28 oktober 2022

Arny Margret - they only talk about the weather

De jonge IJslandse singer-songwriter Arny Margret debuteert op they only talk about the weather met intieme en behoorlijke sobere folksongs, die stiekem toch zijn voorzien van een IJslands tintje
Ik werd een paar weken geleden heel nerveus van het nieuwe album van de IJslandse muzikante Björk, maar ik word helemaal rustig van de muziek van haar landgenote Arny Margret. De jonge muzikante uit Reykjavík heeft met they only talk about the weather een fraai folkalbum afgeleverd. Arny Margret heeft een intiem ‘coming of age’ album gemaakt zonder opsmuk. De songs van de IJslandse muzikante bestaan vooral uit akoestische gitaar en de karakteristieke stem van Arny Margret, maar juist de subtiele accenten in de instrumentatie maken iets bijzonders van haar debuutalbum. Ik werd direct geraakt door dit album, dat vooralsnog alleen maar mooier wordt.


Ik begon een paar weken geleden met torenhoge verwachtingen aan het nieuwe album van Björk, maar ik kom er echt met geen mogelijkheid doorheen. Gelukkig heeft IJsland in muzikaal opzicht veel meer te bieden, zodat ik toch nog een album dat is gemaakt op het bijzondere eiland kan bespreken. 

Arny Margret is in bijna alle opzichten de tegenpool van Björk, al hebben ze allebei Reykjavík als basis. Waar het laatste album van Björk wat mij betreft in vrijwel alle opzichten teveel is, houdt Arny Margret het op haar debuutalbum they only talk about the weather (geen hoofdletters) het in alle opzichten sober. Op het debuutalbum van de jonge IJslandse muzikante ontbreken gekunstelde vocalen en een overdadige en onnodig complexe instrumentatie en ook naar opeenvolgingen van even onverwachte als onnodige wendingen zul je tevergeefs zoeken in de songs van Arny Margret. 

De IJslandse muzikante is pas 20 jaar oud en heeft met they only talk about the weather een fraai ‘coming of age’ album gemaakt. De jonge muzikante uit Reykjavík schreef als tiener haar eerste songs, zette met in haar slaapkamer opgenomen songs haar eerste stapjes in de muziek, maar mag zich inmiddels een fulltime muzikante noemen. Deze ontwikkeling en pieken en dalen in de liefde inspireerden Arny Margaret tot een fraaie serie songs, die samen haar debuutalbum vormen. 

De muzikante uit Reykjavík maakt muziek die goed in het hokje folk past. De basis van alle songs op they only talk about the weather bestaat uit akoestische gitaar en de stem van Arny Margret. Het zijn sobere klanken die hier en daar gezelschap krijgen van stemmige pianoakkoorden en wat atmosferisch klinkende elektronica. Met name deze elektronica zorgt er voor dat de muziek van Arny Margret IJslands of Scandinavisch klinkt en niet als Britse of Amerikaanse folk. 

De instrumentatie op they only talk about the weather is voornamelijk sober, maar ik vind het een heel sfeervol album, dat het met name goed doet in kleine en donkere uurtjes. Arny Margret heeft de songs op haar debuutalbum niet alleen mooi en stemmig ingekleurd, maar schrijft ook aansprekende songs die zich makkelijk opdringen en die eigenzinniger zijn dan je bij eerste beluistering zal vermoeden. 

Het sterkste wapen van de IJslandse muzikante heb ik nog niet genoemd, want dat is haar stem. Arny Margret beschikt over een mooie heldere stem, die het goed doet in haar folky repertoire, maar de zang op they only talk about the weather heeft ook iets eigenzinnigs en iets ruws. De IJslandse singer-songwriter legt bovendien veel gevoel in haar zang, waardoor haar debuutalbum me direct in positieve zin opviel. 

De songs op they only talk about the weather hebben door de sobere klanken en de prachtige zang iets vredigs en rustgevends, maar ook iets kwetsbaars en intiems, wat extra goed is te horen wanneer je de volumeknop open draait of het album met de koptelefoon beluistert. Dan valt bovendien op hoe mooi het album, dat hoogst waarschijnlijk is gemaakt met eenvoudige middelen, klinkt. Arny Margret heeft over concurrentie niet te klagen, waardoor het lastig is te voorspellen of ze een blijvertje is, maar op basis van het uitstekende debuutalbum geef ik haar een goede kans. Een hele goede kans zelfs. Erwin Zijleman

De muziek van Arny Margret is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de IJslandse muzikante: https://arnymargret.bandcamp.com/album/they-only-talk-about-the-weather.


they only talk about the weather van Arny Margret is verkrijgbaar via de Mania webshop: