here-is-everything.


Here Is Everything van The Big Moon is verkrijgbaar via de Mania webshop: