26 oktober 2022

Josienne Clarke - Now & Then

Josienne Clark begon een jaar of drie geleden aan de bouw van een fascinerend oeuvre en ook het deze week verschenen mini-album Now & Then baart zowel in muzikaal als in vocaal opzicht opzien
Bewerkingen van vrijwel uitsluitend songs van anderen en een speelduur van slechts 27 minuten gaan er voor zorgen dat Now & Then van de Britse muzikante Josienne Clarke de boeken in zal gaan als tussendoortje. Het is echter wel een tussendoortje van een bijna onwerkelijke schoonheid. Josienne Clarke heeft op haar laatste twee albums niet alleen laten horen dat ze een fantastische folkzangeres is, maar trok bovendien de aandacht met prachtig ingekleurde songs die zich niet in het keurslijf van de traditionele Britse folk lieten dwingen. De Britse muzikante doet dat ook weer met de songs van anderen op Now & Then, dat dankzij de geweldige zang bovengemiddeld vaak goed is voor kippenvel.


De Britse singer-songwriter Josienne Clarke had al een stapeltje albums op haar naam staan, toen ze aan het eind van 2019 doorbrak als solomuzikante. Die albums maakte Josienne Clarke vooral met de eveneens Britse muzikant Ben Walker en het zijn albums die, net als het in 2011 verschenen solodebuut van Josienne Clarke, in het hokje traditionele Britse folk passen. Het is een genre waar ik niet heel vaak warm voor loop, waardoor ik de albums van het Britse tweetal en het debuut van Josienne Clarke links liet liggen. 

Dat is in het geval van het in 2018 uitgebrachte Seedlings All niet helemaal terecht, want op dit album kleuren Josienne Clarke en Ben Walker absoluut buiten de lijntjes van het genre. Dat deed Josienne Clarke nog veel nadrukkelijker op het in de herfst van 2019 verschenen In All Weather. Op haar breakup album putte de Britse muzikante, die inmiddels was uitgeweken naar Schotland, nog steeds uit de archieven van de traditionele Britse folk, maar koos ze ook voor een veel moderner geluid. 

In All Weather viel op door een bijzondere en werkelijk prachtige instrumentatie, waarin organische en elektronische klanken fraai samenvloeiden en het album imponeerde met de geweldige stem van Josienne Clarke, die een album lang goed was voor kippenvel. Ik wist In All Weather aan het eind van 2019 nog niet op de juiste waarde te schatten, maar met de kennis van nu schaar ik het album onder de allermooiste albums van het betreffende jaar. 

Met de kennis van nu kan ik het net iets meer dan een jaar geleden verschenen A Small Unknowable Thing toevoegen aan mijn jaarlijstje over 2021, want ook dit is een fantastisch album, waarop Josienne Clark wederom de sterren van de hemel zingt en de instrumentatie met impulsen uit de jazz en de rock nog wat spannender is. 

Met name de afgelopen maanden ben ik behoorlijk in de ban van de muziek van Josienne Clarke, die deze week verrassend opduikt met nieuwe muziek. Now & Then zal worden bestempeld als tussendoortje, enerzijds omdat het album voornamelijk is gevuld met songs van anderen en anderzijds omdat het album er na net iets meer dan 27 minuten al op zit. In die 27 minuten haalt Josienne Clarke echter een onwaarschijnlijk hoog niveau, waardoor ik Now & Then veel meer vind dan een tussendoortje. 

Het mini-album Now & Then opent direct prachtig met de folk traditional Reynardine, die in het verleden is vertolkt door onder andere Fairport Convention en Bert Jansch. Josienne Clarke laat in haar versie horen dat ze een geweldige folkzangeres is, maar ze slaagt er ook in om in de instrumentatie wegen in te slaan die voor deze traditional nog niet eerder waren ingeslagen, door te kiezen voor een wat beklemmend geluid.

Ook met Radiohead’s Nude doet Josienne Clark bijzondere mooie dingen in zowel muzikaal als vocaal opzicht en maakt ze er een wonderschone Josienne Clarke song van. Omdat dit haar ook lukt met songs van Sharon Van Etten, Nick Drake, June Tabor, Sandy Denny en een eigen song uit haar catalogus, en de een is nog mooier dan de ander, is Now & Then 27 niet alleen smullen van een van de mooiste stemmen van het moment, maar ook genieten van de bijzondere interpretaties van Josienne Clark, die op dit ‘tussendoortje’ laat horen dat ze bulkt van het talent. Erwin Zijleman

De muziek van Josienne Clarke is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Britse muzikante: https://josienneclarke.bandcamp.com/album/now-then-2.