12 oktober 2022

Alvvays - Blue Rev

De Canadese band Alvvays keert terug na een stilte van vijf jaar, maar is het maken van onweerstaanbaar lekkere popliedjes met een vleugje shoegaze en dreampop gelukkig niet verleerd
Na een uitstekend titelloos debuutalbum verraste de Canadese band Alvvays in 2017 met het fantastische Antisocialites, dat terecht meerdere jaarlijstjes haalde, waaronder dat van mij. Een serie tegenslagen heeft er voor gezorgd dat we lang hebben moeten wachten op album nummer drie, maar op Blue Rev klinkt de Canadese band of de tijd heeft stilgestaan. Ook Blue Rev verleidt weer meedogenloos met bitterzoete popliedjes vol gruizig of melodieus gitaarwerk en de onweerstaanbare zang van Molly Rankin. Het zijn popliedjes die de klassiekers uit de shoegaze en dreampop kennen, maar Alvvays geeft ook dit keer een aangename eigen draai aan invloeden uit het verleden.


Ruim vijf jaar was het stil rond de Canadese band Alvvays, die in 2014 voor het eerst opdook met haar titelloze debuutalbum. Het was een album vol gruizige gitaarsongs met betoverend mooie gitaarloopjes en een al even mooie vrouwenstem. Het is in de popmuziek inmiddels een beproefde combinatie, maar het is er nog steeds een die ik maar heel lastig kan weerstaan. 

Alvvays putte op haar debuutalbum stevig uit de archieven van de dreampop en de shoegaze, maar deed veel meer dan het fantasieloos reproduceren van de muziek uit deze genres. De Canadese band sleepte er nog wat invloeden bij en bleek bovendien een meester in het vertolken van bitterzoete popsongs. 

Het uitstekende debuut van de band uit Toronto werd in 2017 gevolgd door Antisocialites, dat nog een stuk beter was dan het debuutalbum van de Canadese band. Op dit album sleepte Alvvays er nog wat invloeden bij en profiteerde het bovendien van de productionele vaardigheden van topproducer John Congleton. Het leverde de band een terechte notering in mijn jaarlijstje over 2017 op. 

Sindsdien werd mijn geduld flink op de proef gesteld, maar deze week is dan eindelijk het derde album van Alvvays verschenen. Dat het album zo lang op zicht heeft laten wachten is overigens niet zo gek, want de band kreeg de afgelopen jaren te maken met een aantal serieuze tegenslagen. De tour die volgde op Antisocialites liep uit, een recorder met demo’s werd gestolen, een overstroming vernielde alle apparatuur van de band, de ritmesectie vertrok en net toen alles weer op orde leek, legde de coronapandemie het openbare leven lam. 

Het heeft vast gezorgd voor een hoop woede en frustratie, maar daar is niet veel van te horen op het deze week verschenen Blue Rev, al heeft het album hier en daar zijn net wat stevigere momenten. Ondanks het feit dat er vijf lange jaren tussen Antisocialites en Blue Rev zitten, is het nieuwe album van Alvvays een logisch vervolg op zijn voorganger. 

De Canadese band maakt nog altijd bitterzoete popliedjes met hier en daar een gitaarmuur maar vooral heerlijk melodieuze gitaarloopjes. Het gitaarwerk wordt gecombineerd met dromerige toetsenpartijen en natuurlijk met de heerlijke stem van frontvrouw Molly Rankin, die nog beter is gaan zingen. Net als op Antisocialites zet Alvvays op haar nieuwe album een aantal stappen vooruit, al zijn die niet zo groot als vijf jaar geleden. 

Invloeden uit de shoegaze en dreampop hebben nog een stapje terug gedaan ten gunste van invloeden uit de indiepop en indierock. De vorige twee albums van Alvvays waren zo goed omdat de Canadese band eigenzinniger was dan haar soortgenoten en dat is de band nog steeds. Blue Rev heeft een nog duidelijker eigen geluid dan de twee voorgangers, maar dit is geen moment ten koste gegaan van de meedogenloze verleiding van de muziek van Alvvays, dit keer prachtig geproduceerd door The War On Drugs producer Shawn Everett. 

Die verleiding is verstopt in relatief korte songs, want de Canadese band heeft slechts een kleine veertig minuten nodig voor maar liefst veertien songs. Het levert een album op als een mooie doos bonbons. Het is allemaal heerlijke chocolade, maar de vulling is iedere keer net wat anders, waardoor je maar blijft eten. We hebben vijf jaar moeten wachten op een nieuw album van Alvvays, maar Blue Rev was het lange wachten wat mij betreft meer dan waard. Erwin Zijleman

De muziek van Alvvays is ook verkrijgbaar via de bandcamp pagina van de Canadese band: https://alvvays.bandcamp.com/album/blue-rev.


Blue Rev van Alvvays is verkrijgbaar via de Mania webshop: