08 oktober 2022

Courtney Marie Andrews - Loose Future

Courtney Marie Andrews leverde de afgelopen jaren een aantal fantastische albums af, maar op het weergaloze Loose Future overtreft de jonge Amerikaanse singer-songwriter zichzelf echt op alle fronten
Het duurde even voordat Courtney Marie Andrews doorbrak naar een groter publiek, maar vervolgens was er ook geen houden aan. Loose Future, al het negende album van de pas 31 jaar oude muzikante, is nog veel beter dan zijn voorgangers. De net wat lichtvoetiger klinkende songs op het album zijn ijzersterk, de muziek van Courtney Andrews is dit keer echt prachtig ingekleurd en de muzikante uit Phoenix, Arizona, zingt niet alleen de sterren van de hemel, maar zingt ook nog eens met veel emotie. In een paar jaar tijd is Courtney Marie Andrews van een obscuur talent uitgegroeid tot een grote belofte voor de toekomst, maar met het onbetwiste jaarlijstjesalbum Loose Future hoort ze echt bij de allerbesten in het genre.


De Amerikaanse singer-songwriter Courtney Marie Andrews had al vijf albums op haar naam staan toen ze in 2016 dan eindelijk doorbrak met het uitstekende Honest Life. Het zesde album van de muzikante uit Phoenix, Arizona, schaarde Courtney Marie Andrews onder de grote beloften van de Amerikaanse rootsmuziek en die status bevestigde ze met het in 2018 uitgebrachte May Your Kindness Remain en het in 2020 verschenen Old Flowers. 

Deze week keert Courtney Marie Andrews terug met alweer haar negende album, wat een knappe prestatie is voor een pas 31 jaar oude muzikante. Met de kwantiteit zit het dus wel goed bij de singer-songwriter uit Arizona, maar ook in kwalitatief opzicht baart de Amerikaanse muzikante opzien. Courtney Marie Andrews schaarde zich met haar vorige albums zoals gezegd onder de grote beloften binnen de Amerikaanse rootsmuziek, maar met het deze week verschenen Loose Future is ze de belofte ver voorbij. 

Zeker de vorige drie albums waren prachtig, maar Loose Future is echt op alle fronten beter en laat een muzikante horen die binnen de Amerikaanse rootsmuziek moet worden gerekend tot het allerbeste dat momenteel beschikbaar is. Ik heb het nieuwe album van Courtney Marie Andrews al een tijdje in mijn bezit en ben inmiddels hopeloos verliefd op iedere seconde van de 32 minuten en 36 seconden muziek op het album. De toch wat beperkte speelduur is echt het enige negatieve dat ik kan zeggen over Loose Future. 

Ook op haar nieuwe album laat Courtney Marie Andrews weer horen dat ze moet worden gerekend tot de allerbeste rootszangeressen van het moment. De Amerikaanse muzikante beschikt niet alleen over een prachtige stem, maar ze zingt op Loose Future ook met veel emotie en precisie, waardoor de prachtige vocalen je keer op keer in het hart raken en herinneringen oproepen aan de grootheden in het genre. 

De zang op het nieuwe album van Courtney Marie Andrews is wonderschoon, maar ook in muzikaal en productioneel opzicht maakt het album makkelijk indruk. Loose Future werd gemaakt met producer en multi-instrumentalist Sam Evian en muzikanten Josh Kaufman (Bonny Light Horseman) en Chris Bear (Grizzly Bear) en klinkt een stuk minder traditioneel dan de vorige albums van Courtney Marie Andrews. Het net wat lichtvoetigere geluid zal echter zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek. 

Courtney Marie Andrews nam net wat meer tijd voor het opnemen van haar nieuwe album en dat hoor je in het ontspannen geluid, dat continu het oor streelt. Waar haar vorige album nog in het teken stond van het einde van een relatie, lachen het leven en de liefde Courtney Marie Andrews weer toe op haar nieuwe album, dat hierdoor net wat luchtiger klinkt, al is een wolkje melancholie nooit ver weg. 

Loose Future staat ook nog eens vol met songs die stuk voor stuk direct zorgen voor vlinders in de buik, maar het zijn ook songs waar je vervolgens alleen maar intenser van gaat houden. Loose Future is bovendien een veelzijdig album. Het zorgt er voor dat Loose Future nog wat beter is dan de vorige drie of eigenlijk acht albums van de Amerikaanse muzikante. 

Het is een album dat absoluut behoort tot de beste albums in het genre dit jaar en bij mij is Loose Future echt nog lang niet uitgegroeid. Het is een bijna onwaarschijnlijk knappe prestatie van een muzikante die de dertig nog maar net gepasseerd is en nog vele decennia mee kan. Ik vraag me alleen wel af hoe Courtney Marie Andrews het fantastische Loose Future nog kan overtreffen, maar dat zien we later wel. Voor mij voorlopig het beste album van 2022. Erwin Zijleman

De muziek van Courtney Marie Andrews is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Amerikaanse muzikante: https://courtneymarieandrews.bandcamp.com/album/loose-future.


Loose Future van Courtney Marie Andrews is verkrijgbaar via de Mania webshop: