23 oktober 2022

Alice Boman - The Space Between

De Zweedse muzikante Alice Boman perfectioneert op The Space Between het sfeervolle en intieme geluid van haar debuutalbum en verleidt ook dit keer meedogenloos met haar mooie fluisterzang
Alice Boman dook bijna drie jaar geleden op met haar debuutalbum Dream On, dat ik na enige aarzeling omarmde. Op dit album verraste de muzikante uit Malmö met zeer sfeervol ingekleurde songs en intieme fluisterzang. Op haar nieuwe album The Space Between heeft de Zweedse muzikante haar geluid vervolmaakt. Alice Boman heeft haar songs nog wat mooier, maar ook avontuurlijker ingekleurd en overtuigt ook nog meer als zangeres. Omdat ook de songs aan kwaliteit hebben gewonnen, is The Space Between een album dat zich makkelijk weet te onderscheiden en bovendien zomaar kan uitgroeien tot een van de mooiste soundtracks van deze herfst en winter.


Alice Boman debuteerde helemaal aan het begin van 2020 met Dream On. Op de cover van haar debuutalbum keek de Zweedse singer-songwriter wat onzeker uit haar ogen, maar daar was geen enkele reden toe. Dream On was immers een prachtig album, waarop vooral de fraaie inkleuring van de songs de aandacht trok, maar ook de fluisterstem van Alice Boman mocht er zijn. 

Het album deed me door de fluisterzachte zang wel wat denken van de muziek van de eveneens uit Zweden afkomstige Sophie Zelmani, maar in muzikaal opzicht won Alice Boman het wat mij betreft makkelijk van het recentere werk haar landgenote. Dream On was overigens wel een album waarvoor je in de stemming moest zijn, want er waren ook wel momenten dat ik kriegel werd van al het gefluister. 

Deze week keert Alice Boman terug met haar tweede album, The Space Between. De muzikante uit Malmö geeft haar blik dit keer niet prijs, maar in muzikaal opzicht borduurt The Space Between voort op het inmiddels bijna drie jaar oude Dream On. Ook op haar tweede album maakt Alice Boman indruk met prachtig ingekleurde songs en met fluisterzachte vocalen, die het album voorzien van een intieme sfeer. 

The Space Between ligt absoluut in het verlengde van het debuutalbum, maar ik vind het nieuwe album van Alice Boman nog een stuk beter. De Zweedse muzikante heeft haar songs ook dit keer voorzien van zeer sfeervolle klanken, maar ik vind ze nog wat mooier en spannender dan op het vorige album. 

De songs van Alice Boman klinken ook dit keer behoorlijk vol, maar de muziek op The Space Between heeft ook iets ruimtelijks. De vooral ingetogen mix van organische en elektronische klanken verspreidt zich op fraaie wijze door de ruimte en maakt de muziek van Alice Boman niet alleen heel sfeervol, maar ook intiem. 

De muziek op het tweede album van Alice Boman past ook dit keer prachtig bij haar mooie en over het algemeen fluisterzachte stem. Door deze stem heb ik nog steeds wel wat associaties met de muziek van Sophie Zelmani, maar in muzikaal opzicht tapt Alice Boman uit een ander vaatje en raken haar songs meer aan die van een muzikante als Agnes Obel. 

Ook The Space Between is weer een album uit het hoge noorden dat uitstekend gedijt bij een beperkte hoeveelheid daglicht en wat lagere temperaturen. Zeker wanneer de zon onder is en de temperatuur daalt, sorteren de mooie klanken en zachte vocalen op het album een maximaal effect en maakt Alice Boman muziek waarin je je volledig kunt onderdompelen. 

Op Dream On vond ik de muziek van de Zweedse muzikante nog wel wat eenvormig, maar The Space Between is een veelkleurig album, waarop steeds net wat andere accenten worden gelegd en waarop de muzikante uit Malmö bovendien net wat nadrukkelijker het avontuur zoekt, met hier en daar een vleugje Kate Bush al bonus. 

The Space Between bevat een fraai duet met Perfume Genius en profiteert absoluut van de productionele vaardigheden van de Zweedse producer Patrik Berger (Carly Rae Jepsen, Sigrid, Lana Del Rey), maar het is toch vooral Alice Boman die indruk maakt met een bijzonder fraaie serie songs, die de komende maanden nog heel wat koude en donkere herfst- en winteravonden gaan verwarmen met muzikale en vocale pracht. Erwin Zijleman


The Space Between van Alice Boman is verkrijgbaar via de Mania webshop: