01 oktober 2022

Spain - World Of Blue

World Of Blue bevat de allereerste opnames van de Amerikaanse band Spain, die door het knappe werk van producer Kramer klinken als een volgend hoofdstuk in het bijzondere en wonderschone oeuvre van de band
Josh Haden dook in 1994 met een aantal muzikanten een studio in Los Angeles in voor een nieuw project. Op de opnames uit 1994 horen we de geboorte van de band Spain, die een jaar later haar debuutalbum The Blue Moods Of Spain zou uitbrengen en in de jaren die er op volgden zou bouwen aan een prachtig oeuvre. De ruwe opnamen uit 1994 zijn vorig jaar onder handen genomen door de Amerikaanse producer Kramer, die er iets heel moois van heeft gemaakt. Zo mooi zelfs dat de opnamen nu als World Of Blue zijn uitgebracht. Het is misschien geen echt nieuw album van de band rond Josh Haden, maar het klinkt echt fantastisch. Voor mij gewoon het achtste prachtalbum van deze unieke band.


Ik ben sinds 1995 een groot fan van de Amerikaanse band Spain. De band rond Josh Haden, de zoon van de beroemde jazzmuzikant Charlie Haden, debuteerde in dat jaar met het wonderschone The Blue Moods Of Spain, waarop voor het eerst het later uit duizenden herkenbare geluid van de band uit Los Angeles was te horen. 

De band heeft met The Blue Moods Of Spain (1995), She Haunts My Dreams (1999), I Believe (2001), The Soul of Spain (2012), Sargent Place (2014), Carolina (2016) en Mandala Brush (2018) zeven prachtige albums op haar naam staan. Het zijn albums die me allemaal dierbaar zijn en waartussen ik niet wil en ook niet kan kiezen. Ook de twee live-albums die de band op haar naam heeft staan zijn overigens uitstekend. 

Vier jaar na het verrassende Mandala Brush, waarop Spain een rauwer, dynamischer, psychedelischer, jazzier en experimenteler geluid liet horen, werd het wel weer eens tijd voor een nieuw album van de Amerikaanse band. Dat album is deze week verschenen, al is World Of Blue geen echt nieuw Spain album. De cover van World Of Blue lijkt sprekend op die van het debuutalbum van de band en een blik op de tracklist leert dat van de vijf songs op World Of Blue er vier bekend zijn van The Blue Moods Of Spain. 

Een gevoel van teleurstelling overheerste daarom voor ik begon aan mijn eerste beluistering van World Of Blue, maar deze teleurstelling verdween toen de eerste noten uit de speakers kwamen. De songs op het nieuwe album zijn misschien bekend, maar de versies op World Of Blue klinken fantastisch en behoren absoluut tot het beste dat deze week is verschenen. 

World Of Blue is een album met een verhaal. De vijf tracks op het album werden in 1994 opgenomen in Los Angeles en laten de geboorte van het unieke Spain geluid horen. De band experimenteerde in de roemruchte Poop Alley Studio in Los Angeles met songs in het lage tempo dat we kenden van de slowcore, maar Spain verrijkte dit genre met jazzy accenten en een heerlijk dromerige sfeer. 

De opnames uit 1994 laten de eerste stappen van Spain horen, die een jaar later zouden worden vervolgd met het opnemen van het debuutalbum van de band. De originele opnamen uit 1994 werden vorig jaar onder handen genomen door de legendarische producer Kramer, die vorige week nog verraste met het nieuwe album van Eerie Wanda, maar die ook verantwoordelijk was voor het hele oeuvre van Galaxie 500. 

Kramer heeft de 16-sporen opnamen van de tracks op World Of Blue niet alleen voorzien van een nieuwe mix, maar ook opnieuw uitgevonden (re-imagined) en het klinkt fantastisch. De diepe baslijnen en het subtiele drumwerk contrasteren fraai met de dromerige gitaarlijnen en de even dromerige zang van Josh Haden, die in één van de tracks gezelschap krijgt van de viool van zijn zus Petra Haden. 

World Of Blue bevat maar vijf tracks, maar ze zijn samen wel goed voor bijna zesendertig minuten muziek. Het is de muziek die we inmiddels kennen van de band uit Los Angeles, waardoor ook World Of Blue een ontspannende, bezwerende of zelfs hypnotiserende uitwerking heeft op de luisteraar. De langzaam voortslepende muziek van de Amerikaanse band zit echter ook vol prachtige details. De regen klettert momenteel op de ramen, wat de unieke klanken van Spain voorziet van nog een extra dimensie. Geen echt nieuw album van Spain misschien, maar ach wat is het weer mooi en bijzonder. Erwin Zijleman

De muziek van Spain is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse band: https://spaintheband.bandcamp.com/album/world-of-blue.


World Of Blue van Spain is verkrijgbaar via de Mania webshop: